Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 05:15

O ediţie a premierelor: Spectacolul Cupei Mondiale revine la Râşnov!

Autor: Iulian CUIBAR, Radu COLŢEA

Publicat la 17 februarie 2021

Pentru prima dată se va desfăşura şi competiţie mixtă, pentru prima dată, Râşnovul va da un concurent

O ediţie a premierelor: Spectacolul Cupei Mondiale revine la Râşnov!

Spectacolul Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile revine la Râşnov şi în acest an, într-o formulă în premieră de la momentul în care competiţia a ajuns în ţara noastră. Astfel, dacă etapele de feminin se desfăşoară la Complexul Olimpic de pe Valea Cărbunării încă din 2014, iar cele de masculin au îmbogăţit calendarul de evenimente sportive ale Oraşului Trandafirilor în 2020, sezonul actual va aduce, pentru prima dată, şi competiţia mixtă pe echipe, acestea fiind alcătuite din câte doi băieţi şi două fete. Federaţia Internaţională de Schi a alocat oraşului nostru două etape de feminin, una de masculin şi una de mixt, de joi până sâmbătă (18-20 februarie).
„Adevărata provocare este că vom avea simultan, într-o singură reuniune, atât competiţiile feminine şi masculine, cât şi cea pe echipe mixte. Astfel, joi şi vineri vor fi organizate două etape de Cupă Mondială feminine, vineri o etapă de Cupă Mondială masculină, iar sâmbătă o etapă de Cupă Mondială pe echipe mixte. În ciuda faptului că traversăm vremuri dificile, în care marile evenimente sportive arată altfel decât în vremuri normale, experienţa organizatorică şi capacitatea de mobilizare a tot ceea ce a însemnat Râşnovul, în ultimii ani, pe harta mondială a sporturilor de iarnă, ne fac să credem că cele patru etape din 2021 vor fi o reuşită, iar feedback-ul va fi, din nou, unul pozitiv”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Federaţiei Române de Schi Biatlon, Puiu Gaspar.



Obiectivul federaţiei: 4 români la Olimpiada de Iarnă din 2022
De altfel, secretarul general al Federaţiei Române de Schi Biatlon a declarat că „prestigiul Râşnovului a crescut de la an la an, după ce impresiile generale ale participanţilor la aceste competiţii, dar şi a oficialilor din federaţiilor internaţionale au fost dintre cele mai bune. Chiar dacă anul acesta «tragem» de un buget care nu există, Ministerul Tineretului şi Sporturilor, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, dar şi Primăria Râşnov, precum şi noi, Federaţia Română de Schi am făcut eforturi pentru a organiza aceste competiţii. Le vom organiza la cel mai înalt nivel, sperând că în cel mai scurt timp vom primi şi banii de care avem foarte mare nevoie, pentru că sport de performanţă nu se poate face fără o bază financiară solidă”, a declarat Gaspar. Totodată, el a subliniat faptul că „avem toate şansele să terminăm cu bine această competiţie de importanţă majoră pentru calificarea la Jocurile Olimpice de Iarnă de anul viitor, de la Beijing, din perioada 2 – 20 februarie. Sperăm ca cel puţin două fete şi doi băieţi din România să participe le la Olimpiada de iarnă din 2022, la sărituri cu schiurile”.

Muncă de o săptămână, terminată în trei zile
La rândul său, primarul Râşnovului, Liviu Butnariu, a anunţat că „noi ne-am îndeplinit toate obligaţiile pe care le-am avut. Pe parcursul a 7 ani, am organizat 6 etape de Cupă Mondială de fete şi 2 de băieţi, care au fost un real succes, fiind apreciate atât de către sportivi, cât şi de forurile de conducere ale Federaţiei Internaţionale de Schi. Încă de anul trecut, reprezentanţii forurilor internaţionale ne-au propus să găzduim şi etapa pe echipe. Atunci părea doar o discuţie, dar văd că s-a concretizat şi asta pentru că noi am reuşit şi anul trecut să asigurăm condiţiile perfecte pentru desfăşurarea etapelor de Cupă Mondială”.
Totodată, primarul Râşnovului a anunţat că anul acesta amenajarea trambulinelor a fost mai „interesantă” decât în anii precedenţi. „A fost o perioadă cu temperaturi pozitive, nu era zăpadă şi nici nu puteam porni instalaţiile de producere a celei artificiale. Din fericire, temperaturile au scăzut considerabil, am reuşit să terminăm în trei zile lucrări pe care în alţi le făceam într-o săptămână. Acum, baza sportivă este pregătită cele patru etape de cupă mondială”, a spus reprezentantul Primăriei Râşnov.  



Măsuri speciale de prevenire a răspândirii noului coronavirus
Primarul Râşnovului a menţionat că anul acesta în incinta bazei nu vor avea acces spectatorii. „În schimb, ei vor putea urmări competiţia din afara bazei, de pe dealurile care sunt chiar lângă trambuline”, a mai spus Butnariu. Totuşi, şi cei care vor urmări competiţia de pe dealurile din jurul bazei vor trebui să respecte regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus. De asemenea, evenimentul va fi transmis de TVR 2 şi TVR 2 HD, astfel că iubitorii acestei spectaculoase discipline îşi pot urmări favoriţii în direct.

Cei mai buni săritori, din nou pe Valea Cărbunării: Au confirmat prezenţa 106 sportivi din 18 ţări
Au confirmat prezenţa la Râşnov 110 săritori – 55 fete şi 55 băieţi, precum şi 136 membri ai staff-urilor. Ţările care au anunţat că vor avea delegaţii la Râşnov sunt Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Norvegia, Polonia, Rusia, Slovenia, Elveţia, Ucraina, Statele Unite ale Americii şi, bineînţeles, România.
Chiar şi în acest context pandemic, cei mai buni săritori şi cele mai bune săritoare din lume se vor desfăşura la Complexul Olimpic de pe Valea Cărbunării. Deşi autorităţile din fiecare ţară gestionează diferit situaţia şi impun diferite restricţii, sportivii de top au făcut eforturi pentru a fi prezenţi la aceste etape, mai ales că ele reprezintă o bună repetiţie pentru Campionatul Mondial de Schi Nordic, cel de la Oberstdorf.
Între numele celebre ale disciplinei care şi-au anunţat prezenţa se numără Egner Granerud (Norvegia), Kamil Stoch (Polonia), Markus Eisenbichler (Germania) sau Ryoyu Kobayashi (Japonia) – la masculin, respectiv Sara Takanashi (Japonia), Daniela Iraschko-Stolz (Austria), Maren Lundby (Norvegia) sau Irina Avvakumova (Rusia) – la feminin.
Lista va fi definitivată miercuri seara, imediat după şedinţa tehnică, care se va desfăşura online.
Pentru Cupa Mondială la masculin va fi a 22-a etapă individuală din sezonul 2020-2021. În schimb, sezonul feminin s-a lovit de probleme şi până în prezent s-au disputat doar 8 concursuri.

Unul dintre săritori este chiar râşnovean
Pe de altă parte, Puiu Gaspar a menţionat că la etapele de Cupă Mondială de la Râşnov sunt mulţi sportivi din România. Ba mai mult, el a precizat că „este pentru prima dată când avem şi fete şi băieţi. Cu excepţia anului 2020, când l-am avut pe Daniel Cacina, ne bazam doar pe Dana Haralambie. Anul acesta, avem încă doi sportivi, un băiat, Mitrofan Sorin şi o fată, Diana Trâmbiţaş. Sperăm ca şi la echipe să avem un rezultat bun şi să ajungem în top 15 la nivel mondial. Cred că acum se văd rezultatele strategiei pe care am început-o în urmă cu 10 – 12 ani!”.
De altfel, unul dintre concurenţii care va reprezenta România, Sorin Mitrofan, este legitimat la CS Olimpic Cetate Râşnov.
Cei patru vor alcătui echipa României de mixt, însă la individual vor concura doar Dana Haralambie, respectiv Daniel Cacina.

Adrian Veştea: „Râşnovul va fi în atenţia multor televiziuni internaţionale, iar prestigiul staţiunii va creşte”

 

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că „mă bucur foarte mult că investiţia care a fost făcută la începutul anilor 2010 (Baza Olimpică de Sărituri cu Schiurile – n.r.) este acum în prim planul competiţiilor de nivel mondial. De asemenea, parcursul început cu mai mulţi ani în urmă, odată cu Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2013 are continuitate. Faptul că la Râşnov se vor organiza patru etape de Cupă Mondială la care vor fi prezenţi cei mai buni sportivi, atât la masculin, cât şi la feminin, este o dovadă că acest oraş şi-a câştigat prestigiul, iar Federaţia Română de Schi Biatlon are respectul cuvenit la nivelul forurilor internaţionale. Aş putea spune că această competiţie este un eveniment istoric şi poate că este comparabil cu cele mai importante concursuri sportive desfăşurate vreodată în România. Prin organizarea acestei competiţii, Râşnovul va fi în atenţia multor televiziuni internaţionale, iar prestigiul staţiunii va creşte. Să organizezi două etape de Cupă Mondială, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi este o performanţă foarte mare şi lucrul. Mă aştept ca în viitor, în toate localităţile din judeţ să avem astfel de evenimente, astfel încât Comitetul Internaţional Olimpic şi federaţiile de specialitate să aloce cât mai multe competiţii Braşovului, care reprezintă o destinaţie turistică reprezentativă. Acest lucru ne obligă să avem competiţii şi evenimente culturale pe măsură”.
Nu în ultimul rând, preşedintele CJ Braşov a anunţat că Braşovul are ambiţii foarte mari în ceea ce priveşte organizarea unor competiţii internaţionale. „Ne dorim să organizăm şi ediţia de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret. În acest sens este nevoie de o implicare din zona politică, din zona guvernamentală, unde ar trebui să se prioritizeze anumite proiecte pentru infrastructura sportivă. De asemenea, este necesară colaborarea autorităţilor publice locale, astfel încât să putem organiza această competiţie”, a menţionat Veştea.


Programul evenimentului:
Miercuri, 17 februarie: sedinţa tehnică online, 20:00
• Joi, 18 februarie: calificări feminin, 10:30
• Joi, 18 februarie: etapă individuală la feminin, 11:30 (TVR 2, TVR 2 HD)
• Joi, 18 februarie: calificări masculin, 15:30
• Vineri, 19 februarie: calificări feminin, 10:30
• Vineri, 19 februarie: etapă individuală la feminin, 11:30 (TVR 2, TVR 2 HD)
• Vineri, 19 februarie: etapă individuală la masculin, 15:15 (TVR 2, TVR 2 HD)
• Sâmbătă, 20 februarie: etapă la echipe mixt, 10:45 (TVR 2, TVR 2 HD)

ECHIPA ROMÂNIEI:

Sorin Mitrofan  

Dana Haralambie   

Daniel Cacina   

Diana Trâmbiţaş

+6 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie