Curs BNR

1 EUR = 4.9487 RON

1 USD = 4.3767 RON

1 GBP = 5.8121 RON

1 XAU = 249.2179 RON

1 AED = 1.1915 RON

1 AUD = 3.0868 RON

1 BGN = 2.5302 RON

1 BRL = 0.7751 RON

1 CAD = 3.4089 RON

1 CHF = 4.7595 RON

1 CNY = 0.6870 RON

1 CZK = 0.1948 RON

1 DKK = 0.6655 RON

1 EGP = 0.2786 RON

1 HUF = 1.3605 RON

1 INR = 0.0583 RON

1 JPY = 3.8642 RON

1 KRW = 0.3702 RON

1 MDL = 0.2460 RON

1 MXN = 0.2056 RON

1 NOK = 0.4799 RON

1 NZD = 2.9655 RON

1 PLN = 1.0766 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0594 RON

1 SEK = 0.4807 RON

1 TRY = 0.3195 RON

1 UAH = 0.1602 RON

1 XDR = 6.1216 RON

1 ZAR = 0.2737 RON

Editia 7592 - 06 dec 14:12

O barcă ecologică pentru curăţarea apelor, o dronă, legume prin permacultură: 7 proiecte finanţate prin programul „Ştiinţescu Ţara Făgăraşului”

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 02 august 2021

O barcă ecologică pentru curăţarea apelor, o dronă, legume prin permacultură: 7 proiecte finanţate prin programul „Ştiinţescu Ţara Făgăraşului”

O barcă ecologică pentru a aduna deşeuri din ape, o dronă, un proiect pentru înelegerea reciclării, un proiect ce va evidenţia două moduri diferite de cultivare a legumelor: unul tradiţional şi unul tip permacultură, un alt proiect pentru copii defavorizaţi din Cobor şi Lovnic, o tocătoare de crengi folosind un motor electric şi un proiect concentrat în jurul apei. Pe acestea le va finanţa programul „Ştiinţescu Ţara Făgăraşului”, în cadrul celei de-a cincea ediţii. Anul acesta, Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului acordă finanţări în valoare de 78.800 de lei pentru cele 7 proiecte educaţionale care au trecut de etapa jurizării, iar echipele selectate pentru a primi finanţare vor beneficia de suport în comunicare, în motivarea şi implicarea elevilor şi în managementul proiectelor. Acestea se adresează copiilor şi tinerilor cu vârste între 6 şi 19 ani.
Juriul a fost format din reprezentanţi ai mediului academic, antreprenori din domeniu, reprezentanţi ai companiilor, ai organizaţiilor neguvernamentale. Prin imparţialitatea lor şi experienţa acumulată în diverse domenii, membrii Juriului au asigurat un proces de selecţie relevant pentru beneficiarii direcţi ai proiectelor alese.
Cele 7 proiecte alese pentru a fi finanţate din Fondul „Ştiinţescu Ţara Făgăraşului” vor fi implementate până pe 28 februarie.

CELE 7 PROIECTE CE VOR PRIMI FINANŢARE:
Hardworking eco boat
Tip aplicant: ONG
Organizaţie aplicantă: Asociaţia Colegiului Naţional Doamna Stanca Făgăraş
Domeniu proiect: fizică, chimie, informatică, electronică şi ecologie.
Proiectul este iniţiat şi va fi implementat de un grup de elevi ai Colegiului Naţional „Doamna Stanca” din Făgăraş. Este dedicat tinerilor din comunitate şi se bazează pe construirea unei bărci ecologice (cu ajutorul unor plăcuţe ARDUINO, baterii, router, localizator GPS, senzori ultrasonici, panou solar,senzor de lumină, camere de supraveghere, indicator de semnalizare. Se vor realiza circuite capabile să coordoneze activitatea bărcii şi se vor amplasa motoare responsabile de propulsarea acesteia care va aduna deşeurile reciclabile de pe râuri şi lacuri. Scopul proiectului este acela de a stârni interesul pentru curăţarea acestora dar mai ales, creşterea gradului de responsabilizare în rândul comunităţii pentru a menţine un mediu înconjurător cât mai curat.
Beneficiari: ~ 100 de elevi din Ţara Făgăraşului
Buget: 10.000 Lei

Up!
Tip aplicant: Grup de iniţiativă – Robomania
Domeniu proiect: robotica, IT, electronică, fizică şi informatică.
Grupul de iniţiativă compus din câţiva liceeni ai Colegiului Naţional „Radu Negru” îşi propun, pintr-o serie de miniproiecte, să dezvolte abilităţile în utilizarea, mânuirea, programarea şi întreţinerea dronelor până la prelucrarea şi utilizarea informaţiilor obţinute. De asemenea, în cadrul proiectului vor construi ei înşişi o dronă, împreună cu colegii lor, cu care să desfăşoare o serie de activităţi bazate pe experienţa dobândită prin implementarea celor patru miniproiecte cu dronele deja asamblate.
Beneficiari: ~ 300 de elevi
Buget: 12.000 Lei

Ştiinţescu îndrumă copiii să recicleze
Tip aplicant: ONG
Organizaţie aplicantă: Asociaţia Jugendzentrum Seligstadt
Domeniu proiect: mediu natural, fizică, chimie, ecologie, reciclare
În anul 2019 Ştiinţescu a ajutat la înfiinţarea unui atelier de reciclare plastic prin proiectul Recycling cu Ştiinţescu. Pe acesta dorim să-l dezvoltăm în vederea studierii, înţelegerii necesităţii, interiorizării şi implicării active în procesul de reciclare şi producţie, a copiilor care participă în fiecare an (aproximativ 600 anual) la activităţile din cadrul Universităţii Copiilor.
Beneficiari: minim 45 de copii în cadrul derulării proiectului
Buget: 12.000 Lei

Permacultura - o opţiune de viitor
Tip aplicant: Grup de iniţiativă - SOS Agicultura
Domeniu proiect: Horticultură- agricultură, ecologie  şi protecţia mediului, chimie, biolgie, fizică, geografie, informatică
Acest proiect îşi propune să pună în antiteză două moduri diferite de cultivare a legumelor (unul tradiţional şi unul tip permacultură), ne dorim ca elevii să analizeze caracteristicile fizice, chimice şi biologice ale celor două substraturi, iar la final elevii să poată face o diferenţă calitativă şi cantitativă asuprarecoltelor obţinute, dar mai ales să conştientizeze efectele celor două substraturi de cultură asupra ecosistemului.
Beneficiari: ~ 500 de elevi
Buget: 10.882 Lei

Aşa lucrează cercetătorii! - Explorăm lumea ascunsă mică şi mare
Tip aplicant: ONG
Organizaţie aplicantă: Asociatia Bun Venit Transilvania
Domeniu proiect: Biologie şi astronomie
Proiectul se adresează copiilor din satele Cobor si Lovnic, cu care asociaţia lucrează de câţiva ani. Aceştia provin din mediul defavorizat, mulţi dintre ei nici măcar nu frecventează şcoala.
Beneficiari:
Grupa Cobor: Aprox. 10-14 Copii de la 10 ani până în 17 ani
Grupa mică Lovnic: Aprox. 15-20 de copii de la 6-10 ani
Grupa mare Lovnic: Aprox. 12-15 copii de la 11-18 ani
Buget: 12.118 Lei

Resturi cu... rost
Tip aplicant: Grup de iniţiativă – Verde în secolul 21
Domeniu proiect: Fizică, matematică, IT, tehnologie, mecanică, biologie, agricultură, electronică, automatizare.
Cu ajutorul materialelor achiziţionate prin Fondul Ştiinţescu, elevii vor construi o tocătoare de crengi folosind un motor electric, în plus, ei vor realiza 2 standuri de prezentare a motoarelor în doi si patru timpi folosite la tocătoare pentru a simula modul de funcţionare a acestora. O provocare şi mai mare va fi pentru ei să se implice în construirea a două microsere automatizate pentru creşterea de vlăstari şi germeni atât pe pat de compost, cât şi pe pat de apă, precum şi realizarea unui studiu comparativ a celor două metode.
Beneficiari: ~500 elevi
Buget: 11.317 Lei

Ne jucăm, explorăm, învăţăm!
Tip aplicant: grup de profesori - învăţământ primar şi gimnazial
Instituţie aplicantă: Colegiul „Aurel Vijoli”, Făgăraş
Domeniu proiect: mediul natural, biologie, robotică, matematică, meteorologie, astronomie.
Proiectul se adresează elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, ca beneficiari direcţi şi comunităţii din care provin, în mod indirect. Prin acest proiect dorim să implicăm copiii în activităţi diverse ce au la bază domeniile de interes ale acestora: ştiinţă, tehnologie, astronomie, protecţia mediului. Vor descoperi că apa care se află în jurul nostru poate fi analizată, vor stabili nivelul precipitaţiilor dintr-o anumită perioadă şi cum putem să protejăm resursele de apă, vor experimenta trecerea apei în toate cele trei stări de agregare, modul în care se descompune în elemente chimice, metode de purificare şi de aflare a nivelului pH etc. Pentru că elevii sunt curioşi cu privire la univers, vom face o călătorie şi vom explora lumea vastă a astronomiei, cu tot ce cuprinde ea.Vom învăţa despre sistemul solar, stele, misiuni spaţiale şi alte obiecte şi fenomene cereşti.
Beneficiari: ~70 elevi
Buget: 10.000Lei

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional