Curs BNR

1 EUR = 4.9490 RON

1 USD = 4.3853 RON

1 GBP = 5.8544 RON

1 XAU = 253.3079 RON

1 AED = 1.1939 RON

1 AUD = 3.1350 RON

1 BGN = 2.5304 RON

1 BRL = 0.7817 RON

1 CAD = 3.4429 RON

1 CHF = 4.7366 RON

1 CNY = 0.6872 RON

1 CZK = 0.1925 RON

1 DKK = 0.6655 RON

1 EGP = 0.2792 RON

1 HUF = 1.3432 RON

1 INR = 0.0584 RON

1 JPY = 3.8663 RON

1 KRW = 0.3683 RON

1 MDL = 0.2474 RON

1 MXN = 0.1995 RON

1 NOK = 0.4827 RON

1 NZD = 2.9949 RON

1 PLN = 1.0536 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0585 RON

1 SEK = 0.4799 RON

1 TRY = 0.3462 RON

1 UAH = 0.1614 RON

1 XDR = 6.1308 RON

1 ZAR = 0.2719 RON

Editia 7591 - 03 dec 06:58

Ordonanţa „furculiţa din amidon”

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 26 august 2021

De ieri s-a interzis plasticul şI în România. Tanczos Barna: Până la epuizarea stocurilor, produsele din plastic de unică folosinţă rămân pe piaţă. În viitor, locul lor va fi preluat de produse din amidon, de exemplu

Ordonanţa „furculiţa din amidon”

Cu aproape două luni întârziere faţă de termenul limită până la care România trebuia să transpună „directiva antiplastic”, Guvernul a aprobat miercuri, 25 august, ordonanţa de urgenţă prin care se interzice oficial punerea pe piaţă a unor produse din plastic de unică folosinţă. Practic, este ilegală de acum producţia şi importul de produse de unică folosinţă din plastic. „Punerea pe piaţă va fi interzisă şi încet-încet stocurile se vor termina, încet-încet aceste produse vor fi înlocuite de altele, ecologice, biodegradabile”, a explicat Tanczos Barna, ministrul Mediului, la B1 TV.
Întrebat la ce produse din viaţa de zi cu zi ar trebui să renunţăm de acum încolo, ministrul Mediului a răspuns: „Ordonanţa, directiva de fapt, ne îndrumă către o viaţă din care să nu mai facă parte produsele de plastic de unică folosinţă. Ele, cu siguranţă, nu se pot elimina din piaţă de azi pe mâine, sunt unele produse la care încă nu există alternativă, dar cele la care există alernativă, şi inclusiv noi, simplii consumatori, putem să optăm pentru variante ecologice, sunt farfuriile, furculiţele, paharele de plastic, sunt acele cutii în care ducem mâncarea de la restaurant acasă sau de la fast food, sunt toate produse de unică folosinţă care se interzic începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă. Se interzic ca producţie şi import, adică punerea pe piaţă va fi interzisă şi încet-încet stocurile se vor termina, încet-încet aceste produse vor fi înlocuite de altele, ecologice, biodegradabile”.
„Eu aş spune că, din păcate, până la epuizarea stocurilor, aceste produse de plastic de unică folosinţă rămân pe piaţă, dar este practica europeană, este soluţia corectă din punct de vedere comercial pentru că agenţii economici au investit în acele stocuri şi trebuie să lăsăm să existe o trecere lină de la aceste produse de unică folosinţă din plastic la cele biodegradabile. Cu siguranţă, în viitor, locul acestor produse din plastic va fi preluat de produse din amidon, de exemplu. Pungile de unică folosinţă din magazinele din care cumpărăm fructe şi legume ar trebui să fie şi ele din asemenea materiale. Ele deja se fabrică şi în România, sunt firme în România care şi-au schimbat tehnologiile şi au schimbat materia primă, şi au trecut pe pungi, de exemplu, de unică folosinţă din material biodegradabil, pungă făcută din porumb şi cartofi, din amidon, şi acest lucru se va întâmpla şi în cazul cuţitelor, furculiţelor, paharelor, farfuriilor sau acelor cutii, casolete în care ducem acasă mâncarea sau comandăm mâncarea la serviciu”, a adăugat Tanczos Barna.

„Sancţiunile sunt descurajatoare”
Întrebat cât de mari vor fi sancţiunile şi când va începe aplicarea lor, ministrul Tanczos Barna a precizat: „Pentru producţie, pentru producători, sancţiunile sunt imediate, vin după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă. Pentru comercianţi se aplică sancţiuni doar după ce sunt epuizate stocurile şi dacă comerciantul respectiv se aprovizionează în continuare din locuri nepermise sau se iau din importuri, în ciuda ordonanţei de urgenţă, de produse în ţară. Sancţiunile sunt descurajatoare, ele vor fi aplicate de Garda de Mediu şi de Protecţia Consumatorilor. Este un proces lung, este un început de drum în această cruciadă lansată de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic, dar cu siguranţă vom avea rezultate şi vom avea un mediu înconjurător mai sănătos, cu mai puţin plastic”.

Ce produse din plastic sunt interzise?
- beţişoare pentru urechi;
- tacâmuri – furculiţe, cuţite, linguri, beţişoare chinezeşti;
- farfurii;
- paie pentru băuturi;
- agitatoare pentru băuturi;
- beţe care se ataşează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepţia baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări şi aplicaţii profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor beţe;
- recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care:
a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet,
b) sunt de regulă consumate din recipient,
c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepţia recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor şi foliilor din material flexibil care conţin produsele alimentare.
- recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile şi capacele acestora;
- Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora;
Fac excepţie următoarele produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical: beţişoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosinţă; beţişoarele din plastic de unică folosinţă utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri ştiinţifice (diagnostic, educaţional sau în cercetare); paiele de plastic de unică folosinţă.

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional