Curs BNR
1 EUR = 4.9740 RON
1 USD = 4.5032 RON
1 GBP = 5.8944 RON
1 XAU = 365.2626 RON
1 AED = 1.2261 RON
1 AUD = 2.9991 RON
1 BGN = 2.5431 RON
1 BRL = 0.7951 RON
1 CAD = 3.3146 RON
1 CHF = 5.3246 RON
1 CNY = 0.6332 RON
1 CZK = 0.1982 RON
1 DKK = 0.6666 RON
1 EGP = 0.0931 RON
1 HUF = 1.2546 RON
1 INR = 0.0536 RON
1 JPY = 3.1829 RON
1 KRW = 0.3363 RON
1 MDL = 0.2589 RON
1 MXN = 0.2256 RON
1 NOK = 0.4169 RON
1 NZD = 2.7668 RON
1 PLN = 1.1601 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0492 RON
1 SEK = 0.4350 RON
1 TRY = 0.1323 RON
1 UAH = 0.1091 RON
1 XDR = 6.0635 RON
1 ZAR = 0.2519 RON
Publicat la 12 august 2024
În fiecare vară cei care aleg să îşi petreacă concediul pe litoralul românesc au parte de o provocare: preţurile exagerate. Atât la cazare, cât şi la mâncare. Din majoritatea recenziilor turiştilor reiese că o masă de prânz începe de la 100 de lei de persoană. Practic, antreprenorii de pe litoral vor să se îmbogăţească în cele două-trei luni de sezon estival. Dar braşovenii de la Carmolimp, cei care au berăria Poftă sau Foame din Braşov, sunt pe cale să le strice „şmecheria”, scriu cei dela Info Financiar. Au deschis o berărie Poftă sau Foame şi în Vama Veche, iar la restaurantul braşovenilor găseşti ciorba de burtă la 10 lei şi un meniu cu mici, cartofi prajiţi şi o băutură la alegere la 29 de lei. În curând va aplica aceeaşi reţetă de business şi în Mamaia, unde ciorba de burtă va costa doar 5 lei. De ce? Pentru că vrea să dea o lecţie.
Deschisă la jumătatea lunii iunie în Vama Veche, terasa „Berăria Poftă sau foame” atrage atenţia cu două anunţuri de pe panourile de la intrare: „Mărimea contează? Micii noştri au 20 cm” şi anunţul că între 11 şi 15 este Happy Hours. În aceast interval de timp, zilnic, o ciorbă de burtă, spre exemplu, costă 10 lei. O porţie de mici cu cartofi prăjiţi şi o băutură la alegere costă 29 de lei. Practic, poţi lua o masă de prânz consistentă cu 39 de lei. Adaugi bacşişul şi ajungi la sub 50 de lei.
Patronul, Valentin Şoneriu, spune că a început cu litoralul românesc pentru că este foarte ataşat de el. „Familia mea are casă în Eforie şi eu, de când mă ştiu, vin an de an pe litoral. Doar în 1995 nu am fost pentru că eram la studii în Statele Unite. Sunt foarte ataşat de zona asta şi văd cum se împuţinează turişitii în fiecare an din cauza acestor preţuri prohibitive la servicii”, explică antreprenorul.
Berăria din Vama Veche are o terasă de 250 de scaune, iar anul viitor are în plan să o extindă până la 900 de scaune. La prânz este efectiv coadă pentru a prinde o masă. Nici măcar nu este de mirare în condiţiile în care aici o ciorbă costă 10 lei, iar 100 de metri mai încolo o cumperi cu 43 de lei.
Salariu de ospătar: 6.500 de lei net. Toţi angajaţii, detaşaţi de la Braşov
„În prima lună de la deschidere am vândut de 100.000 de euro şi vom încheia vara cu vreo 350.000 de euro cifră de afaceri. Suntem în grafic. Planul pentru anul viitor este încheiem sezonul cu vânzări de două milioane de euro”, explică Şoneriu.
Are 25 de angajaţi la Vama Veche, toţi aduşi din Braşov. Spune că nu are problemele cu fidelizarea lor şi că, în general, el nu are bătăi de cap cu resursa umană, aşa cum se plâng majoritatea antreprenorilor din HoReCa. Care este secretul?
„Sunt corect cu ei. Cu sporul pe care îl primesc pentru că au acceptat să vină să lucreze pe litoral pot ajunge la 6.500 de lei salariu, la care se mai adaugă tips-urile. Pleacă în medie cu 10.000 de lei lunar şi le asigur şi cazare şi masă. Sunt foarte flexibil şi cu programul lor. Sunt zile în care un ospătar lucrează doar trei ore. De ce? Pentru că sunt ore de vârf şi ore în care ai nevoie doar de un sau doi pe terasă. Nu are rost să îi ţin pe toţi la muncă degeaba, aşa că îi las să se ducă la plajă sau în cluburi. Sunt terase pe litoral care plătesc banii abia la final de sezon. Până atunci, angajaţii stau pe banii lor. Dacă un ospătar vrea să plece acasă la jumătatea lui august, el nu primeşte niciun ban. Eu le dau salariul lunar”, a declarat Şoneriu.
Calculul de la Braşov: 2.200 de lei într-un minut
Valentin Şoneriu spune că foarte importantă este starea de bine a ospătarilor:
„Am făcut un calcul în restaurantul din Braşov. În fiecare minut, în perioadele de vârf, vindem de 2.200 de lei. Dacă un ospătar pierde 10 minute în fiecare oră pentru că se mişcă prea încet sau că pierdem timpul pe la ţigări, noi încasăm cu 22.000 de lei mai puţin. Aşa că este foarte important pentru mine că ei să aibă o stare bună”.
Şoneriu are de gând să se extindă anul viitor în majoritatea staţiunilor de pe litoral, cu aceeaşi „reţetă”. Anul acesta, în luna august, va mai deschide un astfel de local în Mamaia. Şi aici vine supriza. Va vinde ciorba cu aproximativ 5 lei în acest sezon.
Braşoveanul spune că i s-au pus atâtea piedici în perioada de amenajare a localului, încât s-a ambiţionat să le dea o lecţie antreprenorilor care au făcut totul ca el să nu deschidă în Mamaia. Restaurantul era prevăzut pentru deschidere la jumătate lui iulie şi momentul a fost amânat până la jumătatea lui august, din cauza acestor piedici.
„Preţul cu care livrez eu ciorba de burtă făcută în fabrica din Braşov este de aproximativ 5 lei pentru o porţie. Cu 5 lei voi vinde şi eu anul acesta în Mamaia”, spune antreprenorul.
El spune că doar aşa se poate schimba atmosfera de la litoralul românesc. Să vină oameni care ştiu bine acest business şi ştiu că pot câştiga bine şi cu preţuri decente. În acel moment, ceilalţi au două variante: revin cu picioarele pe pământ sau trag obloanele.
'Pepe'
2024-08-12 13:23:10
'N-am mai văzut în Vama Veche terasa Papa la Șoni, altfel cred că îi plăteai tu cu 5 lei pe consumatori să mănânce la Poftă s-au foame ! La cât e de umflat prețul la bere, îți permiți să dai ciorba cu 10 lei. Cu două guri de apă din mare, te amețești mai tare decât cu 3 beri de 10,9 lei !'
'A.S.'
2024-08-12 08:55:07
' Felicitari si succes !'
Braşovul se află în clasamentul mondial al celor mai fericite oraşe. În topul celor 250 de oraşe din întreaga lume, Braşovul ocupă locul 220, iar din România, în clasament[...]
2024-08-12 citeste mai multToţi cetăţenii moldoveni care vor să-şi testeze cunoştinţele la limba română sunt aşteptaţi, pe 31 august, la Marea Dictare Naţională, ediţia a II-a, care se va desfăşura de Ziua[...]
2024-08-12 citeste mai multProgramul de burse de cercetare şi formare postuniversitară şi postdoctorală „Vasile Pârvan”, la Accademia di Romania din Roma, şi „Nicolae Iorga”, la Istituto Romeno[...]
2024-08-12 citeste mai multHarta vacanţelor de schi din anul şcolar 2024-2025, din luna februarie 2025, a fost publicată pe Facebook de ministra Educaţiei, Ligia Deca. Cele mai multe inspectorate şcolare au ales a treia săptămână[...]
2024-08-12 citeste mai multTeatrul Sică Alexandrescu va începe stagiunea cu o nouă scenă în Sala Mare. Lucrările de înlocuire a lemnului existent sunt în plină derulare, iar conducerea instituţiei[...]
2024-08-12 citeste mai mult
'mitica'
2024-08-18 04:13:47
'veniti la anul si an eforie nord'