Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 15:47

O altfel de campanie, pentru un altfel de alegeri

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 25 octombrie 2014

Liceeni din toată ţara, între care şi 148 de braşoveni, s-au înscris în cursa pentru o funcţie prin care să devină vocea tuturor colegilor din şcoală

O altfel de campanie, pentru un altfel de alegeri

Nu doar politicienii sunt în această perioadă în campanie electorală, într-o cursă similară intrând şi câteva mii de elevi din toată ţara, aceştia depunându-şi candidatura pentru una din funcţiile Consiliului Şcolar din liceul lor. Astfel, în perioada 23 septembrie – 17 octombrie, nu mai puţin de 4.055 de liceeni au aplicat pentru o funcţie de conducere în singurul for reprezentativ al elevilor din România, dorind astfel să devină vocea colegilor lor. Judeţele Constanţa, Suceava şi Bacău ocupă locurile fruntaşe ca număr de candidaturi, Braşovul situându-se pe locul al şaselea într-un astfel de clasament, cu 148 de liceeni înscrişi în cursă. Numărul mare de elevi interesaţi plasează anul 2014 pe treapta a doua ca număr de aplicaţii depuse, mandatul 2009-2010 deţinând până în prezent recordul – 4347 de aplicaţii. De altfel, numărul maxim de candidaturi depuse într-o zi s-a înregistrat chiar în data de 17 octombrie, ultima în care s-au acceptat înscrieri, cu un total de 656 aplicaţii. În ultimele cinci zile desemnate pentru depunerea acestora platforma suport a Consiliului Elevilor a primit mai mult de 2.500 de solicitări. În aceste zile, până mâine mai exact, elevii ale căror candidaturi au fost validate îşi prezintă strategia de dezvoltare a Consiliului Şcolar al Elevilor şi planul de acţiune, din perspectivă personală, având în vedere funcţia pentru care candidează, în faţa colectivului de elevi şi de profesori din şcoala de provenienţă. „Având în vedere numărul mare de candidaturi depuse, se observă dorinţa de implicare a noii generaţii, lucru care ne bucură, deoarece dovedeşte poziţia pe care Consiliul Elevilor şi-o consolidează, ca parte a experienţei şcolare şi extraşcolare a elevilor din România. Le mulţumesc tuturor factorilor implicaţi în activităţile de promovare, Consiliilor Judeţene ale Elevilor pentru efortul depus, Inspectoratelor Şcolare Judeţene, formatorilor şi seniorilor pentru sprijinul acordat, precum şi echipei Wedu.ro, care a facilitat procesul de înregistrare a aplicaţiilor. Le urez mult succes colegilor din întreaga ţară în cadrul alegerilor şi îmi doresc ca aceştia să înţeleagă rolul Consiliului Elevilor şi să facă reprezentare la nivel înalt, pe plan şcolar, judeţean, regional şi chiar naţional”,  a declarat Eduard Mititelu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor din România.

CNE, structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional din 2007
Consiliul Naţional al Elevilor(CNE) este structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional, promotor al proiectelor şi programelor care încurajează dezvoltarea personală a elevilor, voluntariatul şi implicarea în comunitate. Scopul principal al Consiliului Naţional al Elevilor este de a apăra şi promova  drepturile şi interesele elevilor şi de a implica elevii în actul educaţional, viaţa civică, socială şi culturală. CNE funcţionează ca structură consultativă a Ministerului Educaţiei Naţionale, fiind înfiinţat în anul 2007.

„Andrei Mureşianu”, liceul cu cei mai mulţi candidaţi din judeţ
Cele mai multe candidaturi depuse în judeţul nostru s-au înregistrat, bineînţeles, în municipiul Braşov (97), acesta fiind urmat de Făgăraş (17), Codlea (8), Săcele (7), Zărneşti şi Prejmer (câte 4), Rupea şi Bran (câte 3), Predeal (2) şi Feldioara, Râşnov şi Părău (câte o candidatură). Dintre liceele braşovene, în fruntea listei în ceea ce priveşte numărul de candidaţi se află Liceul „Andrei Mureşianu” (16), Şcoala Profesională Germană „Kronstadt” (11), Colegiul Naţional „Dr. I. Meşotă”, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” şi Liceul „Nicolae Titulescu”  (câte 8). La polul opus se situează Liceul de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch”, Grup Şcolar Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu”, Colegiul Tehnic  „Transilvania”, Liceul Teoretic „Johannes Honterus” şi Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu”, în fiecare dintre aceste instituţii câte un singur elev arătându-se interesat de conducerea forului.
Candidaţii încearcă acum să-şi convingă colegii că ei sunt cea mai bună variantă care îi poate reprezenta în relaţia cu profesorii, cu instituţia, cu Inspectoratul Şcolar şi Ministerul Educaţiei. Fiecare încearcă să-şi evidenţieze calităţile şi să-şi impună proiectul, CV-ul conţinând o scurtă descriere care îl recomandă pentru funcţie, priorităţile pentru dezvoltarea Consiliului, precum şi obiective şi viitoare activităţi pe care le-ar desfăşura dacă ar câştiga alegerile.

Cu ce programe candidează elevii din Braşov

Meditaţii cu „elevi-profesori”
„Mă consider o persoană serioasă, care a ţinut mereu partea elevilor şi le-a ascultat nevoile. Sunt hotărâtă, ambiţioasă şi pregatită să fiu imaginea şcolii mele pe un drum al dezvoltării ca unitate”.
Dacă va ajunge preşedinte al Consiliului, şagunista îşi doreşte să implementeze un program prin care elevii cu note deosebite la învăţătură, mai ales la anumite materii sau capitole, să ofere o dată pe săptămână, după şcoală, meditaţii celor care nu se descurcă. Spune că avantajele acestei acţiuni sunt numeroase deoarece astfel legăturile între elevi se vor solidifica şi şcoala va avea de câştigat prin rezultatele mai bune.
- Andreea Mihaela Ouatu, candidat pentru funcţia de preşedinte, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”


Campionat de darţ
„Din punctul meu de vedere, atuurile care mă recomandă pentru această funcţie sunt spiritul de echipă şi abilităţile de lider”. Liceeanul încearcă să câştige alegerile promiţând că va dezvolta acţiuni de voluntariat, prin care el şi colegii săi vor încerca să sprijine persoanele cu dizabilităţi, că va dezvolta proiecte prin care elevii să-şi îndrepte atenţia către produsele tradiţionale româneşti, dar şi că va organiza un campionat de darţ, care ar ajuta la îmbunătăţirea cunoştinţelor de aritmetică.
- Lucian Nicolae Bajzat, candidat pentru funcţia de preşedinte, Liceul „Andrei Mureşanu”


Educaţie prin şah
„Experienţa anterioară mă face potrivit pentru această funcţie, fiind voluntar CJE Braşov în anul şcolar 2013-2014. De asemenea, mă consider o persoană sociabilă, dornică să comunice cu elevii, să îi reprezinte, şi să se ridice la aşteptările lor”. Robert mizează pe proiectul „Educaţie prin şah”, prin care elevii participanţi vor fi mai atenţi la orele de curs şi îşi vor dezvolta aptitudinile strategice putând lua decizi mult mai bine şi mai rapid ceea ce îi va ajuta mult în viaţa de zi cu zi. Mai are în plan un proiect, „Design Studio”, de iniţiere în folosirea programelor de editare foto-video şi web design, prin care elevii îşi vor putea edita singuri fotografiile, videoclipurile şi îşi vor putea crea pagini web.
- Robert Ghitoroiu, candidat pentru funcţia de preşedinte, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”


 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie