Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 23:56

Nurcile americane evadate de la o fermă ilegală din Feldioara dau peste cap ecosistemul Braşovului

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 08 martie 2016

În Anglia aproape că au distrus fauna din unele insule. La Braşov de abia au început.

Nurcile americane evadate de la o fermă ilegală din Feldioara dau peste cap ecosistemul Braşovului

„ROADE TOT”. Nurcă surprinsă într-o benzinărie, în timpul zilei, printre oameni, atacând un… furtun (Foto: Cristi Barbu, octombrie 2015, Vadu Roşu)

 

De anul trecut, mai multe zone din judeţul Braşov au fost invadate de nurci americane. Mamiferele, în ciuda aspectului inofensiv sunt extrem de agresive şi pun în pericol biodiversitatea.

Dumbrăviţa - Rotbav - Măgura Codlei – zona de risc major
Problema a fost descoperită de specialiştii Societăţii Ornitologice Române (SOR), care, anul trecut, au descoperit în înregistrările camerelor video de monitorizare instalate pe raza ariei protejate Dumbrăviţa - Rotbav - Măgura Codlei o nurcă americană. „A fost prima dovadă a existenţei acestui mamifer în zona Dumbrăviţa. Au urmat alte înregistrări şi fotografii. Până acum sunt aproximativ 12 semnalări concrete pe cursurile de apă Olt, Bârsa, Hamaradia sau Crisbav. De asemenea, au fost descoperite şi în Feldioara sau Hălchiu, iar recent, un pescar ne-a anunţat că a apărut o nurcă americană şi pe malul lacului Rotbav”, a declarat coordonatorul Sucursalei Braşov a SOR, Dan Ionescu.
Potrivit Federaţiei Coaliţia Natura 2000, problemele au apărut odată cu înfiinţarea, la Feldioara, a unei ferme de creştere a nurcilor americane. „Animalele sunt importate din ţări nordice, precum Danemarca sau Olanda. La Feldioara sunt crescute o perioadă, după care sunt sacrificate, iar blana este vândută. Anul trecut, un număr necunoscut de nurci, a evadat, iar în zona Dumbrăviţa au început să fie descoperite păsări moarte”, a afirmat directorul executiv al Coaliţiei Natura 2000, Liviu Cioineag.
În aceste condiţii, a continuat el, Federaţia Coaliţia Natura 2000  România, a solicitat Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu sistarea activităţii unităţii de la Feldioara şi dispunerea de măsuri de monitorizare a exemplarelor existente în fermă. În plus, a solicitat Direcţiei Sanitar Veterinare Braşov interzicerea tuturor transporturilor de exemplare vii de nurcă americană pe raza judeţului Braşov şi impunerea de măsuri de microcipare a exemplarelor vii din ferma de la Feldioara şi din alte ferme care au ca obiect de activitate importul sau exportul, deţinerea şi creşterea de nurci americane. Totodată, federaţia a solicitat verificarea tuturor agenţilor economici care au acest obiect de activitate.
De asemenea, Federaţia Coaliţia Natura 2000 va solicita Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor adoptarea de măsuri normative pentru interzicerea importului/exportului, deţinerii şi creşterii de nurci americane în România.
Confimare de la autorităţile de mediu: Ferma funcţionează fără autorizaţii
Purtătorul de cuvânt al Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu, Adrian Aldea, a declarat că în urma unei sesizări primite de la Sucursala Braşov a Societatăţii Ornitologice Române, în luna noiembrie a anului trecut a fost efectuat un control la ferma de nurci de la Feldioara. „Ferma în cauză avea acordul de mediu (document care se eliberează în vederea executării unor construcţii – n.red.), însă nu avea aviz de mediu pentru funcţionare. Noi am amendat societatea în cauză şi am dispus, ca măsură complementară, depopularea fermei în situaţia în care nu obţine avizele de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, termenul fiind sfârşitul lunii martie”, a declarat Aldea.
El a precizat că în cursul acestei luni, va fi efectuat un nou control şi, în funcţie de aspectele constatate în teren vor lua măsurile ce se impun.
Potrivit răspunsului transmis Societăţii Ornitologice Române de către Comisariatul Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu, în urma controlului efectuat la fermă, reprezentanţii societăţii au recunoscut faptul că „28 septembrie – 1 octombrie, cu ocazia manipulării unor utilaje, s-a produs avarierea unei porţi, fapt ce a permis evadarea unui număr de 5-10 nurci”.
Pe de altă parte, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov, Ciprian Băncilă a declarat că agenţia a respins dosarul de avizare depus de fermă, decizia fiind luată în urma consultărilor cu custozii ariei protejate de la Dumbrăviţa, respectiv SOR şi Doripesco.  „Unitatea de la Feldioara nu era pe teritoriul Sitului Natura 2000 Dumbrăviţa – Rotbav – Măgura Codlei, însă, reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române au reclamat faptul că mai multe nurci au evadat şi au produs pagube. În aceste condiţii, în spiritul şi logica legii, am considerat că pentru această fermă este nevoie de avizul custodelui, care nu a fost acordat. De asemenea, am solicitat elaborarea unui studiu de evaluare adecvată asupra mediului, din care a rezultat că ferma nu poate funcţiona. În aceste condiţii, am decis respingerea solicitării de eliberare a autorizaţiei”, a afirmat Băncilă. El a precizat că, în mod logic, ferma în cauză trebuia să îşi funcţioneze abia după obţinerea documentaţiei de la APM, iar acum, având în vedere că cererea privind eliberarea autorizaţiei a fost respinsă, activitatea unităţii ar trebui suspendată.

FOARTE AGRESIVĂ. Atacă aproape orice animal şi omoară mai mult decât consumă (Foto: Cristi Goga, martie 2015, Bod)

Cât rău le-au făcut altora, care este riscul Braşov
Deşi pare amuzant, după cum a declarat Liviu Cioineag, de la Coaliţia Natura 2000, una dintre nurci a fost surprinsă într-o benzinărie din Braşov, în timpul zilei,  printre oameni, atacând un… furtun.
Dar, dincolo de astfel scenele hazlii, Dan Ionescu, reprezentantul SOR, susţine că aceste mamifere, fiind o specie invazivă, pun în pericol echilibrul ecosistemului, iar fermele de creştere a nurcilor au devenit o problemă în întreaga Europă. „În Anglia aproape că au distrus fauna din unele insule. Nurca americană se sălbăticeşte foarte repede, în aproximativ două săptămâni. Este agresivă şi atacă aproape orice animal şi omoară mai mult decât consumă. Pentru aria protejată de la Dumbrăviţa este o ameninţare pentru păsările de apă, de la lebede sau raţe, la stârci roşii sau pescăruşi râzători. De altfel, de ceva vreme am constatat că nu mai prea erau raţe cu boboci. De asemenea, poate transmite şi unele boli, inclusiv rabia”, a declarat Ionescu. Ba mai mult, a continuat el, nurca americană poate pune în pericol nurca europeană, o specie pe cale de dispariţie: „În România, nurca europeană există în Delta Dunării, însă există indicii că ar fi şi în zona Dumbrăviţa. Prin împerecherea cu nurca americană, nu se nasc pui hibrizi. Femela de nurcă europeană avortează. Practic, este pus în pericol ciclul de reproducere al nurcii europene”, a mai spus Ionescu.
El a mai spus că „oricâte măsuri s-ar lua, există riscul evadării din ferme sau din maşini a nurcilor americane. În unele state europene chiar au fost interzise astfel de crescătorii, după ce animalele care au ajuns în sălbăticie au provocat adevărate dezastre. De altfel, cred că şi la Dumbrăviţa există posibilitatea să asistăm la acelaşi scenariu”.

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie