Patriarhul Daniel vine la Brașov
Autor: Adina CHIRVASÃ, Andrei CONSTANTIN
Publicat la 07 iulie 2010
Preafericitul Daniel va binecuvânta inițiativa ca Sfânta Fecioară Maria să devină patron spiritual al Brașovului. Pe 8 septembrie, la Brașov urmează să fie adus Brâul Maicii Domnului, din Grecia
Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vine la Brașov în acest weekend

Preafericitul Daniel va binecuvânta inițiativa ca Sfânta Fecioară Maria să devină patron spiritual al Brașovului. Pe 8 septembrie, la Brașov urmează să fie adus Brâul Maicii Domnului, din Grecia
Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vine la Brașov în acest weekend. Patriarhul Daniel va ajunge în Brașov sâmbătă după amiază, când este așteptat să sfințească lucrările de la Căminul de Bătrâni de lângă Biserica „Sfânta Treime” de Pe Tocile. Tot atunci, Patriarhul va asculta și petiția zecilor de brașoveni care doresc ca Sfânta Fecioară Maria să devină patron spiritual al orașului Brașov. „Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii, va ajunge la ora 16.30 în Brașov. În jurul orei 17.00 se va afla la Biserica «Sfânta Treime», unde va oficia o slujbă de sfințire a noului cămin de bătrâni. Vizita Preafericitului Patriarh la noi în parohie reprezintă o mare onoare. Așteptăm cu nerăbdare acea zi, fiind una care va marca istoria parohiei noastre. Totodată, Patriarhul Daniel va asculta și petița zecilor de asociații brașovene care au rugat Patriarhia și Mitropolia Ardealului ca Sfânta Fecioară Maria să devină patron spiritual al Brașovului. Mitropolia deja și-a dat acordul în această privință”, ne spune părintele Aurelian Reit, de la Biserica „Sfânta Treime”.
Dacă Patriarhia va binecuvânta cererea brașovenilor, iar Fecioara Maria va deveni protectoarea Brașovului, ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului, ar putea deveni o a doua zi de sărbătoare pentru oraș. Propunerea este susținută de zeci de asociații culturale și profesionale din Brașov, orașul nostru fiind unul dintre puținele orașe importante din țară care nu au un sfânt ocrotitor.
Totodată, preotul Aurelian Reit ne spune că urmează să fie făcute demersurile necesare pentru ca la Brașov, în 8 septembrie, să fie adus Brâul Maicii Domnului, din Grecia. Ar fi pentru prima dată când Brâul Maicii Domnului ajunge în Brașov, la Biserica „Sfânta Treime”.
Tot atunci, la Brașov ar mai putea fi aduse o serie de relicve împreună cu o copie a Chivotului Legii și o icoană, care vor fi donate Bisericii „Sf. Treime”.
„Dacă inițiativa va fi aprobată, Biserica noastră ar putea avea două hramuri, respectiv hramul Sfintei Treimi și Nașterea Maicii Domnului. Toate aceste evenimente de la Brașov se vor înscrie în manifestările organizate de către Biserica Ortodoxă Română în anul autocefaliei”, a mai spus preotul Aurelian Reit. „Toate aceste obiecte sfinte încercăm să le aducem acum, în această perioadă de mare încercare, tocmai pentru a-i întoarce pe oameni la adevărata credință, pentru a putea depăși aceste greutăți, ca oamenii să aibă o speranță de mai bine”, a spus și Liviu Pandele, președinte al Fundației „Dacia” și unul dintre inițiatorii propunerii ca Fecioara Maria să devină sfânt protector al orașului.
Duminică e zi mare în Parohia din Valea Cetății
A doua zi, duminică, Patriarhul Daniel se va afla în mijlocul creștinilor din Parohia Ortodoxă „Valea Cetății”, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Preafericitul Daniel va oficia slujba de sfințire a lăcașului de cult, iar la slujbă vor participa și mitropolitul Ardealului, Înalt Prea Sfințitul Părinte Laurențiu Streza, precum și un ales sobor de preoți și diaconi. Slujba de sfințire va începe de la orele 8.00. Ridicarea acestui lăcaș de cult a început acum 20 de ani și anul acesta au fost făcute ultimele lucrări, printre care picturile interioare.
Brâul Maicii Domnului
Tradiția spune că Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, s-a întristat. Pentru a-l mângâia, Fecioara Maria i-a descoperit minunea înălțării sale, lăsându-i ca amintire Brâul său, dovadă a învierii și înălțării cu trupul la cer. Sfântul Brâu, țesut de Maica Domnului din păr de cămilă, a fost păstrat la Ierusalim, apoi a fost la Constantinopol si așezat într-o raclă din aur, în biserica pe care Teodosie al II-lea o construise pentru Sfânta Fecioară. În sec. al X-lea, în urma vindecării sale miraculoase, împărăteasa Zoe, soția lui Leon al VI-lea Înțeleptul, a brodat Brâul cu fir de aur, instituind prăznuirea lui în ziua de 31 august. Împăratul Ioan al VI-lea Cantacuzino (1347-1355) a dăruit un fragment Mănăstirii Vatopedu din Muntele Athos. Un alt fragment se află în Mănăstirea Panaghia Soumela din Grecia. Brâul Maicii Domnului a mai fost adus în România, în 2001, la Iași.
Comentarii
nu este nici un comentariu
Adaugă un comentariu