Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 09:49

OM 4: Misiune Imposibilă

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 31 martie 2020

Braşov: 15.000 de scări de bloc, 60 de zile dacă le-ar dezinfecta Primăria. Cum au reacţionat şi primăriile din Râşnov, Codlea, Săcele, Făgăraş

OM 4: Misiune Imposibilă

Ordonanţa militară nr. 4 privind reducerea riscului de extindere a răspândirii noului coronavirus  le dă mari bătăi de primarilor, care trebuie să asigure şi dezinfectarea scărilor din blocuri. Decizia a fost anunţată în 29 martie, după ora 21.00 şi trebuie aplicată începând cu data de 31 martie 2020. Practic, primăriile au primit la dispoziţie o zi pentru a se pregăti, adică să caute furnizori de dezinfectanţi, de echipamente şi să vadă cum realizează acţiunile propriu-zise. Pentru mulţi edili, aceasta  pare o misiune imposibilă, în condiţiile în care  au cam dispărut de pe piaţă dezinfectanţii şi dispenserele (pentru dezinfectarea mâinilor, asta înainte ca oamenii să se spele când intră în casă, aşa cum recomandă medicii). Apoi, se pune problema banilor, pentru că produsele esenţiale pentru lupta împotriva noului coronavirus s-au scumpit, iar sumele ce trebuie alocate de la bugetele locale vor fi mari.   
Nu în ultimul rând, unii edili spun că nu au primit, încă, toate clarificările de la Bucureşti.

Braşov, soluţia nr. 1: Primăria cu materialele, asociaţiile de proprietari să vină oamenii. Problema nr. 2: De unde materiale?
Dacă săptămâna trecută Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a decis că asociaţiile de proprietari sunt obligate să dezinfecteze scările, după intrarea în vigoare a Ordonanţei militare nr. 4 situaţia s-a schimbat.  Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în Braşov sunt aproximativ 15.000 de scări de bloc, iar în urma unei analize făcute împreună cu operatorul care asigură serviciile de dezinfecţie, timpul necesar pentru a face această dezinfecţie în fiecare scară de bloc, cel puţin o dată, este de 50-60 de zile, cu 5 echipe. Asta în condiţiile în care cea mai mare parte a activităţii s-ar concentra pe aceste acţiuni.  Dar, spun edilii braşoveni, pe lângă dezinfecţia scărilor de bloc, municipalitatea trebuie să asigure, în continuare, dezinfecţia mijloacelor de transport în comun, a terminalelor RATBV, a refugiilor RATBV, a pieţelor şi a altor spaţii publice.
A două problemă a Primăriei Braşov este legată de materialele şi soluţiile necesare pentru dezinfecţie, având în vedere că aceste produse sunt tot mai greu de procurat, cererea pentru acestea fiind extrem de mare.  
Pentru a vedea cum se poate rezolva problema,  primarul Braşovului, George Scripcaru (foto), a convocat luni reprezentanţii celor două firme de salubrizare şi a operatorului care are delegată activitatea de dezinfecţie, pentru a pune la punct un „plan de bătaie”. 

Reprezentantul municipalităţii a precizat că, în primul rând, va fi nevoie de o analiză realistă a ceea ce presupune această activitate, atât din punct de vedere al timpului necesar, cât şi a logisticii. „Fără sprijinul asociaţiilor de proprietari ne va fi foarte greu să facem această dezinfecţie într-un timp acceptabil. Una dintre variantele pe care o luăm în calcul este aceea de implicare a administratorilor, a şefilor de scară şi a personalului care asigură serviciile de curăţenie la asociaţiile de proprietari. Astfel, municipalitatea ar achiziţiona echipamentele şi substanţele necesare, pe care să le pună al dispoziţia asociaţiilor de proprietari, prin intermediul operatorilor de salubrizare, iar fiecare asociaţie să se gestioneze. Am solicitat sprijinul operatorilor de salubrizare, având în vedere că ei au deja contact cu asociaţiile, iar echipele de voluntari ale Primăriei şi partenerilor se concentrează, în această perioadă, pe sprijinirea persoanelor vulnerabile”, a declarat edilul.   
 Totodată, Scripcaru anunţat că aşteaptă nişte precizări referitoare la aceste obligaţii ale autorităţilor publice locale, pentru a putea demara această operaţiune.
Cel puţin în acest moment nu se ştie dacă trebuie obligatoriu un dispenser cu dezinfectant la fiecare scară şi cum se face dezinfecţia scărilor, mai precis dacă trebuie folosite atomizoare (care pulverizează soluţia) sau dacă nu este nevoie de astfel de dispozitive.

Râşnov: Se dezinfectează în 2 zile şi se reia periodic procedura
La Râşnov, provocarea logistică este mult mai mică, pentru că sunt numai 220 de scări de dezinfectat. Primarul oraşului, Liviu Butnariu (foto), a declarat că de astăzi va începe campania de dezinfectare a scărilor, acţiunea urmând a fi derulată Goscom Cetate Râşnov, firmă aflată în subordinea Consiliului Local, operaţiune ce se va derula cu ajutorul atomizoarelor, care există deja în dotarea firmei.

„Cred că în maxim două zile terminăm dezinfecţia. Vom începe de la blocurile M.A.N. şi până la blocurile de pe strada I.L. Caragiale. Această dezinfecţie se va relua periodic”, a declarat Butnariu. De asemenea, el a precizat că vor fi puse la intrările în scări şi covoraşe ce urmează a fi impregnate cu soluţii şi dispensere.

Codlea: Se va face, dar costurile sunt enorme, la preţuri dublate Covid 19
Nici edilii din Codlea nu au de dezinfectat foarte multe scări, dar înainte de a face acest lucru, viceprimarul oraşului, Erwin Albu (foto), a declarat că are nevoie de unele clarificări.

„Noi avem 255 de scări de dezinfectat, iar lucrările vor fi derulare societatea comercială din subordinea Consiliului Local. Dar, înainte de a începe această campanie, va trebui să vedem dacă Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor fi de acord ca această societate să deruleze şi acţiuni de dezinfecţie în interiorul clădirilor. Deocamdată firma poate desfăşura astfel de intervenţii doar în spaţii deschise”, a explicat Albu. Problema se pune, însă, când vor trebui montate dispenserele şi va fi nevoie de dezinfectant pentru mâini. „Preţul dezinfectantului pentru mâini s-a dublat. Nu cu mult timp în urmă, un litru costa 56 de lei. Acum am primit o ofertă pentru 125 de lei”, a mai spus viceprimarul.

Făgăraş: Cei cu dare de mână, rugaţi să îşi monteze dispensere la scară
Primarul municipiului Făgăraş, Gheorghe Sucaciu (foto), ne-a declarat că are de dezinfectat 620 de scări.

Vom dezinfecta scările conform unui grafic, pe care îl avem stabilit de mai mult timp, încă de când am început să desfăşurăm astfel de acţiuni pe străzi. Pentru intervenţiile în scări va trebui să identificăm acel interval orar în care oamenii nu ies din case, probabil între orele 14.00 şi 16.00, pentru că, după răspândirea dezinfectantului, este nevoie ca timp de cel puţin o oră să nu se circule”, a declarat primarul. Estimarea edilului este că dezinfecţia se va finaliza în două săptămâni.
Problema, a mai spus primarul, va apărea dacă trebuie asigurate dispensere la fiecare scară. „Este aproape imposibil să mai găseşti undeva 20 de dispensere, pentru că toate primăriile vor căuta. Apoi se pune şi problema costurilor, care nu sunt deloc mici. Vom încerca, în primă fază să instalăm dispensere în zonele mai sărace ale oraşului. De altfel, voi face un apel la făgărăşeni ca, acolo unde locatarii îşi permit, să cumpere astfel de dispozitive”, a mai spus primarul. De asemenea, şi el a ridicat problema preţului dezinfectantului pentru mâini, spunând că  se ajunge la 140 lei/l.

Săcele: Îngrijorare, „riscăm să intrăm în blocaj”
Primarul municipiului Săcele, Virgil Popa (foto), a declarat că în municipiu sunt 216 scări în trei cartiere, respectiv Movilei, Ştefan cel Mare şi Electroprecizia. Din punct de vedere logistic, dezinfectarea acestora nu ar fi o mare problemă.

Însă, a avertizat edilul, primăriile nu vor putea susţine mult timp costurile. „Ne-au fost transferate costuri pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. Dacă este nevoie, trebuie să asigurăm cazarea şi masa medicilor, trebuie să acoperim cheltuielile Poliţiei Locale, care, acum, este la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne.  De asemenea, asigurăm cheltuielile pentru dezinfectarea străzilor, iar din 31 martie şi pe cele pentru astfel de acţiuni în scări. Puse cap la cap, cheltuielile sunt mari. Noi, autorităţile locale vom supravieţui o lună, două luni, poate trei, dar vom ajunge la blocaj. Dar, va trebui să realizăm aceste acţiuni, pentru că aşa prevăd ordonanţele militare”, a afirmat Popa. Edilul a precizat că un covoraş pentru intrarea în scară costă 25 de lei, iar un dispenser ajunge la 150 de lei. De asemenea, se adaugă costurile pentru dezinfectanţi. Pe de altă parte, Virgil Popa a spus că va solicita clarificări la Direcţia de Sănătate Publică în ceea ce priveşte soluţia dezinfectantă pentru scări: „Va trebui să vedem dacă putem  sau nu să utilizăm aceleaşi substanţe ca în spaţiile exterioare”.




 

+7 -0

Comentarii

Radu

2020-03-31 10:47:54


Penttu cine mai crede si spune ca nu e imposibil inseamna ca ata prost cu matematica. Carabsolutie se aplic pe metrul patrat, cati metri patrati are o scara (inclusiv peretinsi tavan cavdiar virusul nu are instructiuni sa se depuna doar pe podele) si vedeti de unde naiba sa se scoata dezinfectant. 3 scari de bloc cu 10 etaje ar avea nevoie de minim 30 litri hipoclorit 1% la o dezinfectare daca se atimizeaza, daca se stropeste cantitstea e mult mai mare. Oricun dezinfectarra daca nu e continua nu are rost, clorul nu e activ cu zilele.pe suprafete, reactioneaza foarte rapid si formeaza compuși care nu mai au proprietati antivirale.

Doina

2020-03-31 08:40:03


Daca se poate la Bucuresti atunci se poate si la Brasov ; corect comentariul domnului Antonov. Oamenii , la blocuri, au facut ce au stiut si ce au putut ( cu ce materiale au gasit ) dar trebuie facuta dezinfectie profesionista (dat nici pe strazi nu ati reusit sa faceti). E plin internetul de felul in care se lucreaza la Bucuresti, Constanta, Iasi.... Anul asta putem renunta la panselute, sau le putem cumpara mai ieftin si sa folosim banii in folosul sanatatii alegatorilor!

Declarație demențială

2020-03-31 08:07:50


D-le primar e hilar ce spui! Alții!! De când s-au închis școlile trebuia sa iei MĂSURI!!De cel puțin o lună trebuia sa cauți Dezinfectantii si sa speli locurile publice măcar cu apa și săpun!Să-ți redirecționez Ai bugetul!Ai văzut cum dezinfectau chinezii! Te-ai întrebat de ce?Te ai ascun sa-ți păzești agoniseala?Plasezi responsabilități!Mai întârzii 2 saptamani? La brambureala care a fost în oraș,la nivelul de dezorganizare a autorităților locale, la lipsurile din sistemul sanitar, la lipsa testelor în 2 săptamani va fi jale!Ieși din bârlog șincepe dezinfectarea rapid!Deja se umplu spitalele! Ieși cu mașina și controlează orașul și vezi ce ai de făcutdumeata cu echipa de consilieri! Dezinfecția orașului este a ta nu trebuie sa primești ordonanță militară! Ai grijă de piețari, creează condiții sa fie în siguranță! Nu mai taxa prohibit tarabele!Oferă solutii de protectie sa poată venii cu produse! Dezinfectează,dezinfectează și protejează!

Ariana

2020-03-31 06:41:10


Nu sunt de acord ca primaria sa faca aceasta operatiune.Unii spun ca presedintii si administratorii de la asociatii sunt persoane in varsta.Pai sa le fie rusine ca pe o scara nu se gaseste o persoana mai tanara care sa faca acest serviciu si asteapta tot de la batrani sa se ocupe de problemele asociatiei.Apoi de ce nu contribuie locatarii scarilor la cumpararea celor trebuincioase dezinfectarii?Cand e vorba sa se aleaga sef de scara nici macar nu vin la sedinta locatarii pt.ca nu-i intereseaza.Se asteapta totul de la primarie.Acolo unde nu e femeie de serviciu.le e lene si rusine sa dea cu matura fiecare in fata usii sale.

Willy

2020-03-30 22:32:53


@HASFALEANU CORNEL, uite dorinta ta se implineste. Iata contrazicerea. Dupa umila mea parere, eu fiind un paranoic cand vine vorba de curatenie si dezinfectare tin sa te anunt urmatoarele: cu manevrele astea de tip "mesterul casei" nu se face treaba. Inteleg ca traim vremuri care ne aduc aminte de anii de trista amintire si aici enumar: restrictii, cozi, cenzura, batiste pe tambal, lipsuri, sistem medical la pamant, raportari la hectar, etc., dar nu e necesar sa ne si comportam ca si cand abia am iesit din pestera si nu am avea pe ce pune mana. Cu porcaria aia de pet si dop gaurit cu cui inrosit nu face omul decat sa toarne efectiv lichidul pe jos. Exista diverse pompe de diverse volume (eu am de 5 litri si costa in jur de 10 lei, dar sunt si mai voluminoase) in care torni ce ai de turnat, inchizi capacul, dai de cateva ori in sus si in jos de tija aia din dop ca la pompa de bicicleta si cu presiunea astfel creata dezinfectezi si pe dracu. Ca ideea e sa pulverizeze solutia cu putere peste tot. Plus ca orice lucru indiferent de natura lui este bine sa fie facut cum trebuie. Du-te in piata la aia cu plasticele sau la orice magazin la raionul de flori si vei gasi pompe si pompite pe toate gusturile. Si culorile. La magazinele de horticultura sau cum se cheama, gasesti si din alea de le pui pe spate si ii dai bice frumos pe toata scara. Nu uita sa iti pui ochelari si o masca pe gura si nas. Multumit?

HASFALEANU CORNEL

2020-03-30 18:52:24


Nu este absolut de loc misiune imposibila,deoarece daca se porneste la repartizarea de material dezinfectant pe cartiere,coform unui program bine stabilit,adus de catre angajati ai primariei,sunt suficiente mijloace de treansport si personal,iar acestia vor preda materialul desinfectant catre reprezentantii asociatiilor,conform evidentelor serviciului de specialitate de la primarie,si cu sprinteneala nu alene,se rezolva problema in 3 zile.Se ia un pet de plastic,si se gaureste cu un cui inrosit la foc,si se stropeste exact cum fac pietarii cu verdeturile(cu apa bineinteles.Asa am procedat in subsolul blocului cu substanta contra puricilor de la pisici,si am avut rezultatele dorite.Sepoate aduce si la un anumit loc,de unde se vor ridica,numai trebuiesc anuntati reprezentantii. Doresc contrazicere.

Antonov

2020-03-30 17:53:05


Domnule Primar,nu mai pasati dezimfectia scarilor la asociatiile de locatari,administratorilor si sefilor de scara,acestia sunt peste 90% pensionari trecuti de 65-70 de ani ,care fac aceste indatoriri de administrare aproape benevol. Ce vreti acuma sa le puneti si Pompe de stropit in spate sa desimfecteze scara??? O femeie de serviciu face curatenie la 10 scari ce vreti sa i puneti pompa in spate ?? Procedati ca in Bucuresti unde primarii de sector se ingrijesc de aceasta actiune cu tot personalul de la toate serviciile de curatenie,spatii verzi , intretinere strazi.Nu v am vazut la scara blocurilor sa intrebati daca anumiti batrani mai traiesc !! Puneti aparatul urias de personal pe care il aveti, la treaba in vremuri grele ,nu mai plantati copacei cu o aramata de lucratori fiecare la timpul lor .

Corina

2020-03-30 15:41:17


Si daca blocul nu are femeie de serviciu,ce se intampla?mai bine v ati face treaba cum trebuie,stimați edilii,nu mai dati din colt in colt!????

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie