Curs BNR

1 EUR = 4.9768 RON

1 USD = 4.7609 RON

1 GBP = 5.8894 RON

1 XAU = 422.4014 RON

1 AED = 1.2961 RON

1 AUD = 2.9952 RON

1 BGN = 2.5446 RON

1 BRL = 0.7901 RON

1 CAD = 3.3270 RON

1 CHF = 5.2692 RON

1 CNY = 0.6552 RON

1 CZK = 0.1979 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0946 RON

1 HUF = 1.2105 RON

1 INR = 0.0551 RON

1 JPY = 3.0565 RON

1 KRW = 0.3323 RON

1 MDL = 0.2573 RON

1 MXN = 0.2319 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7065 RON

1 PLN = 1.1737 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0483 RON

1 SEK = 0.4338 RON

1 TRY = 0.1337 RON

1 UAH = 0.1133 RON

1 XDR = 6.2204 RON

1 ZAR = 0.2579 RON

Editia 8345 - 23 ian 03:18

O situaţie de „noaptea minţii”: ping-pong cu cheile de la catacombele Braşovului

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 20 august 2021

În şedinţa Consiliului Local Braşov nimeni nu ştia cum a intrat Asociaţia Amural în spaţii. Aleşii nu au fost de acord ca spaţiul să fie dat gratuit celor care au amenajat muzeul

O situaţie de „noaptea minţii”: ping-pong cu cheile de la catacombele Braşovului

Foto:  3 iunie 2021 – Inaugurarea cu fast a „Braşov Underground”, muzeul din catacombe, „panblica” fiind tăiată de viceprimarul Braşovului, Flavia Boghiu.

După ce a funcţionat timp de două luni în catacombe fără nici un act de la Primăria Braşov „în spate”, Braşov Underground Museum (BUM) din catacombele de După Ziduri a fost „evacuat” joi, 19 august, de consilierii locali, care nu au aprobat Protocolului de parteneriat cu Asociaţia Amural şi Municipiul Braşov.
În proiectul aflat pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Consiliului Local Braşov se arăta că Amural ar fi urmat să primească gratuit catacombele, începând din momentul semnării protocolului, până în data de 31 octombrie 2021 rămânând astfel „descoperită” perioada anterioară (iunie şi iulie, când muzeul era deschis). Ba mai mult, dacă actul normativ ar fi fost aprobat de consilierii locali, factura la energie electrică ar fi fost plătită de la bugetul local al municipiului Braşov.
Când proiectul a fost supus dezbaterii, între taberele din Consiliul Local au apărut discuţii aprinse.

Din 11 august, muzeul nu a mai funcţionat
Astfel, liderul Grupului PSD din Consiliul Local Braşov, Lucian Pătraşcu, a declarat că timp de două luni, muzeul a funcţionat ilegal, iar prin proiectul de hotărâre introdus pe ordinea de zi „se încearcă intrarea în legalitate”. De asemenea, el a amintit că a mai ridicat problema într-o şedinţă anterioară şi că nu înţelege cum de a promovat viceprimarul Flavia Boghiu un muzeu care funcţionează ilegal.
De cealaltă parte, viceprimarul Flavia Boghiu, i-a răspuns lui Pătraşcu că a primit un răspuns scris de la celălalt viceprimar al Braşovului. „Există un contract de finanţare semnat în luna septembrie a anului trecut de Amural cu Administraţia Fondului Cultural Naţional pentru derularea proiectului Braşov Underground Museum şi o solicitare pe care aceştia au făcut-o către Primărie. De asemenea, există un raport de evaluare a acestor catacombe, din care rezultă că cea mai bună valorificare a acestora este amenajarea unor spaţii expoziţionale. Aceste catacombe au fost trecut în inventarul municipiului Braşov, iar prin acest protocol ar urma să le valorificăm. Astăzi, votăm oportunitatea de a deveni partener al acestei iniţiative, care ne-a adus un plus de imagine la nivel naţional”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.  
Lucian Pătraşcu a revenit, declarând că asociaţia a funcţionat ilegal în catacombe timp de două luni. „A încasat bani ilegal. Acum nu aveţi contract cu această asociaţie, care a încasat ilegal bani. Am răspuns de la Poliţia Locală sau de la dumneavoastră (de la Primărie – n.r.) în care se arată că în 11 august, asociaţia şi-a încetat activitatea acolo. Din 11 august, această asociaţie nu mai funcţionează. A funcţionat ilegal, iar dumneavoastră doriţi să continuaţi cu această asociaţie. Nu e în regulă”, a răspuns Pătraşcu.

Viceprimarul Rusu: „Nu ştiu cum a intrat asociaţia în acel spaţiu”
Celălalt viceprimar, Sebastian Rusu, a declarat că are în subordine Serviciul Administrare Patrimoniu şi Urbanism Comercial (SAPUC). „Discuţiile pe aceste evenimente (a făcut referire la BUM – n.r.) sunt purtate de doamna Cristine Manolache, şefa serviciului, cu colega mea, Flavia Boghiu. Eu nu am avut cunoştinţă de nici un fel de detalii. Nu ştiu cum a intrat asociaţia în acel spaţiu. Din câte m-am interesat, de la noi nu a avut chei”, a declarat Rusu.
Totodată, Rusu a afirmat că interpelarea lui Lucian Pătraşcu a ajuns la el în 11 sau 12 august. „Atunci am cerut SAPUC să formuleze un răspuns urgent. Nu am ce detalii să dau. Nu ştiu cu, au intrat respectivii în spaţiu. Nu am nici o cunoştinţă despre acest proiect. Nu am fost parte în discuţii, iar dacă doamna Manolache a participat la discuţii cu doamna viceprimar o rog să ne dea aceste informaţii. Chiar dacă este în subordinea mea, ea este şi la dispoziţia doamnei viceprimar şi a primarului”, continuat Rusu.

Şeful SAPUC din Primăria Braşov: „Nu ştiu cum s-a intrat în acel spaţiu”
La rândul ei, Cristine Manolache a declarat că lucrurile s-au întâmplat aşa cum a declarat Flavia Boghiu şi că s-a căutat o soluţie legală în ceea ce priveşte proiectul muzeului din catacombe. „Ca urmare a solicitării Amural, care a ajuns la noi în cursul lunii iunie a fost urmată procedura la care a făcut referire doamna Boghiu. Au fost analizate documentele şi s-a căutat varianta legală pentru acel protocol. Ulterior, au venit alte documente pentru întocmirea protocol, iar când am avut toate documentele, noi am pregătit proiectul de hotărâre. Nu ştiu cum s-a intrat în acel spaţiu. Noi am fost la faţa locului în 11 august, când nu se desfăşura nici un fel de activitate în acel spaţiu”, a explicat Manolache.

Avertismentul lui Chiricheş: „Dacă am vota acest proiect am fi complici la o formă continuă a unei posibile infracţiuni”
În discuţie a intervenit şi consilierul local Ciprian Chiricheş (PNL), care a declarat situaţia ca fiind una „destul de delicată” şi anticiparea lui este că va urma o cercetare. „Presupun că rezultatul acestei situaţii va fi un dosar destul de delicat. Cred că putem vorbi de o natură de faptă penală. Spun asta pentru că este vorba despre un imobil din zona istorică. Lucrările nelegale la imobilele din zona istorică sunt analizate de poliţie. Ilegalitate acestor lucrări trebuie constatată de Primărie. Sfatul meu este să ne abţinem sau să îl respingem. Dacă am vota acest proiect am fi complici la o formă continuă a unei posibile infracţiuni. Dacă se continuă discuţia cred că se pune problema sesizării unor organe competente. Acolo se consumă curent, iar Primăria plăteşte factura în acest moment, Chiar dacă vrem să legalizăm situaţia, nu putem, pentru că este vorba de aceeaşi persoană juridică. Dacă am sesiza Curtea de Conturi, cred că suntem într-o situaţie delicată”, a declarat Chiricheş.

Nici, nici, nici
Flavia Boghiu a răspuns că „dacă se constată că nu s-a procedat legal, cei responsabili vor plăti. Consiliul Local dă un vot de oportunitate, dacă Braşovul merită sau nu să aibă acest muzeu unic în ţară (în textul hotărârii nu se face nici un fel de referire la oportunitate, ci la aprobarea protocolului care prin care se dă in folosinţă imobilul – n.r.)”.
O nouă intervenţie a avut şi Lucian Pătraşcu, care a spus că toată această situaţie i se pare „de «noaptea minţii», iar Flavia Boghiu vorbeşte de oportunitate”. „Nimeni nu ştie cum a intrat asociaţia în catacombe. Nu există o autorizaţie de construire pentru lucrările realizate. Nu este un aviz de la Direcţia de Cultură. Nu este un aviz de la ISU. Nu există o bază legală prin care asociaţia a ocupat spaţiul. Nimeni nu poate spune cine le-a dat cheile, iar dumneavoastră spuneţi că este vorba de oportunitate să continuăm cu această asociaţie? Mă opresc aici”, a spus Pătraşcu.
După ce s-au încheiat discuţiile, proiectul a fost supus votului. Au fost exprimare 23 de voturi, dintre care 10 au fost pentru, 5 – împotrivă, iar 8 aleşi s-au abţinut (aceste opţiuni au fost contabilizare ca voturi „împotrivă”).

+1 -6

Comentarii

'Willy'

2021-08-20 08:40:36


'Oameni noi, oameni faini. Ce fain e totul. Ca la pluserei totul e sau va fi fain. Poate pentru ei, pentru noi e cam nasol.'

'Zah Ioan'

2021-08-20 05:55:36


'Deci haos in primarie.Nuprea se stie unul ce face celalalt.'

'mihai'

2021-08-20 05:29:12


'Inca odata se dovedeste ce legislatie idioata avem!!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional