Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6576 RON

1 GBP = 5.9174 RON

1 XAU = 347.5083 RON

1 AED = 1.2680 RON

1 AUD = 3.0788 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8685 RON

1 CAD = 3.3854 RON

1 CHF = 5.2114 RON

1 CNY = 0.6419 RON

1 CZK = 0.2011 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0976 RON

1 HUF = 1.2500 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9651 RON

1 KRW = 0.3364 RON

1 MDL = 0.2589 RON

1 MXN = 0.2503 RON

1 NOK = 0.4360 RON

1 NZD = 2.8549 RON

1 PLN = 1.1388 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0522 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.1360 RON

1 ZAR = 0.2532 RON

Editia 8202 - 17 iun 19:22

„Or` noi, or` ei”. A doua revoltă a novembriştilor!

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 16 noiembrie 2023

Cer muncipalităţii să retragă titlul de cetăţean de onoare unui fost miliţian. Şi CNSAS e acuzat că a ignorat lista anchetatorilor

„Or` noi, or` ei”. A doua revoltă a novembriştilor!

Ceea ce s-a întâmplat la Braşov la aniversarea a 36 de ani de la Revolta muncitorilor braşoveni din 15 Noiembrie 1987 poate fi numit „A doua revoltă a novembriştilor”. La comemorarea evenimentului, participanţii la revoltă au aflat că unul dintre torţionarii lor este cetăţean de onoare al Braşovului, iar CNSAS nu a mişcat un deget pentru aducerea în faţa justiţiei a torţionarilor.
Preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu, a avut cel mai virulent discurs la comemorarea evenimentului de când au loc aceste manifestări. Novembristul s-a arătat extrem de furios pentru faptul că CNSAS nu a făcut niciun demers în instanţă, deşi există o listă a torţionarilor munictorilor braşoveni care au participat la revolta din urmă cu 36 de ani. „Următorul pas al organizaţiei pe care o reprezint este darea în judecată a Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, pentru că persoanele de acolo ştiau despre tabelul cu anchetatorii de la Securitate, dar nu au avut interes sau poate nu au avut curajul să ni-l pună la dispoziţie”, a spus Marius Boeriu.
„Unul dintre anchetatori, Vasile Hodiş, care a fost în procesul lui Gheorghe Ursu, m-a anchetat şi pe mine, în arestul Securităţii din 1987. Am peste 20 de ore de anchetă cu tovarăşul Hodiş. Deci dânsul, dacă crede că a scăpat, pentru că un complet de judecată de la Bucureşti l-a achitat în procesul Gheorghe Ursu, să se aştepte că urmează un proces foarte greu cu 15 noiembrie 1987”, a fost doar un exemplu dat de preşedintele novembriştilor.Studiază arhivele Securităţii şi le predau cursuri studenţilor SRI
Problema novembriştilor este că, potrivit lui Marius Boeriu, până şi la CNSAS sunt persoane care au ales să predea la Academia SRI.
Pe de altă parte, Secretariatul de Stat pentru Problemele Luptătorilor Anticomunişti spune că face paşi pentru curăţarea organizaţiilor de luptători.
„Primul pas a fost făcut prin trimiterea unei adrese către domnul Buchet, preşedintele CNSAS, să încheiem un protocol în urma căruia foştii securişti, informatori, comunişti să fie scoşi din legea noastră”, a dezvăluit Mihai Dodu, secretar de stat în Secretariatul pentru Problemele Luptătorilor Anticomunişti.
Dodu spune că are chiar foşti colegi, istorici apreciaţi, care au ales să fie profesori la Academia SRI şi se întreabă ce caută aceştia acolo.

„Deci, nu, nu se poate, călăul şi victima să stea pe acelaşi piedestal”
Un alt motiv pentru care preşedintele novembriştilor, Marius Boeriu, s-a arătat nemulţumit, este că Alexandru Ionaş, şeful anchetatorilor novembriştilor, a fost făcut cetăţean de onoare al Braşovului în iulie 2020, în timpul pandemiei. „De asemenea, am aflat de curând că, din 2020, tovarăşul Alexandru Ionaş, fostul şef de la Cercetări Penale, a fost făcut cetăţean de onoare al Braşovului. Deci, nu, nu se poate, călăul şi victima să stea pe acelaşi piedestal. Este împotriva a tot ceea ce este uman. Credeţi-mă că nu am vorbit prostii când am spus că dacă nu se rezolvă în cel mai scurt timp cu retragerea titlului, noi, cei din 15 Noiembrie, care suntem cetăţeni de onoare ai municipiului Braşov, o să cerem retragerea titlului de cetăţean de onoare pentru noi toţ”, a declarat acesta.Cum a ajuns Alexandru Ionaş cetăţean de onoare al Braşovului
De cealaltă parte, primarul Braşovului a declarat că Alexandru Ionaş a fost desemnat cetăţean de onoare al printr-o hotărâre aprobată de precedentul Consiliul Local şi precedentul primar. „Este o propunere făcută în 2020, în luna iulie, pe care o voi supune atenţiei Consiliului Local, pentru că sunt singurii care pot să remedieze aceste fapte, care nu fac onoare Braşovului, de fapt. Iată că, deşi au trecut -  sau poate tocmai de aceea - au trecut 36 de ani, adică o generaţie în termeni umani, de la momentul 15 Noiembrie 1987, pare că uităm şi care au fost torţionarii, pare că uităm şi care sunt cei care s-au făcut vinovaţi de represaliile de atunci şi de cele din 1989, şi că, încă, astfel de persoane mai gravitează în jurul spectrului politic, cerând şi beneficiind de facilităţi din partea decidenţilor locali. Trebuie să facem dreptate, este, de altfel, mesajul pe care l-au rostit şi cei care au iniţiat revolta din 1987. Le suntem datori cu această dreptate şi cu a nu lăsa memoria să dispară şi să apară o prescripţie morală a faptelor celor care se fac vinovaţi”, a spus Allen Coliban.
Alexandru Ionaş face parte din lista cetăţenilor de onoare care au alcătuit primul Consiliu Municipal din oraş, după Revoluţie, alături, printre alţii, de George Scripcaru, primarul în mandatul căruia s-a luat decizia acordării titlului.

Trei novembrişti au primit diplomele  
Tot ieri, la Centrul Cultural Apollonia, primarul Allen Coliban le-a înmânat diplomele de „Cetăţean de onoare ai municipiului Braşov” celor trei membri ai Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, Aureliu Bejenariu, Iulianna Biro şi Sebastian Ciorăşteanu. După acest moment festiv, a fost organizat un dineu oficial, iar directorul centrului, pianistul Horia Mihail, împreună cu Sebastian Tegzeşiu (vioară) şi Filip Papa (violoncel) au oferit un concert opera lui Dmitri Şostakovici.

Uşă încuiată
Pe de altă parte, tot ieri, de la ora 17.00, la Cinema Astra, era programată proiecţia filmului „Braşov 1987 – Doi ani prea devreme”, însă un jurnalist care a mers acolo a spus că uşa era încuiată, iar Primăria Braşov nu a transmis un punct de vedere.

„Văd că an de an ne strângem aici cam aceeaşi mână de oameni”
La ceremonia oficială de ieri, de la troiţa de la Spitalul Judeţean Braşov, a participat şi prefectul Braşovului, Cătălin Văsii. Acesta a amintit că „Braşov - 15 noiembrie 1987 a fost un moment istoric în cel mai adevărat sens ale acestor cuvinte. Atunci, pentru prima dată după decenii de teamă, un mare grup de români a avut curajul să se ridice şi să protesteze împotriva unui regim criminal, cântând «Deşteaptă-te, române!» şi strigând nu doar «Jos Ceauşescu!», ci şi «Jos comunismul!».  Iar exponenţii acelei mulţimi de protestatari au avut de îndurat represiunea regimului, fiind anchetaţi şi condamnaţi. Pe ei îi omagiem astăzi în primul rând, dar şi pe toţi braşovenii care, din 15 Noiembrie 1987 până în 22 Decembrie 1989 au fost puşi la index de mai-marii comunişti, pentru «vina» de a face parte din comunitatea care s-a revoltat. Chiar dacă văd că an de an ne strângem aici cam aceeaşi mână de oameni, atâţia câţi suntem avem datoria să păstrăm vie memoria celor care s-au împotrivit totalitarismului şi au pus Braşovul şi România pe harta rezistenţei anticomuniste, dând semnalul schimbării din 1989. Şi suntem datori să facem tot ceea ce depinde de noi pentru conştientizarea tinerei generaţii cu privire la ororile regimului comunist, care nu trebuie să se mai repete niciodată”.


 

Comentarii

'Barbu Gh.'

2023-11-16 05:30:15


'Păi cum să nu fie ,,specialii\" cetățeni de onoare? Nu-s ei la putere acum? Ei conduc țara, populimea doar trebuie să-i slujească.'

'Willy'

2023-11-16 02:35:24


'Cinste lor, cinste novembristilor! Novembristii sunt mandria orasului Brasov, mandria tarii, mandria Europei!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie