Curs BNR

1 EUR = 4.9699 RON

1 USD = 4.5984 RON

1 GBP = 5.8083 RON

1 XAU = 303.5750 RON

1 AED = 1.2520 RON

1 AUD = 2.9910 RON

1 BGN = 2.5410 RON

1 BRL = 0.9251 RON

1 CAD = 3.3865 RON

1 CHF = 5.1913 RON

1 CNY = 0.6387 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.1488 RON

1 HUF = 1.2619 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.0581 RON

1 KRW = 0.3442 RON

1 MDL = 0.2577 RON

1 MXN = 0.2699 RON

1 NOK = 0.4340 RON

1 NZD = 2.8030 RON

1 PLN = 1.1507 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4444 RON

1 TRY = 0.1467 RON

1 UAH = 0.1205 RON

1 XDR = 6.0994 RON

1 ZAR = 0.2393 RON

Editia 8133 - 01 mar 07:14

Parc industrial chinezesc la Tărlungeni?

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 02 august 2023

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a lansat o invitaţie către investitorii din China

Parc industrial chinezesc la Tărlungeni?

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelenţa Sa Han Chunlin, efectuează în perioada 1-2 august prima sa vizită oficială în judeţul Braşov. În prima zi a vizitei, oficialul chinez, însoţit de secretarul Qiao Junjie şi ataşatul diplomatic Qi Xinyu, a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Todorică Şerban, la care au participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Ciprian Sterpu, dar şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov.
În timpul discuţiilor, oficialii braşoveni şi cei chinezi au analizat stadiul actual al relaţiilor bilaterale şi perspectivele de dezvoltare în plan economic, comercial, turistic, investiţional şi cultural, cu atât mai mult cu cât între Judeţul Braşov şi Provincia Liaoning este în vigoare un Acord de Prietenie încheiat în urmă cu 30 de ani.
Preşedintele CJ Todorică Şerban a făcut o succintă prezentare a judeţului Braşov sub aspect administrativ, a evidenţiat atuurile judeţului din punct de vedere economic şi a accentuat faptul că funcţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav creează premisele ca atât turiştii, cât şi oamenii de afaceri din China să ajungă mai uşor în judeţul nostru.
„Interesul Judeţului Braşov este dezvoltarea economică şi tocmai de aceea am inclus în programul oaspeţilor noştri vizite la obiective industriale din proximitatea municipiului Braşov, respectiv la SC Electroprecizia SA Săcele - unde prezentăm oportunităţi de relaţii economice bilaterale, la Parcul Industrial Prejmer - un exemplu de bune practici în dezvoltarea unui parc industrial privat, şi la Aeroportul Internaţional Braşov - cel mai important obiectiv investiţional implementat de Consiliul Judeţean Braşov. Având în vedere faptul că investitorii chinezi au dezvoltat cu succes un parc industrial în judeţul Prahova, le prezentăm oaspeţilor şi un amplasament pentru dezvoltarea unui parc industrial la Tărlungeni. Suntem decişi să amplificăm, să dezvoltăm şi să îmbunătăţim relaţiile bilaterale între Judeţul Braşov şi Provincia Liaoning în beneficiul ambelor părţi şi vom face paşi concreţi în perioada următoare”, a declarat preşedintele CJ Braşov.

Ofertă pentru industria medicală
La rândul său, Silviu Costea, preşedintele CCI Braşov, i-a prezentat ambasadorului Chinei cifrele economice relevante ale Braşovului, subliniind faptul că judeţul nostru a avut o creştere economică de 7,8% în 2022, faţă de o medie naţională de 4,8%. În privinţa investiţiilor chineze în judeţul Braşov, şeful CCI a precizat că există cinci firme mari pe zona de componente auto, precum şi 50 de firme mici cu activităţi industriale şi comerciale. „Ne dorim o colaborare cu parteneri din China în domeniul industriei de aparatură medicală, având în vedere că avem facultate de medicină la Braşov, avem cinci spitale publice de interes judeţean şi cinci spitale private, iar experienţa specialiştilor chinezi în acest domeniu ne-ar fi de mare ajutor, având în vedere că în România nu avem dezvoltat acest tip de activitate”, a spus Silviu Costea.

Întrebarea oficialilor chinezi: ce facilităţi fiscale oferiţi?
De cealaltă parte, ambasadorul Han Chunlin a fost interesat să cunoască facilităţile fiscale pe care autorităţile le pot asigura oamenilor de afaceri interesaţi să investească în judeţul Braşov, precum şi ţările din care provin turiştii străini, remarcând că atât în domeniul industrial, cât şi în cel turistic, oportunităţile de cooperare bilaterală sunt foarte bune.
„Judeţul Braşov este foarte frumos şi atractiv din punct de vedere economic şi turistic. Aş vrea să promovăm Braşovul şi să-l aducem în atenţia turiştilor şi antreprenorilor din ţara noastră. China este cel mai mare partener economic al României din afara Uniunii Europene. În perioada pandemiei, am depăsit doi ani consecutiv nivelul de 10 miliarde de dolari în ceea ce priveşte volumul schimburilor comerciale. Produsele româneşti, în special mierea, lucerna, apele minerale, vinurile şi produsele cosmetice sunt foarte căutate pe piaţa chineză. Sunt convins că putem pune bazele unor proiecte de colaborare pragmatice în domenii diverse şi avem mecanisme care pot fi valorificate în acest sens, aşa cum este Programul de cooperare al Chinei cu ţările din Europa Centrală şi de Est prin intermediul căruia putem finanţa proiecte şi atrage investiţii”, a menţionat oficialul chinez.  

Cursă aeriană Braşov – China
După întrevederea de la Consiliul Judeţean, delegaţia Ambasadei Chinei însoţită de oficialii braşoveni a vizitat obiectivele industriale de la Săcele şi Prejmer, un posibil amplasament pentru un parc industrial la Tărlungeni, precum şi Cetatea Prejmer, monument inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
Un moment special al vizitei l-a constituit prezenţa oapeţilor chinezi la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, unde directorul general Alexandru Anghel le-a prezentat obiectivul şi potenţialul de dezvoltare pe termen scurt şi mediu. „Ne-am dorit să evidenţiem facilităţile oferite de Aeroportul nostru tocmai pentru a convinge partea chineză să iniţieze discuţii cu companii aeriene care să deschidă curse spre Braşov, prin intermediul hub-urilor existente în Europa. O legătură directă a Braşovului cu China ar fi benefică ambelor părţi”, a mai spus preşedintele CJ Braşov.
În cea de-a doua zi a şederii la Braşov, ambasadorul Republicii Populare Chineze va face o vizită la Universitatea Transilvania şi la Institutul Confucius, înfiinţat în anul 2012 în cadrul Universităţii Transilvania. Scopul înfiinţării acestui centru este de a preda şi promova învăţării limbii chineze, înţelegerea culturii şi civilizaţiei chineze, schimburile culturale, educaţionale şi ştiinţifice cu China contemporană.

+4 -5

Comentarii

'Zota '

2023-08-03 07:32:25


'Am fost in 1997 cu o delegație de brasoveni în Lioaning . Am cunoscut relansarea economiei chineze.\nPutem beneficia de oo oportunitate extraordinar ara a dezvoltării relațiilor cu China în toate domeniile inclusiv cu.turale și științifice cum ar fi infii tarea unei secții la facultatea de Medicina privind Medicina Tdaditionala chineza...cred ca milioane de europeni vor dori sa încerce tratamente medicale chineze cu acupunctura..'

'Kennth pointon'

2023-08-02 11:15:23


'Don\'t listen to western propaganda ???? '

'Barbu Gh.'

2023-08-02 10:50:04


'@mihai, ce-ar spiona richipeii la noi? Cum să nu mai ai industrie, agricultură, învățământ...?'

'Willy'

2023-08-02 10:21:33


'Todorica ala a facut rahatul praf in Prejmer si acum ne este bagat cu forta pe gat brasovenilor ca mare scula de bascula pe judet. Neales, nenimic. Doar numit la algoritm de seara. Iata, el cu chinezii se etaleaza. Atata il duce capul, atata face. De ce nu ii duce in Prejmer, poate rad si chinezii de el cand vad bolvanii aia pusi pe marginea drumului si strazile alea strambe cu asfalt din petice. '

'Gigi Duru'

2023-08-02 09:06:23


'Todorica ce cauta pe acolo? ca nu stie sa lege patru cuvinte in engleza, poate doar give me the money :)) nu pot sa cred ca a ajuns presedintele CJ Brasov fiind inapoiat tare, atat la gandire cat si la capacitate. Cu asta, in fata mea, PNL si-a pierdut si ultimul dram de respect. '

'mihai'

2023-08-02 07:21:15


'Toata lumea se fereste de invazia chinezeasca, Todirica vrea spionii chinezi la noi!!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie