Curs BNR

1 EUR = 4.9756 RON

1 USD = 4.5772 RON

1 GBP = 5.7994 RON

1 XAU = 351.0005 RON

1 AED = 1.2462 RON

1 AUD = 3.0569 RON

1 BGN = 2.5440 RON

1 BRL = 0.8911 RON

1 CAD = 3.3593 RON

1 CHF = 5.0733 RON

1 CNY = 0.6341 RON

1 CZK = 0.2017 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2896 RON

1 INR = 0.0548 RON

1 JPY = 2.9595 RON

1 KRW = 0.3402 RON

1 MDL = 0.2579 RON

1 MXN = 0.2738 RON

1 NOK = 0.4279 RON

1 NZD = 2.7972 RON

1 PLN = 1.1681 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4285 RON

1 TRY = 0.1420 RON

1 UAH = 0.1161 RON

1 XDR = 6.0701 RON

1 ZAR = 0.2511 RON

Editia 8182 - 17 mai 07:03

Nu e mall, doar seamănă. Proiectul de modernizare a Pieţei Dacia a fost întors pe toate feţele de politicienii din Braşov. Invitat la dezbatere, doar „Facebook Citizen”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 24 aprilie 2024

Nu e mall, doar seamănă. Proiectul de modernizare a Pieţei Dacia a fost întors pe toate feţele de politicienii din Braşov. Invitat la dezbatere, doar „Facebook Citizen”

După ce a fost prezentat în şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov din 29 martie, proiectul de modernizare a Pieţei Agroalimentare Dacia a devenit, în ultimele zile, un subiect preferat al politicienilor locali implicaţi în campania electorală. Disputa dintre cele două tabere politice mari, respectiv USR şi PNL-PSD, implicate în competiţia pentru Primăria Braşov şi Consiliul Local, se poartă în jurul conceptului de piaţă, interpretat diferit de cele două tabere, dar şi de braşoveni.

„Piaţa Dacia nu trebuie să se transforme în mall”
Astfel, printr-un comunicat de presă, liderul Grupului PSD din Consiliul Local, Alexandra Crivineanu, a amintit că în şedinţa din urmă cu aproape o lună a fost prezentat conceptul noii pieţe. „Primarul Allen Coliban a propus transformarea pieţei actuale într-un complex comercial modern, cu două etaje, dotat cu facilităţi precum panouri solare şi independenţă energetică. Există în mentalul colectiv, de generaţii încoace, ideea că piaţa este locul cel mai popular de aprovizionare al românului. Locul unde te întâlneşti cu ţăranii şi producătorii agricoli, locul unde marfa este autentică şi naturală. Cei care vând astăzi la Braşov, în pieţe, ajung să plătească şi 4.000 lei pe o tarabă, darămite atunci când se vor construi acele spaţii luxoase?”, a declarat Alexandra Crivineanu.
Totuşi, ea a ţinut să precizeze că Piaţa Dacia are nevoie de modernizare, de spaţii luminoase şi călduroase, care să fie „adaptate specificului tradiţional românesc şi zonei noastre montane, accesibile tuturor, atât vânzători, dar şi cumpărători, tuturor categoriilor de vârstă”. Însă, a continuat ea, „Piaţa Dacia nu trebuie să se transforme în mall”.
Cu alte cuvinte, din declaraţia Alexandrei Crivineanu rezultă şi o definiţie a pieţei: o amenajare mai puţin pretenţioasă, nu lux de mall, în care se poate cumpăra marfă la preţuri accesibile.

Serviciul de Administrare a Pieţelor: „nu va fi mall; va fi piaţă cu dotări de mall”
Viziunea celeilalte tabere politice a fost susţinută de Serviciul de Administrare a Pieţelor, care, printr-o postare pe reţelele de socializare, a transmis că Piaţa Dacia „nu va fi mall; va fi piaţă cu dotări de mall; va fi o piaţă etalon pentru Braşov, cu confort, dotări, abordare modernă, centrată pe performanţă şi progres”.

Un comunicat cu „lacrimi” şi neologisme
De asemenea, reprezentanţii serviciului au ţinut să precizeze că „în anul 2022 am privit în urmă, la ce reprezentau pieţele Braşovului la acel moment. Din păcate, ultimii 20 ani parcă nu trecuseră peste ele; totul era la fel, nicio investiţie majoră, nicio abordare asincronă. O primă concluzie s-a impus atunci rapid: decalajul mare trebuie recuperat (atât ca dotări materiale cât şi în privinţa eticii administrării)”.
Nu în ultimul rând, Serviciul de Administrare a Pieţelor a menţionat că în noua piaţă vor fi amenajate aproximativ 300 de tarabe pentru producători, dar va exista şi o zonă pentru alte spaţii comerciale. O altă promisiune a fost că vor fi amenajate spaţii speciale de depozitare (pentru fructe, legume, produse de origine animală), zone de aprovizionare, spaţii de servire a preparatelor culinare (la terase amenajate pe acoperiş). Va exista şi o zonă de socializare (unde se vor putea desfăşura şi diferite evenimente), dar vor fi amenajate şi spaţii de cazare.
„Pentru confortul cumpărătorilor şi al utilizatorilor în toată piaţa există temperatură controlată iar publicul va avea la dispoziţie lifturi dedicate dar şi scări rulante”, au mai spus reprezentanţii serviciului.
Pe de altă parte, Serviciul de Administrare a Pieţelor a anunţat că sunt gata şi documentaţiile pentru Pieţele Astra şi Star.

Nu e Piaţa Star, e hala de la Star
Practic, din spusele reprezentanţilor Serviciului de Administrare a Pieţelor Braşov, prin piaţă se înţelege un complex comercial asemănător magazinului Star (cu o hală pentru producători la parter şi magazine în restul clădirii).

Valoarea investiţiei, necunoscută
Valoarea proiectului de modernizare a Pieţei Dacia (mai exact de reconstruire a ei) nu a fost făcută publică de reprezentanţii Primăriei Braşov sau de către cei ai Serviciului de Administrare a Pieţelor. Ba mai mult, în timpul şedinţei de plen a Consiliului Local din 29 martie, nici consilierii locali nu au fost curioşi să afle cât costă noua piaţă.
Însă, având în vere că actuala administraţie locală este una a proiectelor scumpe, nu este exclus ca investiţia să se ridice la câteva zeci de milioane de lei.  
În altă ordine de idei, nu s-a comunicat nici cât au costat proiectele pentru piaţă, planşele prezentate.

Soluţia primarului: o dezbatere neanunţată de Primărie
După ce proiectul de modernizare a pieţei a devenit subiect de dispută în Braşov, primarul a venit cu soluţia: o dezbatere. Aceasta a fost programată în Piaţa Dacia, pentru data de 23 aprilie, începând cu ora 17.00.
Presa a aflat de pe Facebook despre convocare, dintr-o postare de pe pagina personală a primarului, afişată duminică, 21 aprilie. De la Primărie, nu s-a comunicat nimic oficial.
Coliban susţine că a decis să organizeze această dezbatere pentru a combate „fake-news-ul” de pe reţelele de socializare, prin care braşovenii erau anunţaţi că Piaţa Dacia va fi mall.

Bazaconii, defăimare
O reacţie vis-a-vis de proiectul Pieţei Dacia a venit şi din partea preşedintelui USR Braşov, Irineu Darău, care a spus că „mediul online e plin de bazaconii: răspândesc informaţia complet falsă că administraţia USR a oraşului de sub Tâmpa doreşte să transforme pieţele agro-alimentare în malluri, pe care ulterior să le vândă”, se arată într-un comunicat transmis de preşedintele USR Braşov, Irineu Darău. El consideră că aceste mesaje fac parte dintr-un plan de defăimare a primarului Allen Coliban.

Comentarii

'Miron Mihai '

2024-04-25 09:20:50


'La locuri de parcare nu s-au gândit și la disconfortul creat celor care locuiesc în zonă. '

'Sorin'

2024-04-24 08:48:34


'USR……partidul dezaxatilor……la etajul doi avem pătrunjel ….ha ha ha ha'

'Gladiator'

2024-04-24 08:41:33


'Proiectele pe hartie arata intotdeauna mult mai fastuos decat in realitate. Cand o se faca caietul de saricini o sa se foloseasca cu siguranta cele mai ieftine solutii, prin uramre nu o sa arate deloc a mall. In plus fiind in subordinea unei institutii de stat nu cred ca o sa se metina la un nivel inalt - prin urmare nici o frica pentru PSD ca tot romaneste o sa arate si o sa fie administrat. In schimb, daca piata va avea doua etaje intrebarea este unde va parca lumea si cum se va face aprovizionarea fara se se blocheze strada? Prin urmare ar trebui de fapt patru etaje dintre care ulltimele doua sa fie locuri de parcare.'

'Lazar'

2024-04-24 08:41:10


'Poate a vazut cineva din Primaria Brasov piata centrala din Budapesta si cum functioneaza. Ar merita de implementat la o scara mai mica si in Brasov.'

'Costea Ion '

2024-04-24 05:28:22


'Numai idei crețe au pluseriștii ăștia.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Când vorbeşte degeaba al nostru primar

  Când vorbeşte degeaba al nostru primar

  Coliban, anii trecuţi: Vom face în cartiere parcări rezidenţiale pe verticală pentru a face loc infrastructurii verzi şi pentru pietoni. Coliban, acum: Sunt prea scumpe pe verticală şi imposibile pe orizontală

  2024-05-17 citeste mai mult
 • Soldaţi, nu obligaţi

  Soldaţi, nu obligaţi

  Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, 23 aprilie, că nu susţine armata obligatorie   şi consideră că meseria de militar trebuie să fie mai atractivă, respectiv solda să fie[...]

  2024-04-24 citeste mai mult
 • 144 de excepţii, 7 din Braşov

  144 de excepţii, 7 din Braşov

  Continuarea facilităţii de pensionare cu 2 ani mai devreme pentru locuitorii din 144 de localităţi afectate de poluare remanentă. Asta vor mai mulţi parlamentari PSD care au iniţiat un proiect[...]

  2024-05-16 citeste mai mult
 • Digitalizare cu nedigitalizaţi

  Digitalizare cu nedigitalizaţi

  Un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP arată că cele mai multe instituţii publice nu au o infrastructură digitală care să eficientizeze atât munca angajaţilor, cât şi relaţia[...]

  2024-05-17 citeste mai mult
 • Ascultaţi

  Google a anunţat introducerea unor noi instrumente de detectare a escrocheriilor, care vor oferi alerte în timp real în timpul convorbirilor telefonice. Aceste instrumente utilizează inteligenţa[...]

  2024-05-17 citeste mai mult