Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:02

O braşoveancă a renunţat la o carieră în sistemul juridic pentru a picta. Stilul său definitoriu este abstractul în cuţit

Autor:

Publicat la 26 aprilie 2019

O braşoveancă a renunţat la o carieră în sistemul juridic pentru a picta. Stilul său definitoriu este abstractul în cuţit

După 8 ani de zile în sistemul juridic, braşoveanca Dena Denis a decis să renunţe la cariera sa şi să se concentreze pe artă, domeniu de care este îndrăgostită încă din copilărie. Pictând de nu mai puţin de 24 de ani, aceasta experimentează cu fiecare ocazie, încercând să ofere Braşovului un plus în ceea ce priveşte originalitatea în artă.
Povestea ei a fost spusă de BizBrasov.ro. Astfel, pasiunea pentru pictură a braşovencei Dena Denis a început încă din copilărie, de la vârsta de 5 ani, când desena pe orice suprafaţă cu care intra în contact, începând de la hârtie, pânză şi textile, până la lemn, sticlă şi chiar pereţi. „La 14 ani am avut prima expoziţie colectivă cu şcoala la Casa Baiulescu, în Livada Poştei. Eu mi-am dorit să fac arte, însă am intrat la Meşotă. Mai apoi am făcut dreptul, având foarte mulţi oameni juridici în familie, dar ca moft i-am rugat să mă lase să fac şi facultatea de psihologie în paralel. Îmi plăceau cumva amândouă”, spune Dena.

A scris cărţi şi articole ştiinţifice
Aceasta a ales să facă un master pe antidrog şi unul pe psihoterapie, iar timp de 6 ani, cât s-a aflat în sistemul de învăţământ superior, a scris cărţi şi articole ştiinţifice pentru care a fost recompensată cu numeroase premii, însă marea sa dragoste a rămas în continuare arta. „În facultate am continuat să desenez şi să pictez diferite obiecte la comandă pentru prieteni sau rude. Părinţii mei m-au sprijinit mereu şi mi-au oferit iubire necondiţionată, motiv pentru care le mulţumesc din suflet. Am făcut totul acasă, pe ascuns, fără să mă expun, însă Alin, prietenul meu, m-a încurajat şi m-a motivat constant. Astfel, de 4 ani am început să mă afişez şi să am expoziţii”, spune Dena zâmbind.
„Vreau să încep un mini tur în ţară şi să ajung cu arta mea în oraşe precum Cluj, Iaşi, Bucureşti. În noiembrie o să am o expoziţie la Reduta. Am foarte multe tablouri şi mă interesează expunerea”, afirmă Dena despre planurile din acest an.



Un artist nu poate trăi doar din artă
Pentru a-şi dedica tot timpul picturii, aceasta şi-a dat demisia din decembrie, fiind conştientă că în momentul de faţă un artist nu poate trăi doar din artă, dar avându-l pe Alin lângă ea, sprijinind-o cu fiecare ocazie în demersul său artistic. „Cea mai mare provocare ţine de stabilitatea financiară pe care eu nu o mai am. Toate locaţiile în care îţi expui tablourile îţi cer o sumă de bani. (...) La privat ţi se cere de la 500 de lei până la 2000 de lei pe săptămână”, spune Dena.

Abstractul în cuţit, preferatul Denei
Tânăra a mărturisit că a desenat şi a pictat proporţii în canoanele artistice cerute, însă s-a săturat şi doreşte să se concentreze pe a crea ceva original, nu pe a reproduce un lucru, deoarece nu este restaurator, ci artist, stilul său definitoriu fiind abstractul. „Am lucrări foarte diferite, mai abstracte, mai întunecate, poate unele mult prea colorate. Eu am pictat ani de zile în toate stilurile posibile, inclusiv icoane la comandă şi portrete în creion, dar prefer abstractul în cuţit şi cu degetele. Există cuţite speciale de pictură de diferite mărimi şi forme cu ajutorul cărora poţi realiza diferite efecte”, susţine Dena.

Lama de jucărie, sursă de inspiraţie pentru noua serie de tablouri
Ceea ce o inspiră foarte mult este tocmai muzica pe care o ascultă şi pe care trupe locale precum We Are Numbers, Htehthemeth sau The Dignity Complex o promovează. Însă orice lucru banal o poate inspira să facă o nouă serie de tablouri. „Când ascult o melodie îmi imaginez un peisaj sau o fată care stă într-o anumită poziţie. Mă inspir foarte mult din tot ceea ce am în jurul meu. Ultima colecţie de picturi 60×60 cm este doar în nuanţe de galben, roz şi albastru deschis. Am fost inspirată de o lamă de jucărie pe care mi-am cumpărat-o. Când am ajuns acasă am văzut că am 2 pânze goale şi am început să pictez. Într-o săptămână am făcut 10 tablouri”, povesteşte râzând Dena.

Tablouri raw vegane din mâncare
În ceea ce priveşte arta, Dena nu cunoaşte limite, aceasta utilizând cele mai banale obiecte şi texturi pe care le integrează mai apoi în tablourile sale. „Aveam într-o perioadă foarte multe condimente în casă, ceaiuri, seminţe, boabe şi am făcut o colecţie de 5 tablouri raw vegane din mâncare. Pe lângă asta, lipesc diferite ingrediente pe pânză, de la beţişoare parfumate sau de scorţişoară, până la portocale deshidratate şi uscate, nucă şi boia, pe care mai apoi le dau cu lac de yacht în 2-3 straturi. Stiu că există ateliere senzoriale pentru copii, dar nu am văzut un artist care să topească diferite ingrediente în vopsea sau să le lipească pe pânză”, povesteşte Dena.

Picta până la 30 de tablouri pe lună
Până în momentul de faţă aceasta are peste 1000 de picturi făcute, fără să le mai ţină contul celor de pe pereţi, având momente în care a pictat între 20-30 de tablouri pe lună. „E complicat în momentul în care trebuie să îţi apreciezi munca. Preţurile tablourilor mele sunt în euro pentru că vin foarte mulţi străini şi le e mai uşor în acest mod. Încerc să am preţuri normale, dar nu am cum să cer 100-150 de lei pentru o lucrare medie spre mare, fiindcă nu mi-aş scoate nici măcar costurile acrilicelor”, susţine Dena.
Cea mai mare satisfacţie o are în clipa în care cei care îi văd tablourile vor să afle cum anume i-a venit ideea respectivă şi mai ales ce a simţit în timpul în care le-a pictat. „Am avut clienţi care mi-au cumpărat picturile doar pentru că se asortau cu mobila sau erau drăguţe. Dar cei care te întreabă ce ai simţit când ai pictat şi de ce ai făcut tabloul astfel sunt cei pe care reuşeşti să-i atingi cu arta ta. Când cineva rezonează cu tine şi întelege ce ai vrut să transmiţi este un semntiment minunat”, afirmă Dena.

„Susţineţi artiştii locali”
Se pare că în ultimii ani tot mai multă lume din Braşov a început să consume arta, iar lucrul acesta o bucură pe tânără, dar aceasta este de părere că artiştii locali ar trebui susţinuţi, chiar dacă, poate de multe ori, nu orice poate întelege ce încearcă ei să transmită. „Mi-ar plăcea ca oamenii să facă orice, doar să nu stea pe loc. Să deseneze, să picteze, să scrie, să facă orice, doar să creeze. Chiar dacă este vorba de cineva care face prăjituri, muzică sau restaurează mobilier, susţineţi artiştii locali. Mergi la concerte şi la vernisaje, chiar dacă nu poţi să le cumperi munca. Măcar dai vorba mai departe. Sună un prieten. Dă un share sau un invite. Poate ţie nu îţi place cum pictez eu, dar el ar fi înnebunit după unicornii mei”, încheie Dena.

+2 -1

Comentarii

Bau-Bauhaus

2019-04-28 19:08:15


Dupa pozitia corpului din imagine,e clar, dorea sa coboare scara. Dupa ce o fi alunecat si a cazut lata pe treptele din imagine, in cat timp a venit ambulanta?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie