Curs BNR

1 EUR = 4.9699 RON

1 USD = 4.5984 RON

1 GBP = 5.8083 RON

1 XAU = 303.5750 RON

1 AED = 1.2520 RON

1 AUD = 2.9910 RON

1 BGN = 2.5410 RON

1 BRL = 0.9251 RON

1 CAD = 3.3865 RON

1 CHF = 5.1913 RON

1 CNY = 0.6387 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.1488 RON

1 HUF = 1.2619 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.0581 RON

1 KRW = 0.3442 RON

1 MDL = 0.2577 RON

1 MXN = 0.2699 RON

1 NOK = 0.4340 RON

1 NZD = 2.8030 RON

1 PLN = 1.1507 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4444 RON

1 TRY = 0.1467 RON

1 UAH = 0.1205 RON

1 XDR = 6.0994 RON

1 ZAR = 0.2393 RON

Editia 8133 - 01 mar 09:01

FOTBAL – LIGA A 4-A

Ori „triunghiular”, ori „îngheţare”

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 18 iunie 2020

Campionatul judeţean, tot mai presat de timpul rămas până la baraj şi de situaţia încă delicată a pandemiei în România. Se aşteaptă noi măsuri de relaxare la 1 şi 15 iulie, dar este posibil şi să nu se mai joace vreun meci din actualul sezon

Ori „triunghiular”, ori „îngheţare”

Reprezentanţii cluburilor din Liga a 4-a braşoveană au avut o nouă întâlnire, miercuri, în cadrul căreia au discutat încă o dată felul în care ar putea fi încheiat sezonul 2019-2020, în contextul în care setul de măsuri de relaxare luate de Guvern pe 15 iunie nu a fost unul care să se „aplece” prea mult asupra sportului amator, singurul pas făcut fiind permiterea antrenamentelor în grupuri de câte şase persoane.
Aşadar nici vorbă de meciuri până la  1 iulie, dar şi asupra acestei date există o doză de scepticism. De disputarea tuturor etapelor rămase (14) nu mai poate fi vorba de ceva vreme, iar varianta playoff / playout cu mai multe echipe angrenate în fiecare dintre acestea este şi ea aproape imposibil de realizat din cauza timpului scurt până la barajul de promovare (1-9 august).
Astfel, soluţii prea multe nu rămân, decât cea a „triunghiularului” vehiculat de ceva vreme (Precizia Săcele, Corona Braşov, Colţea 1920 Braşov, primele trei din clasamentul actual, cu 43, 42 şi 40 de puncte) sau cea a „îngheţării” campionatului.
Dacă vor fi premise meciuri la amatori după 1 iulie, „triunghiularul” s-ar putea juca tur-retur (6 meciuri, sâmbătă-miercuri), iar cele trei echipe nu ar mai participa în Cupa României, competiţie în care ar intra celelalte formaţii din Liga a 4-a, cu 2 august data limită de finalizare. Dacă partidele de fotbal la acest nivel vor fi premise abia din 15 iulie, „triunghiularul” ar urma să se joace într-o singură manşă (3 meciuri), iar Cupa României s-ar putea „întinde” până pe 5 august. În fine, dacă nici după 15 iulie situaţia nu va permite revenirea pe teren, Liga a 4-a Braşov va fi fi „îngheţată”, cu Precizia Săcele campioană, după modelul câtorva AJF-uri care au mai apelat la această procedură.
Ca şi la precedenta întrevedere, vorbim de posibilităţi, singurul lucru cert fiind timpul mai scurt rămas la dispoziţie. Practic, până la 1 iulie totul rămâne în „stand-by”, iar echipele se antrenează (cele care o fac), în grupuri de câte 6 jucători.
„Deocamdată nu putem afirma prea multe, lucrurile fiind cum sunt în acest moment. Aşteptăm şi noi data de 1 iulie, vedem atunci cum va mai evolua situaţia şi ce decizie se va lua. Cred că atunci vom putea să spunem mai multe”, a declarat Adrian Secelean, preşedintele liderului Precizia Săcele.

Corona speră să se joace
„Noi sperăm să se joace finalul de campionat. Asta e tot ce contează, nu ne dăm la o parte de la nicio variantă dintre cele care presupun meciuri de fotbal. Avem un obiectiv de îndeplinit, acela de a promova şi trebuie să demonstrăm pe teren că suntem o aspirantă la Liga a 3-a. Diferenţa de puncte este foarte mică la vârful clasamentului, iar noi, în turul campionatului am învins liderul actual cu 5-0. În plus, aşa cum se va disputa barajul de promovare la începutul lui august, mă gândesc că s-ar putea juca şi ceva meciuri pentru desemnarea campioanei judeţului, la finalul lui iulie”, a spus Călin Moldovan, antrenorul celor de la Corona Braşov.

Ciprian Jurubescu, preşedinte Colţea 1920: „Minusurile acestei perioade vor cântări greu!”
„Personal, ca iubitor al fotbalului, îmi doresc ca o competiţie sportivă să se decidă pe teren, nu în birouri. Însă situaţia în care ne aflăm acum este una delicată. I-am cerut domnului preşedinte Goga (n.r. – Octavian Goga, preşedintele AJF Braşov) un punct de vedere pentru ca la rândul meu să le pot transmite ceva celor de la noi din club, iar dânsul mi-a răspuns că în acest moment efectiv nu ştie ce să îmi spună. Ne aflăm într-o postură de nedorit, căci aşteptam cu toţii ca din 15 iunie să revenim cât de cât la normal, însă nu a fost aşa. Mai mult, nici nu ştim cât de curând se va întâmpla acest lucru. Meciul de fotbal a trecut în plan secundar, iar minusurile aduse de aceste momente vor fi mari. Vorbim de fotbal amator, astfel că în primul rând va scădea interesul celor care îl practică, pentru că o fac de plăcere, nu din considerente financiare. Va scădea şi interesul celor care îl urmăresc, dar şi al autorităţilor locale sau al sponsorilor de a-l susţine. Eu, ca preşedinte de club, mă aflu într-un moment în care caut soluţii să îi menţin pe tinerii care au dorinţa de a juca şi de a se afirma, să îi fac să nu renunţe la fotbal”, a spus preşedintele lui Colţea 1920, Ciprian Jurubescu.

Ce facem de la toamnă?
Finalul de sezon în fotbalul amator reprezintă o problemă actuală, dar poate mai apăsătoare este întrebarea „ce se va întâmpla începând din toamnă?”. Cu sportul, amator şi juvenil, în general. În scenariul tot mai posibil în care noul coronavirus nu va dispărea pur şi simplu şi va trebui să convieţuim cu el, aşa cum ni se tot spune, cei implicaţi în activităţi sportive aşteaptă măsuri clare sub care să se poată desfăşura.
„Această incertitudine este marea noastră problemă. Avem nevoie de o abordare care să privească şi sectorul juvenil şi pe cel amator. Cu aceste protocoale care sunt acum în vigoare, e clar că nu poate face faţă prea multă lume. Ele sunt pentru profesionişti şi pentru momentul actual. Dar avem grupe de copii, de juniori, asupra cărora nu ştim cum să ne facem un plan, pentru că nu ştim cum va arăta sportul în continuare, pe termen mediu, pe termen lung. E un aspect la care trebuie să se gândească factorii de decizie, pentru că altfel efectiv va dispărea acest fenomen cu totul”, a spus şi Bogdan Chiriţescu, preşedinte al Olimpic Zărneşti, club cu echipă în Liga a 4-a, dar şi cu destul grupe de copii şi juniori.
„Acelaşi dezinteres de care vorbeam la sportivii seniori amatori apare şi la cei mici, pe care încercăm cum putem să îi ţinem «în priză». A fost în regulă, atunci când a debutat pandemia, în prima ei perioadă, cu antrenamentele online. Dar au reprezentat o soluţie de moment, apoi copiii se plictisesc. După părerea mea, la nivel de copii şi juniori, sportul poate fi corelat cu activitatea şcolară, aşa că, probabil când vom avea un plan pentru noul an şcolar, vom avea şi unul pentru viitorul sezon al competiţiilor juvenile”, a mai precizat Ciprian Jurubescu, preşedintele Colţea 1920 şi al Academiei Celta de la Braşov.
 

+0 -0

Comentarii

'fritz walter'

2020-06-18 08:31:55


'În Brașov, doar Steagu\' contează!!! Hai Precizia!!!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie