Curs BNR

1 EUR = 4.9744 RON

1 USD = 4.5940 RON

1 GBP = 5.8371 RON

1 XAU = 345.4718 RON

1 AED = 1.2508 RON

1 AUD = 3.0372 RON

1 BGN = 2.5433 RON

1 BRL = 0.8930 RON

1 CAD = 3.3469 RON

1 CHF = 5.0203 RON

1 CNY = 0.6342 RON

1 CZK = 0.2013 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.0974 RON

1 HUF = 1.2901 RON

1 INR = 0.0553 RON

1 JPY = 2.9258 RON

1 KRW = 0.3360 RON

1 MDL = 0.2592 RON

1 MXN = 0.2752 RON

1 NOK = 0.4322 RON

1 NZD = 2.8040 RON

1 PLN = 1.1671 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0510 RON

1 SEK = 0.4285 RON

1 TRY = 0.1427 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.0783 RON

1 ZAR = 0.2496 RON

Editia 8187 - 27 mai 11:46

(Nu) Trebuie să mori pentru Putin

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 22 sepembrie 2022

Anunţul preşedintelui Rusiei cu privire la mobilizarea cetăţenilor pentru războiul din Ucraina a trimis o undă de şoc în toată lumea. Ruşii caută să fugă din ţară

(Nu) Trebuie să mori pentru Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri, 21 septembrie, prima mobilizare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă parţială (toţi cetăţenii care au făcut armata, aflaţi în rezervă, vor fi mobilizaţi), şi şi-a exprimat sprijinul pentru anexarea a patru regiuni din Ucraina. Într-o mişcare coordonată, separatiştii pro-rusi au anunţat marţi referendumuri pentru alipirea la Rusia, în perioada 23-27 septembrie, în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean.
De asemenea, Putin a spus clar că nu blufează şi că va folosi armele nucleare dacă va fi nevoie. „Vrem să eliberăm de neonazişti cetăţenii care trăiesc în teritoriile din Doneţk şi Lugansk, Herson şi Zaporojie. Susţin mobilizarea parţială: doar cei care sunt în rezervă vor fi chemati. Ei vor fi antrenaţi suplimentar. NATO a spus că este posibil să folosească arme nucleare împotriva Rusiei, nu permitem asemenea tratamente.  Noi avem diverse arme de distrugere şi componente mult mai moderne decât ale NATO.  Vom folosi toate mijloacele de care dispunem. Şi nu blufez.  Cetăţenii ruşi să fie siguri că integritatea teritorială, independenţa noastră vor fi asigurate, ne vom apăra prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie.  Vor să ne şantajeze cu armele nucleare.  În istoria noastră, poporul nostru a avut destinul de a se apăra de cei care ne-au atacat patria mamă”, a declarat ieri preşedintele Rusiei, în primul „discurs pentru naţiune” de la începutul războiului din Ucraina.

Reacţia lumii
Declaraţiile lui Putin au fost condamnate de aliaţii occidentali ai Kievului care şi-au reînnoit susţinerea pentru Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a numit miercuri un „act de disperare" decizia preşedintelui Vladimir Putin, spunând că acesta „nu face decât să înrăutăţească lucrurile”. „Rusia nu poate câştiga acest război criminal", a afirmat cancelarul german, aflat la New York, la Adunarea Generală a ONU.
Preşedintele francez Emmanuel Macron spune că decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de mobilizare militară parţială este o „greşeală” şi va izola şi mai mult ţara, scrie Reuters. „Decizia sa este o veste proastă pentru ruşi, pentru tineri şi va spori izolarea ţării”, a spus Macron la New York, unde participă la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
„Războiul din Ucraina este războiul unui singur om. Putin zice că trebuia să reacţioneze pentru că Rusia e ameninţată, dar nimeni nu a ameninţat Rusia. Singura ţară care se opune încheierii războiului este Rusia”, a declarat şi preşedintele SUA, Joe Biden. Adresându-se direct liderilor prezenţi la la Adunarea Generală a ONU, preşedintele american a continuat: „De fapt, am avertizat că va veni (n.r. – războiul) şi mulţi dintre voi aţi încercat să îl evitaţi”.


 
Reacţia României

În România, Forţele Aeriene Române au anunţat că vor executa mai multe zboruri la înălţimi mici cu scopul creşterii nivelului de antrenare a personalului navigant în condiţii cât mai reale. Forţele Aeriene Române au anunţat că între 21 şi 23 septembrie, aeronavele C-130 Hercules şi C-27 J Spartan vor executa mai multe zboruri mici, aproximativ 150 m faţă de sol, în spaţiul aerian naţional. Aceste activităţi se vor executa conform Planurilor de Instruire în Zbor şi în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare.  (…) Acestea au drept scop creşterea nivelului de antrenare a personalului navigant în condiţii cât mai reale, fapt care contribuie la creşterea capacităţii acţionale a Forţelor Aeriene Române”, se arată într-o comunicare a Forţelor Aeriene Române.
„România condamnă cu fermitate anunţul preşedintelui Putin cu privire la următorii paşi ai Rusiei către escaladarea în continuare a războiului său ilegal împotriva Ucrainei. România îşi reiterează apelul către Federaţia Rusă să oprească imediat agresiunea împotriva Ucraina şi să îşi retragă complet toate forţele armate”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a precizat că ţara noastră va continua să analizeze alături de aliaţii NATO evoluţia situaţiei din Ucraina. „Astăzi este Ziua Internaţională a Păcii şi în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate, în această dimineaţă am luat act de declaraţiile preşedintelui Putin, am luat act cu îngrijorare de declaraţiile referitoare la mobilizarea parţială a armatei Federaţiei Ruse şi la desfăşurarea aşa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson şi Zaporojie. Ne menţinem atitudinea echilibrată şi vom continua să analizăm cu calm evoluţia situaţiei împreună cu aliaţii noştri din NATO şi partenerii din Uniunea Europeană. Îmi exprim, totodată, speranţa ca situaţia în zona de conflict să nu escaladeze”, a spus Ciucă în cadrul şedinţei de Guvern.

A început exodul  
„Cum să scapi de mobilizare”, „Cum să scapi de armată”, „Cu ce vedere nu iau în armată", „Cum să îţi rupi mâna”, sunt cele mai căutate fraze pe internet, în Rusia, înregistrate de Google Trends, de ieri dimineaţă. În plus, mulţi ruşi au cumpărat deja bilete de avion către Armenia, Turcia sau Georgia. Totodată, zborurile directe de la Moscova către Istanbul, în Turcia, şi Erevan, în Armenia, ambele destinaţii care permit ruşilor să intre fără viză, au fost epuizate ieri, potrivit datelor Aviasales. Unele rute cu escală, inclusiv cele de la Moscova la Tbilisi, erau, de asemenea, indisponibile, în timp ce cele mai ieftine zboruri din capitală spre Dubai costau peste 300.000 de ruble (5.000 de dolari), de aproximativ cinci ori mai mult decât salariul mediu lunar.

Proteste, arestări, ameninţări cu 15 ani de închisoare
În Rusia au început protestele după anunţul mobilizării militare parţiale, care a fost anunţată de preşedintele rus. Forţele de ordine au fost trimise imediat de Putin să aresteze protestatarii, iar sute de oameni au fost reţinuţi. În 43 de oraşe au fost anunţate proteste, iar organizaţia de monitorizare a demonstraţiilor spune că are informaţii despre arestări în cel puţin 15 oraşe, până la închiderea ediţiei, potrivit Agerpres. Procuratura din Moscova a avertizat miercuri că persoanele care participă la mitinguri „ilegale” vor fi pedepsite conform legislaţiei ruse în vigoare, informează agenţia rusă de presă TASS. Procurorii ameninţă chiar cu pedepse cu 15 ani de închisoare.  

Războiul nu mai este „acolo”
Mişcarea rusă anti-război Vesna a făcut un apel la proteste în oraşele din Rusia. „Nu trebuie să mori pentru Putin”, se arată în mesajul transmis pe reţelele sociale. „Mobilizarea înseamnă că mii de bărbaţi ruşi – taţii, fraţii şi soţii noştri – vor fi aruncaţi în maşina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? De ce vor plânge mamele şi copiii? Pentru regimul lui Putin?”, a transmis coaliţia anti-război Vesna, care a precizat şi că „acum războiul a venit în fiecare casă şi în fiecare familie”. „Autorităţile obişnuiau să spună că doar «profesioniştii» se luptă şi că vor câştiga. S-a dovedit că nu câştigau şi prizonierii au început să fie recrutaţi pe front. Şi acum s-a anunţat mobilizarea. Deci situaţia este extrem de dificilă. Războiul nu mai este «acolo». A venit în ţara noastră, în casele noastre, pentru rudele noastre. Şi ei trebuie să moară pentru a corecta greşelile regimului Putin, care a scufundat Rusia într-un măcel monstruos, izolare şi sărăcie. Deputaţii şi oficialităţile care ţipau zilnic despre necesitatea mobilizării se vor proteja şi vor rămâne în scaunele lor calde. Credem că ar trebui mobilizaţi şi trimişi în Ucraina. Să-i lăsăm să moară pentru fanteziile lor bolnave. Haideţi să nu trimitem băieţii obişnuiţi la moarte”, se mai arată în apel.
Şi pe site-ul Change.org a fost publicată o petiţie împotriva mobilizării decretate, miercuri, de preşedintele rus, care a strâns deja peste 250.000 de semnături, transmite portalul de ştiri Meduza.


 
UN ROMÂN CU FAMILIA ÎN MOSCOVA: „E HAOS, SUNT LACRIMI, AU PRIMIT TELEFOANE DE LA CEI CU RECRUTĂRILE!”
Anunţul lui Vladimir Putin a stârnit haos în populaţia din Rusia. Toţi se tem că această mobilizare parţială se va transforma, de fapt, în una totală şi toţi cei apţi de luptă vor fi în cele din urmă recrutaţi. Un cetăţean româno-moldovean, care în prezent are toată familia în Moscova a vorbit, în exclusivitate la CNN, despre situaţia tensionată din Rusia. Din motive de siguranţă nu a folosit numele său real în intervenţia avută la postul de televiziune.
„E haos, sunt lacrimi, e nesiguranţa zilei de mâine, e nesiguranţă totală. Tot ce îmi spun este că mai mult ca sigur vor fi trei valuri de mobilizări. Ce se cere în momentul ăsta sunt cei care au făcut armata, pe vremea Uniunii Sovietice sau acuma, după ce s-a destrămat Uniunea. Cei care au specialităţi sau specializări în armată, nu neapărat militari de profesie, care ştiu să tragă. Cei de la mine din familie sunt puţin speriaţi pentru că sunt tineri, n-au făcut deloc armată. În primul val au zis că sigur nu nimeresc, însă au primit telefoanele de la comandamentul regional să întrebe dacă sunt pe teritoriul Federaţiei Ruse în momentul ăsta, ei având şi dublă cetăţenie. Am vorbit cu foşti colegi de generală, că noi suntem născuţi în Uniunea Sovietică şi unul dintre ei este chiar trecut prin nişte peripeţii din regimul Putin cu rămas fără business, luat, business, cu probleme mari. El a zis că sigur nu scapă de recrutare-  e de vârsta mea -  nici fiul lui, deşi fiul lui a terminat şcoala militară şi are pregătire militară, A zis că are un certificat care îl scuteşte cumva cu probleme mentale, dar a zis că sigur nu scapă", a mărturisit „Alexandru”.
Întrebat dacă există ceva care îi face pe aceşti oameni să se ducă la război din proprie iniţiativă, „Alexandru" a răspuns: „În principiu îi îndeamnă acei vecini foarte puternici care te împing să faci ceva şi să ajuţi ţara. Nu sunt atât de mulţi, dar sunt destui încât să pună o presiune peste tine. Dar, efectiv este frica tuturor să vorbească şi cu vecini, şi cu prieteni".

Potrivit unui anunț de venit de la Moscova în jurul orelor 20.00, s-a dat ordin: bărbații ruși între 18 și 65 de ani nu mai au voie să iasă din țară.

+2 -7

Comentarii

'Barbu Gh.'

2022-09-22 16:06:29


'S-a trezit diribaul de vilighei. De la lăudat dozele a trecut la lăudat racheți naziști. Dacă-i zici să ia cazmaua, să-i ajute, că el nu are voie cu arme fiind diribau, tace ca porcul, pardon, ca waxerul în păpușoi.'

'Willy'

2022-09-22 11:43:46


'Fug sobolanii rusnaci barbughiti. CE mandri erau ei daca jegul ala de tara, Rusia, invingea in razboiul din Ucraina. Nu mai incapeai de jegurile rusesti pe planeta. E bine la ziar la comentarii cand latri aiurea si nu faci nimic? Acum cand trebuie sa puna mana pe arme, barbugheii isi arata adevarata fata: de sobolani moscoviti. Alde barbughe s-au maronit la fund de ieri, am auzit ca cei ca el si-au distrus cutiile postale sa nu aiba asasinul putin unde sa le trimita chemarea. Ha, ha... o sa rareasca Ucraina adunatura rusa numita pompos populatie. Slava Ukraina!'

'Barbu Gh.'

2022-09-22 09:49:37


'@gigele, mai ai frățiori? Ce scriu eu și ce pricepi tu? Ia mai citește o dată. Și dacă tot nu pricepi, roagă un prieten să-ți explice.'

'Gigi'

2022-09-22 08:20:42


'Bravo Barbu Gh, te-ai trezit, daca tot iubesti ce face putin, mergi si tu cu el.'

'Barbu Gh.'

2022-09-22 07:35:58


'Păi așa au făcut și racheții cioloveci dar nu s-a făcut deloc propagandă. Geme U.E.-ul de zdrahoni hucarinici buni de luptă dar presa „mucles”.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie