Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 05:32

Pâinea se scumpește cu 20%, mezelurile cu 10%

Autor:

Publicat la 03 sepembrie 2012

Prețul pâinii va crește cu 20% în această toamnă, în timp ce carnea, laptele și produsele lactate se vor scumpi cu cel mult 10%, pe fondul secetei care a afectat în ultima perioadă România, dar și al crizei economice de la nivel mondial, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA)

Prețul pâinii va crește cu 20% în această toamnă, în timp ce carnea, laptele și produsele lactate se vor scumpi cu cel mult 10%, pe fondul secetei care a afectat în ultima perioadă România, dar și al crizei economice de la nivel mondial, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). În același timp, prețul mezelurilor ar putea urca cu 5 – 10%, până la sfârșitul anului, din cauza scumpirii cărnii de porc pe piața europeană, care înregistrează cel mai mare preț din ultimii patru ani, consideră directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Mihai Vișan. „Responsabile pentru creșterea prețurilor sunt atât seceta prelungită din ultimele luni din țara noastră, cât și seceta și criza economică cu care se confruntă celelalte state ale lumii. În aceste condiții, populația va trebui să suporte o majorare a prețului pâinii cu 20 la sută, în timp ce la carne, lapte și produse din lapte creșterea prețurilor va fi de până la 10%. În cazul pâinii, de exemplu, majorarea prețului grâului cu 50% ar antrena o creștere a prețului pâinii pe real cu 40%, însă piața nu va putea să suporte, iar scumpirea efectivă va fi de 20%”, a afirmat Dragoș Frumosu. Potrivit acestuia, majorarea prețului la alimente este determinată și de absența unor măsuri adecvate în domeniul agriculturii. „Cu excepția înființării câtorva ferme mari, în agricultură nu s-au luat în ultimii 20 de ani niciun fel de măsuri menite să contribuie la creșterea producției. Toți miniștrii care s-au perindat pe la portofoliul Agriculturii au vorbit despre relansarea acestui domeniu, însă nu au făcut nimic în mod concret. Din punctul meu de vedere, a existat o perioadă în care agricultura României a fost lăsată intenționat la o parte, pentru a asigura piața de desfacere pentru producția provenită de la celelalte țări din Uniunea Europeană. Pe fondul secetei actuale, s-a ajuns în sfârșit la concluzia că agricultura țării noastre trebuie sprijinită, deoarece dispune de un potențial de hrănire a unei populații de până la patru ori mai mari decât cea a țării noastre”, a mai spus președintele FSIA. Scumpirea gazului ar putea aduce noi scumpiri „Modificarea prețurilor la mezeluri se decide de fiecare companie în parte, dar în mod sigur procesatorii români vor ține cont de prețul materiei prime, respectiv al cărnii de porc, care a crescut semnificativ din cauza scumpirii furajelor. În acest an, prețul cărnii a înregistrat în Uniunea Europeană cel mai mare preț din ultimii patru ani, iar până la finele anului va mai crește cu 10-15%. Pentru că materia primă reprezintă 60-70% din costurile de producție estimăm că vom vedea până la finele anului o creștere de cel puțin 5-10% în prețul mezelurilor. Totul depinde însă de cum vor evolua prețurile, în lunile următoare, dar și de puterea de cumpărare”, a declarat directorul executiv al ARC, Mihai Vișan. Acesta a precizat că și scumpirea gazelor cu 10%, măsură anunțată începând cu 15 septembrie, va influența costurile de producție ale procesatorilor, dar ponderea în produsul finit va fi mai redusă. Procesatorii români importă circa 40% din carnea necesară procesării, în special de pe piața Uniunii Europene, la un preț de circa 1,75 euro pe kg carcasă, iar restul provine de pe piața internă, la un preț similar.
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie