Curs BNR

1 EUR = 4.9699 RON

1 USD = 4.5984 RON

1 GBP = 5.8083 RON

1 XAU = 303.5750 RON

1 AED = 1.2520 RON

1 AUD = 2.9910 RON

1 BGN = 2.5410 RON

1 BRL = 0.9251 RON

1 CAD = 3.3865 RON

1 CHF = 5.1913 RON

1 CNY = 0.6387 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.1488 RON

1 HUF = 1.2619 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.0581 RON

1 KRW = 0.3442 RON

1 MDL = 0.2577 RON

1 MXN = 0.2699 RON

1 NOK = 0.4340 RON

1 NZD = 2.8030 RON

1 PLN = 1.1507 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4444 RON

1 TRY = 0.1467 RON

1 UAH = 0.1205 RON

1 XDR = 6.0994 RON

1 ZAR = 0.2393 RON

Editia 8133 - 01 mar 00:05

ONG-urile, invitate să viziteze Căminul pentru persoane vârstnice din Noua. Unitatea a fost verificată deja de mai multe instituții

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 12 iulie 2023

ONG-urile, invitate să viziteze Căminul  pentru persoane vârstnice din Noua. Unitatea a fost verificată deja de mai multe instituții

Primăria Brașov a anunțat marți, 11 iulie, că ușile Căminului pentru Persoane Vârstnice din Noua sunt deschise ONG-urilor care vor să verifice modul în care sunt îngrijiți vârstnicii. Decizia a fost luată de viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, în contextul în care la nivel național există o preocupare majoră legată de situația beneficiarilor din căminele pentru vârstnici, după ce în județul Ilfov au fost găsite mai multe adevărate cămine ale groazei, în care seniorii erau tratați inuman.

„Căminul din Noua, își deschide porțile pentru orice organizație de servicii sociale care dorește să ne treacă pragul. Invităm pe această cale organizațiile de servicii sociale sau furnizorii de stat care vor să vină fie să viziteze, fie să ne sprijine cu propuneri despre cum să îmbunătățim serviciile, să ne calce pragul la căminul pentru vârstnici din Noua pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile aici, cum sunt îngrijiți seniorii noștri și, așa cum spuneam, pentru a ne sfătui cum putem face lucrurile mai bine. Începând de astăzi, ONG-urile din domeniul social, dar și cei care activează în acest domeniu vor putea, pe baza unei acreditări din partea DAS, să viziteze căminul din Noua, să vadă care sunt condițiile pe care acest cămin le asigură beneficiarilor, să poată prelua exemplele de bună practică, dar și să vină cu propuneri de îmbunătățire a condițiilor oferite”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Patru lămâi mucegăite

Potrivit reprezentanților Primăriei Brașov, în cursul zilei de luni, 10 iulie, o echipă mixtă formată din reprezentanți ai șase instituții - Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Oficiul pentru Protecția Consumatorului și Poliția Economică - au desfășurat un control amplu la Căminul pentru persoane vârstnice din Noua.

Deși problemele identificate nu au fost unele majore, conducerea DAS a luat deja măsuri pentru remedierea situațiilor constatate.

Capacitatea Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiul Brașov este de 135 de locuri. Ca și suprafață pe care o avem de întreținut, avem mai mult de 10.000 de metri pătrați, iar în urma controlului efectuat în cursul zilei de ieri de către instituțiile abilitate, s-a constatat la una dintre camere că avem o cădiță cu pete, un perete cu urme ușoare de igrasie și, la blocul alimentar, patru lămâi mucegăite. Vârstnicii noștri stau în condiții corespunzătoare. De altfel, am beneficiat de o finanțare prin care am putut să le luăm mobilier nou în cursul anului trecut și îi așteptăm pe cei care doresc să ne viziteze centrul. Noi facem tot posibilul pentru a le oferi cele mai bune condiții seniorilor”, a precizat Mariana Topoliceanu, directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) Brașov, care administrează căminul.

Ea a menționat că pentru a obține informații, reprezentanții instituțiilor care au controlat unitatea au discutat atât cu vârstnicii, cât și cu angajații căminului.

Printre problemele constatate de echipele de control au fost alimente neconforme (cele 4 lămâi mucegăite), modul în care s-a făcut igienizarea unui cuptor, a hotei și a hornului, existența unei pete de igrasie pe un perete a unui hol, o cadă de duș acoperită cu depuneri de calcar, faptul că un cearceaf era mai scurt decât salteaua patului.

Clădire preluată în anul 2006, neconformă potrivit noilor prevederi legale privind protecția la incendii

O situație aparte este legată de modul în care a fost construit acest cămin de Ministerul Muncii, care la acel moment respecta normativele ISU, dar în prezent aceste normative s-au modificat astfel încât Direcția de Asistență Socială este nevoită să găsească soluții de adaptare a serviciilor, conform normativelor actuale în ceea ce privește lățimea holurilor sau construcția scărilor de evacuare, de exemplu.

Un prim pas a fost făcut prin mutarea, la sfârșitul anului trecut, a persoanelor vârstnice dependente la parterul imobilului, unde soluția constructivă respectă toate prevederile actuale. Se încearcă găsirea unei soluții și pentru persoanele semidependente, astfel încât numărul de beneficiari să nu scadă. În acest moment, aceste persoane, care se pot deplasa, sunt la etajul întâi.

Pe de altă parte, directorul DAS Brașov a declarat că instituția pe care o reprezintă va contesta procesul verbal întocmit în urma controlului de luni. „De exemplu, reprezentanții ISU au solicitat să avem persoane care să se ocupe de evacuarea vârstnicilor în caz de incendiu, dar, în acest moment, în condițiile în care posturile sunt blocate, nu îi putem angaja. Ce a ținut de noi am făcut. Când a fost ridicată problema ușilor, care trebuie să se deschidă în exterior, am respectatat această cerință”, a declarat Mariana Topoliceanu, care a subliniat faptul că a solicitat de mai mult timp Inspectoratului pentru Situații de Urgență să organizeze exerciții de evauare la cămin, pentru a se putea stabili timpii necesari eliberării clădirii în cazul unui incendiu. „Organizăm și noi astfel de exerciții, dar altfel este când acțiunea este gesionată de o instituție abilitată”, a mai spus directorul DAS Brașov.

Potrivit informațiilor directorului DAS Brașov, clădirea a fost preluată de direcție la jumătatea anilor 2000, când a fost mutat căminul pentru persoane vârstnice care funcționa într-o clădire veche de aproximativ 100 de ani, de pe strada Constantin Lacea, unde, într-o singură cameră stăteau și câte 15 – 16 persoane.

Resursa umană, o problemă veche

Tot în timpul controlului de luni, Mariana Topoliceanu a spus că au fost discuții și referitoare la personal, care este insuficient. „Am fost sancționați pentru că nu avem personal. Dar nu putem să completăm schema de personal, pentru că în acest moment sunt blocate posturile. Am sesizat problema inclusiv în Consiliul Local Brașov, dar am solicitat și sprijinul parlamentarilor de Brașov”, menționat Mariana Topoliceanu.

Amenzi și în alte zone camine din județ

Potrivit prefectului județului Brașov, Cătălin Văsii, în 10 și 11 iulie au verificate mai multe cămine din Brașov, Codlea, Ghimbav sau Victoria. „Au fost aplicate amenzi, dar nu a fost niciun centru închis”, a declarat prefectul. El a menționat că va prezenta un raport intermediar în cursul zilei de miercuri, 12 iulie.

În total,în județul Brașov sunt 54 de centre rezidențiale.

 

 

Comentarii

'DanaBv'

2023-07-12 13:25:35


'Da, un camin model. E limpede ca sistemul de gestionare al caminelor de acest fel trebuie imbunatatit din temelii si trebuie inceput cu un sistem de salarizare decent, nu ca cel de acum. Cum sa atragi personal competent cu niste salarii de mizerie? E clar ca trebuie deblocate posturile la toate caminele de stat si ca salarizarea trebuie marita. In rest, probleme precum zugravirea unor pereti, inlocuirea unor cearceafuri etc. se pot rezolva si prin implicarea ONG-urilor, a voluntarilor. Sunt sigura ca daca se va face apel pentru astfel de actiuni, brasovenii vor sari imediat in ajutor. '

'nso'

2023-07-12 06:42:50


'O unitate model pentru judetul Brasov,neregulile gasite (4 lamai cu un pic de mucegai,o pata pe un perete un cerceaf putin mai scurt ca patul...sunt deficiente minore,sa zicem ca am gasit si noi ceva. Problema aici de de ani de zile este lipsa personalului care este retribuit sub orice critica. Cel ce este acuma merita felicitari nu sanctiuni ,ca fac fata cerintelor din ce in ce mai mari.Consiliul Local al Primariei sa debloce posturile la acest camin si sa faca finantare corespunzatoare.Un camin model pentru orasul Brasov. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie