Nu orice „brânză" va mai putea fi catalogată produs tradiţional din această toamnă
Autor: Ionuţ DINCĂ
Publicat la 11 iunie 2014
Toţi cei care doresc să producă şi să comercializeze produse cu adevărat tradiţionale, vor trebui să-şi întocmească noi documentaţii pentru atestare, astfel ca să demonstreze unicitatea produsului. Cei care folosesc aditivi alimentari vor fi descalificaţi din start.
Miza producătorilor de produse tradiţionale este piaţa europeană, cei mai mulţi dorindu-şi să exporte sub protecţia unei mărci recunoscute şi protejate în comunitatea UE. De la 1 octombrie 2012, produsele tradiţionale, trebuie să corespundă unor noi cerinţe impuse de Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, cu Nr. 782/1082/360 privind atestarea produselor tradiţionale. Georgeta Ujupan, directorul executiv al Camerei Agricole Braşov, a precizat că, până acum, atestarea produselor tradiţionale se făcea conform unui act normativ din 2004, iar pe parcurs s-au constatat o serie de disfuncţionalităţi legate de definirea calităţii produselor, de controlul care să poată oferi o garanţie pentru consumatori asupra traditionalităţii lor şi la obligaţia producătorilor de a afişa la comercializare a atestatului de produs tradiţional.
„Dacă la acestea adăugăm lejeritatea cu care la nivel judeţean şi central s-au verificat documentaţiile şi s-au eliberat atestate pentru unele produse, care n-au nimic comun cu tradiţiile de fabricaţie a produselor din diferite zone geografice, cred că este pe deplin justificată revizuirea legislaţiei privind produsele tradiţionale. Pentru că, pare cel puţin neserios faptul că, în numai nouă ani, Ministerul Agriculturii a atestat un număr de 4.402 produse tradiţionale, dintre care unul singur certificat european, în timp ce în ţări cu mari tradiţii gastronomice s-au atestat şi certificat mult mai puţine produse de acest genDe exemplu, Franţa are atestate şi certificate 127 de produse tradiţionale, Italia 114 produse, Spania 91 produse, iar Germania 86 produse”, a explicat Georgeta Ujupan, director executiv al Camerei Agricole Judeţene Braşov.
Metoda de producţie va trebui descrisă în amănunt
Potrivit acesteia, până la 1 octombrie, toţi cei care doresc să producă şi să comercializeze produse cu adevărat tradiţionale, vor trebui să-şi întocmească noi documentaţii pentru atestare, un nou caiet de sarcini, care în principal va cuprinde o serie de elemente din care să rezulte unicitatea produsului, caracteristicile acestuia, a materiilor prime care să nu conţină în compoziţie aditivi alimentari, coloranţi, arome, vitamine, îndulcitori şi alte produse de sinteză. De asemenea, se va face o descriere a metodei de producţie specific locală, autentică şi invariabila precum şi descrierea procesului tehnologic tradiţional, unde se vor trece toate fazele de producţie inclusiv cele executate manual. Totodată vor fi precizate elementele care definesc specificitatea produsului finit în speţă însuşirile organoleptice, fizico-chimice şi modul de producţie sau de prelucrare, care să reflecte un procedeu tradiţional prin care produsul să se distingă de alte produse aparţinând aceleiaşi categorii.
Camera Agricolă Braşov acordă consultanţă celor interesaţi
Cei interesaţi trebuie să ştie că specialiştii Camerei Agricole oferă consultanta şi asistenţa tehnică tuturor producătorilor ce doresc să atesteze produse tradiţionale în conformitate cu noile prevederi legislative. După verificarea documentaţiilor şi controlul la faţa locului de către autorităţile agricole, sanitare şi de protecţia consumatorului judeţene, acestea vor fi înaintate Ministerului Agriculturii, care va înscrie produsul în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale, va elibera documentul „Atestat Produs Tradiţional”, iar produsul va putea fi marcat cu logo-ul „Produs Tradiţional” şi comercializat.
Comentarii
nu este nici un comentariu
Adaugă un comentariu