Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 23:56

Până în decembrie le-a mers traiul godacilor…

Autor: Adina CHIRVASÃ

Publicat la 20 decembrie 2012

Mulți gospodari taie în ziua de Ignat porcul, însă, în alte gospodării pregătirile pentru masa de Crăciun au început și mai devreme Foto: BIO

Până în decembrie le-a mers traiul godacilor… Mulți gospodari taie în ziua de Ignat porcul, însă, în alte gospodării pregătirile pentru masa de Crăciun au început și mai devreme Foto: BIO. La țară, oamenii sacrifică godacul așa cum o făceau și bunicii lor, iar când totul e pregătit, gospodinele își suflecă mânecile pentru prepararea cârnaților, a caltaboșilor și a tobei… toate bio În familia Mihălcioi, din satul turistic Șirnea, încă de la primele ore ale dimineții era agitație în curte. La sacrificarea a doi porci din gospodărie au venit să dea o mână de ajutor și domnul Gigi și domnul Nelu. Nu a bătut vântul, așa că vremea a fost numai bună de muncă. După ce au fost sacrificați, porcii au fost pârliți în foc de paie. „După ce-i terminăm de pârlit, îi punem la spălat, îi radem bine, curățați și apoi urmează tranșatul. Atunci luăm și pentru analize, să vedem dacă are sau nu trichineloză”, ne explică oamenii. O dată tranșat porcul, intră în scenă gospodinele. „Acum luăm carnea pentru pomana porcului. Așa e tradiția. Oamenii mai și mănâncă, nu doar muncesc. După ce luăm carnea pentru pomana porcului, pregătim separate pentru cârnați, pentru tobă, pentru caltaboși”, spune Elena Mihălcioi. Sacrificarea și pregătirea porcului se fac și acum ca pe vremuri. Bărbații au o misiune mai grea, iar doamnele au nevoie și de imaginație, pentru a putea găti cele mai delicioase preparate din carne de porc. Și ca să nu-i prindă noaptea toți au muncit cot la cot, iar rezultatele se vor vedea în ziua de Crăciun, atunci când își vor putea impresiona rudele și prietenii cu produse bio, pregătite după rețete din bunici. E mult de muncă, însă merită. „Viața e foarte frumoasă la oraș, dar la țară e și mai frumoasă dacă-ți place să muncești, altfel faci nani, te pui în pat și dormi dacă nu muncești”, sintetizează femeia. Elena Mihălcioi a revenit la țară, împreună cu soțul, însă nu are păreri de rău. „Mi-am refăcut, împreună cu soțul casa veche, de acum 200 de ani, care era făcută din lut acoperită cu șiță din lemn și fac focul cu lemne. Prima dată când am venit, venind de la gaze, uitam să mai bag lemne în sobă și stăteam lângă sobă și vedeam că focul nu merge și nu știam de ce”, povestește ea. Roadele muncii din timpul anului se văd mai mult în perioada sărbătorilor, atunci când toată familia va savura din plin bunătățile pregătite.
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie