Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 05:33

Nu vrem ca şi serviciile de ambulanţă să aibă soarta spitalelor desfiinţate

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 27 august 2013

Marius Coste, senator PPDD: „Nu cred că e cazul să moară câţiva oameni ca să demonstrăm că medicina de urgenţă nu se poate regionaliza în câteva zile”

Nu vrem ca şi serviciile de ambulanţă să aibă soarta spitalelor desfiinţate

Ministerul Sănătăţii intenţionează să desfiinţeze serviciile judeţene de ambulanţă, iar în locul lor să existe doar opt servicii regionale. Astfel, Ambulanţa Braşov ar urma să fie desfiinţată, iar echipajele să aparţină de Serviciul Regional de Ambulanţă Centru şi să fie coordonate de la Târgu Mureş.

Populaţia va avea de suferit, iar efectul va fi imediat  
Autorităţile guvernamentale susţin că au luat această decizie deoarece, în acest moment, sistemul de urgenţă suferă de grave neajunsuri în urma cărora tot pacienţii au de suferit. De multe ori, ambulanţa întârzie în diverse locuri din ţară, din cauza lipsei unei maşini disponibile în zona administrativă respectivă. Asta în timp ce la distanţe mici sunt salvări libere, dar care nu pot interveni pentru că nu au în grijă teritoriul vecin. Nu la fel gândesc însă şi profesioniştii din domeniu. Senatorul braşovean al Partidului Poporului Marius Coste (foto) a precizat că din discuţiile în teritoriu cu cei implicaţi în sistem rezultă că populaţia va avea de suferit în urma regionalizării serviciilor de ambulanţă, iar efectul va fi imediat . „Nu cred că e cazul să moară câţiva oameni ca să demonstrăm că medicina de urgenţă nu se poate regionaliza în câteva zile, aşa cum s-au închis şi spitalele în judeţul nostru.  Cel puţin în Serviciul Ambulanţă Centru vor apărea probleme în ceea ce priveşte funcţionarea serviciilor: fiecare judeţ prezintă anumite particularităţi datorită răspândirii populaţiei, a structurii geografice a judeţului. În nenumăratele videoconferinţe, cu ocazia unor situaţii de urgenţă în care au fost chemaţi reprezentanţii fiecărui serviciu de ambulanţă, s-a văzut clar că în fiecare judeţ au trebuit luate alte măsuri, în funcţie de condiţiile care erau acolo, în funcţie de necesităţi”, a explicat senatorul PPDD. Deci se contrazice din start intenţia iniţiatorilor şi anume că „prin aceasta se asigură coerenţa instituţională şi se eficientizează procesul complex de adoptare operativă a deciziilor, mecanismul de control şi inspecţie şi implementarea în timp scurt a Strategiei Naţionale de Sănătate Publică, cu scopul declarat de a creşte calitatea serviciilor medicale acordate pacienţilor şi, implicit, gradul de satisfacţie al acestora faţă de modul în care funcţionează sistemul public de sănătate”.

Restructurări despre care nu vorbeşte nimeni
În proiectul de hotărâre care este supus dezbaterii publice până în 22 septembrie se mai arată că, odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, personalul din cadrul serviciilor judeţene, dar şi cel cu specialităţi medico-sanitare şi auxiliar sanitar va fi preluat în totalitate, în interesul serviciului şi cu aceleaşi drepturi salariale, la serviciile regionale. Pentru personalul tehnic, economic, informatic, administrativ şi de deservire, preluarea se va face însă cu respectarea normativului de personal în vigoare. Senatorul braşovean este îngrijorat însă, în ceea ce priveşte soarta acestor angajaţi. „Suntem îngrijoraţi  şi în legătură cu personalul existent şi a finanţării ulterioare, deşi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au subliniat că atât personalul de specialitate medico-sanitar, cât şi cel auxiliar sanitar va fi preluat în totalitate. În schimb, angajaţii din zona tehnică, economică, informatică, administrativă şi cei de pe partea de deservire vor fi vizaţi de restructurări, pentru că preluarea se face cu respectarea normativului de personal în vigoare”, a mai subliniat Marius Coste (PPDD). Şi sindicaliştii au reacţionat deja,  Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” nefiind de acord cu această organizare, şi cer printr-un document oficial o altă organigrama. Prin aceasta organigramă, se cere păstrarea funcţionarii atelierelor proprii existente şi asigurarea unui număr de mecanici pentru reparaţiile curente de zi cu zi, sâmbetele, duminicile şi sărbătorile legale, când situaţia impune.


Coste promite că vocea braşovenilor se va face auzită
Coste este de părere că în România nu se au în vedere serviciile la dispoziţia cetăţenilor, iar autorităţile doresc regionalizare, dar fără autonomie locală. Acesta îndeamnă toate organizaţiile profesionale care au de spus ceva în legătură cu acest proiect să o facă atât pe site-ul Ministerului, cât şi direct  la cabinetul senatorial, de pe str. Fundătură Hărmanului nr. 2A – Braşov, până pe 22 septembrie.


Ignoranţa Guvernului faţă de Braşov
„Voi interpela atât Ministrul Sănătăţii, dar şi pe premier cu o singură problemă: când se va opri actualul Guvern să ignore importanta Braşovului în procesul de regionalizare şi concentrarea puterii de decizie în localităţi care nu au dovedit până acum eficienţă în aplicarea unor strategii de dezvoltare proprie. Mai mult , voi cere explicit domnului Victor Ponta să ne spună dacă este corect că în 28 iunie 2013  României i s-a respins varianta Draftului Acordului de Parteneriat prezentat Comisiei Europene drept bază a negocierilor priorităţilor de finanţare din următorul exerciţiu financiar 2014-2020, documentul fiind considerat imatur.  Şi mai mult domnul prim-ministru şi domnul viceprimministru Liviu Dragnea  trebuie să ne spună că reprezentanţii Comisiei Europene nu cer şi nu au cerut să se înfiinţeze regiuni, nici măcar să descentralizeze Autorităţile de Management la nivel regional. Deci de ce se continuă bulversarea societăţii romaneşti?”, a punctat senatorul PPDD.

România se regionalizează pe şest!

„Nu ştiu câţi dintre noi au băgat de seamă că suntem în plin proces de reorganizare administrativ-teritorială, fără acordul Parlamentului, fără ştiinţa poporului, peste capul tuturor, Guvernul Ponta sau vicepremierul Dragnea au trecut, pe şest, la fapte. În ciuda declaraţiilor oficiale, care vorbesc despre o amânare a regionalizării, s-a produs doar o schimbare de tactică, s-a trecut, de la reîmpărţirea judeţelor, la «regionalizarea instituţională».  Se organizează «consultarea» formală a populaţiei, aşa cum consulta Preşedintele Băsescu partidele politice, dar principiile şi hotarele sunt deja stabilite.  A început cu finanţele, au fost nişte proteste, câteva voci, însă până la urmă, e linişte, a trecut, fără a fi remarcată. Următorul episod al aşa-zisei descentralizări prin centralizare are loc tocmai la Salvare, iar după câte am auzit urmează şi alte asemenea mutări: arhivele, mediu etc”, a susţinut Marius Coste, senator PPDD de Braşov.

+1 -0

Comentarii

regional

2013-08-27 08:27:16


Servicile de Ambulanta au mers foarte bine pana in luna martie cand au trecut in subordinea directa a Ministerului Sanatatii, le-au lasat conturile goale iar acum le regionalizeaza. Problema nu este limita teritoriala administrativa(care va fi in continuare cea regionala)este lipsa autosanitarelor care nu mai fac fata numarului mare de solicitari.Au multi km. sunt uzate, sunt pericol pe drumurile publice.Le-a ramas caroseria si rotile. D-nul Arafat nu mai investeste nimic in Serviciul public de urgenta. Asta este la noi in tara. Daca ceva merge bine trebuie distrus.Pacat ca lucrurile nu se mai pot intoarce. USL-ul continua sa faca greseli majore.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie