Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 04:17

„Ora cancerului”

Autor:

Publicat la 27 sepembrie 2022

„Ora cancerului”

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cancerul este a doua cauză de deces la nivel global. Iar unul dintre factorii declanşatori ai acestei nemiloase boli este legat de orele în care alegem să luam masa.
Cercetătorii spanioli au descoperit că ​​momentul din zi în care mănânci poate determina riscul de a dezvolta cancer. Mai exact, cei care mănâncă în mod regulat după ora 21.00 şi nu lasă un interval de două ore între momentul în care au luat masa şi ora la care se culcă, pot avea un risc cu 25% mai mare de a face cancer, comparativ cu cei care nu au acest obicei alimentar, potrivit Moffitt Cancer Centre.
Iar motivul este unul foarte simplu: dacă ceasul tău funcţionează corect până la ora 21.00 sau mai târziu, corpul ar trebui să se relaxeze pentru a dormi, nu să devină activ. Dar, atunci când mănânci, corpul primeşte semnalul să fie activ. Acest lucru poate perturba ritmul circadian şi poate afecta somnul, foamea şi stresul.
Studiul a evaluat peste 600 de cazuri de prostată şi mai multe de 1.200 de cancere de sân şi a analizat 872 de subiecţi de sex masculin şi 1.321 de femei care nu au lucrat niciodată în tură de noapte.
Cei care spuneau că au dormit două sau mai multe ore după cină aveau un risc cu 20% mai mic de cancer de sân sau de prostată. Pe când cei care combinu acest comportament cu mâncatul târziu, aveau un risc de a face cancer de 25%.
„Studiul nostru concluzionează că aderarea la tiparele de alimentaţie diurnă este asociată cu un risc mai scăzut de cancer. Munca în schimburi, care implică tulburări circadiene, reprezintă un risc cancerigen pentru oameni. Aceste lucruri se explică prin faptul că ceasul corporal urmează un ciclu de 24 de ore, care controlează momentul în care ne trezim, apetitul, temperatura corpului şi starea noastră de spirit. Orice întrerupere a acestuia înseamnă risc crescut de cancer", arată OMS.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie