Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7299 - 24 sep 20:35

O casă în dar

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 23 iulie 2018

Pentru Adrian, cel pe care nimeni nu l-a vrut de vecin. O „lecţie” de viaţă de la măicuţele de la Mânăstirea Buneşti

O casă în dar

În ultima vreme sunt mediatizate foarte mult micile sau marile greşeli pe care le fac slujitorii Domnului. Este adevărat ca toţi avem pretenţii foarte mari de la cei care sunt preocupaţi mai multe de cele  veşnice decât de treburile pământeşti, însă să nu uităm că şi ei sunt tot oameni şi cu toţii suntem supuşi greşelii. Este foarte uşor să faci ceva rău şi mult mai dificil să faci lucruri bune, care necesită, de cel mai multe ori, un timp îndelungat.
La Fiser, sat devenit cartier al oraşului Rupea, există o comunitate de romi extrem de săracă. Dintre aceştia, cei mai săraci sunt Adrian şi Irina, care au acasă cinci copii, cel mai mic născut acum trei zile. Familia lor nu are o casă propriu-zisă, ci patru pereţi din pământ, deasupra cărora există o prelată care să-i ferească de ploi. Un câine legat în apropierea casei întregeşte numărul membrilor familiei care trăieşte din mila Domnului.


Asta, cel puţin până în urmă cu ceva timp, când măicuţele de la Mânăstirea Buneşti s-au implicat mai mult în a-i ajuta pe cei 6 (până săptămâna trecută) membri ai familiei. Două dintre maici i-au botezat pe copii şi îi mai ajutau de câte ori veneau pe la mânăstire sau când aveau drum prin Fiser. De câteva luni, Adrian face curat şi întreţine întreaga zonă din jurul mănăstirii, astfel că şi maicile au ajuns să îl cunoască foarte bine şi să înţeleagă că, deşi foarte sărac şi cu câteva antecedente neplăcute pentru consăteni, Adrian este, totuşi, un om bun. În ultima vreme, mânăstirea asigură hrana familiei şi, cu ajutorul credincioşilor, a reuşit chiar să cumpere un container cu două camere, în care să se mute sărmana familie. O altă problemă a intervenit însă. Camionul cu care mânăstirea ar fi putut transporta casa nu putea ajunge la locul unde stă familia, din cauza unei curbe în care există o casă pe o parte şi un stâlp pe cealaltă şi un autovehicul atât de lung nu putea lua curba. Maicile s-au gândit să instaleze casa în alt loc din sat, dar nimeni nu i-a vrut de vecini pe Adrian şi Irina. „Adrian mai fură de prin sat, însă întotdeauna numai de mâncare pentru copii. Le-am spus oamenilor să nu mai fie atât de răi de pagubă şi că, dacă le mai dau ei câte ceva de mâncare, atunci nu va mai fi nevoit să fure. Acum le asigurăm noi hrana, mai ales că Adrian munceşte pe aici, pe la mânăstire şi este un om foarte harnic”, a spus una dintre maici, care cu greu s-au lăsat înduplecate să facă publice gesturile lor.

De asemenea, polițiștii din localitate spun că de când este implicat în activități la mănăstire, Adrian nu mai este tentat de bunurile vecinilor.


 

 

„În Biblie spune că atunci când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta, aşa că nu am vrea că faptele noastre să fie trâmbiţate. Facem toate lucrurile pentru Domnul ca El să fie slăvit în toate”, spune maica.
După îndelungi căutări, măicuţele au reuşit să găsească soluţia şi, cu ajutorul mai multor utilaje, au reuşit să transporte casa la locul ei. La Braşov nu s-a găsit nimeni cu o platformă să ajute şi măicuţelor li s-a cerut suma de 1.000 de euro pentru transport. În cele din urmă, o firmă din Satu Mare s-a oferit să ajute mânăstirea şi a transportat containerul.
Astăzi, în jurul prânzului, urmează să sosească şi mobila, pentru că familia să se poată muta în casa nouă şi să se bucure de micuţa nou-născută. Nu va fi uşor pentru familie să se obişnuiască cu noua viaţa – deoarece până acum nu aveau dulapuri sau veselă sau alte lucruri – însă, cu ajutorul Manăstirii Buneşti şi a oamenilor cu suflet care doresc să se implice, cei şapte vor încerca să devină o familie obişnuită.
Asociaţia Eltera – care este implicată în Fiser în sprijinirea la şcoala a copiilor care provin din familii sărace – a promis că le va acorda rechizitele necesare celor care sunt la şcoala, mai ales ca micuţii care sunt de vârsta şcolară sunt înscrişi la şcoală. Deocamdată, acasă sunt doar tatăl şi fiul cel mare, de 11 ani. Una dintre fetiţe, Mirela, de 7 ani, este într-un centru din Rupea, iar Marian, de doi ani, şi Argentina, de un an, sunt la un centru maternal unde, potrivit celor declarate de reprezentanţii DGASPC Braşov, rămân până când se externează mama lor şi îi va duce acasă împreună cu fetiţa nou născută.


 

+7 -0

Comentarii

Cristina

2018-07-23 19:05:19


Gestul maicutelor mi se pare cu totul deosebit. Daca politistii spun ca omul nu a mai furat de cand lucreaza pe langa manastire, e o mare realizare. Ma gandesc la viitorul copiilor, care vor avea conditii bune sa mearga la scoala si sa invete si asta mi se pare cel mai important lucru pe care l-a facut manastirea. Maicile se roaga toata ziua si sunt mai aproape de Dumnezeu decat noi si asa resusesc in lucruri care noua ni se par imposibile.

KAKA MAKA WAX

2018-07-23 16:21:44


Hei măicuțelor-măiculițelor ,cum de v-au căzut, așa dintr-o dată ,cu tronc puturoșii ăștia ,de le-ați oferit moca o casă? Le-ați introdus și cablu tv ,internet ,telefon ,mobil ? Frigider , mașină automată de spălat ? Cred că peste câteva luni ,le veți găsi, la vânzare, prin vre-un bazar de vechituri din Brașov.

Mihaela

2018-07-23 09:40:15


Daca omul e harnic e altceva. Vad ca munceste si acum are mâncare pentru familie. Eu cred ca merita sa fie ajutat. Pe ala puturos sa nu-l ajuti. Frumos gestul maicilor. Nu stiam ca fac asa ceva.

zodrak

2018-07-23 06:07:10


As vrea sa vad casa aceea peste 3 luni.Daca mai are geamuri, usi.....

Willy

2018-07-22 23:58:02


Bine ca nu eram la masa cand am citit articolul ca de la atata ras ma mai si inecam. Asta e epica: mai fura omul dar nu e problema, fura mancare pentru copii. Adica nu ar fi problema ciorditul unui porc, a unei gaini chiar a unei vite doar e mancare pentru copii. Azi maine parca mi-l inchipui pe cetatean intrand in case completand mustar, sare, piper, ciorba, un vin sau ce le mai lipsete de pe masa. Ca deh! Iar faza cu sa nu mai fie oamenii rai de paguba se le dea de bunavoie ca sa nu se mai expuna cetateanul mi se pare un fel de taxa de protectie. Am ras cu lacrimi, e pe bune articolul asta? Nu cred, dar daca e cum pot sponsoriza eroul cu un telefon mobil cu net nelimitat sa faca live pe facebook cum culege cosuletele cu alimente lasate special la portite? Cred ca numai din vizualizari si il facem om. Stiam eu ca BZB e un ziar diversificat, uite mai publica si texte umoristice pe langa alea cu rele. Merci!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional