Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 15:55

Noul val de COVID aduce măsuri extreme în Europa: Franţa – un nou lockdown; Belgia – cumpărături cu programare; Spania – mască obligatorie pe plajă; România – Şoşoacă

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 07 aprilie 2021

Noul val de COVID aduce măsuri extreme în Europa: Franţa – un nou lockdown; Belgia – cumpărături cu programare; Spania – mască obligatorie pe plajă; România – Şoşoacă

Ţările din Uniunea Europeană trec printr-un nou val de infectări cu Covid, iar jurnaliştii de la Deustche Welle trec în revistă măsurile în vigoare pe care unele din aceste state le-au luat pentru combaterea epidemiei.

Germania: Autorităţile nu cad de acord pentru un nou lockdown
Cancelarul Angela Merkel vrea măsuri mai dure pentru combaterea pandemiei, dar nu se înţelege cu premierii celor 16 landuri federale, care nu au acceptat până acum un lockdown. Actualele restricţii au fost prelungite până pe 18 aprilie.
„Liniştea de Paşte”, prin care cancelarul cerea închiderea tuturor magazinelor în perioada Sărbătorilor Pascale, a fost anulată din motive organizatorice şi politice.
În prezent, nu au voie să se întâlnească mai mult de cinci persoane din două gospodării. În mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale şi în spaţiile închise este obligatorie purtarea măştii de protecţie.

Franţa: În al treilea lockdown
La finalul lunii martie, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat intrarea ţării în al treilea lockdown. Regulile stricte erau deja valabile în anumite regiuni, însă ele au fost extinse pe întreg teritoriul ţării pentru patru săptămâni.
În Franţa, cele mai multe magazine rămân închise, iar de la ora 19 este interzisă circulaţia fără motiv întemeiat. Vacanţa de Paşte a fost prelungită cu o săptămână.

Belgia: Şcolile şi frizeriile rămân închise, cumpărături cu programare
Cei care vor să meargă la cumpărături au nevoie de programare în Belgia. Sunt exceptate însă cumpărăturile de strictă necesitate.
Şcolile şi universităţile rămân închise timp de trei săptămâni. Frizeriile, saloanele de tatuaje şi cosmetică rămân şi ele închise. Autorităţile şi-au propus să mai relaxeze măsurile începând cu 19 aprilie. Până atunci, însă, sunt în vigoare interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii. Accesul în ţară are deja un regim strict, din luna ianuarie.

Spania: Măşti obligatorii la plajă
Atât localinicii cât şi turiştii sunt obligaţi să poarte măşti în aer liber, inclusiv la plajă. Regimul călătoriilor este diferenţiat, în unele zone mobilitatea cetăţenilor fiind redusă.
În schimb, turiştii din UE pot merge să facă plajă în Mallorca.

Portugalia: Redeschidere treptată, după 15 aprilie
Starea de urgenţă rămâne în vigoare în Portugalia până pe 15 aprilie. Asta, după ce ţara a trecut printr-un lockdown dur în iarnă, când nivelul infectărilor a crescut rapid. Infectările au scăzut acum puternic, iar guvernul de la Lisabona a decis să scadă treptat măsurile restrictive.
În această lună este programată redeschiderea muzeelor, urmată apoi de reluarea activităţii în cinematografe, teatre şi toate magazinele. Relaxarea este condiţionată însă de nivelul infectărilor.

Grecia: Circulaţie doar cu un motiv întemeiat
Grecii au voie să circule între orele 5 şi 21 doar cu un motiv întemeiat, cum ar fi vizita la medic, mişcarea în aer liber, deplasarea spre locul de muncă sau plimbarea câinelui. Cei care intră în ţară sunt obligaţi să se testeze şi să intre în carantină.

Bulgaria: Relaxare, deşi rata infectărilor rămâne mare
Guvernul bulgar a decis relaxarea măsurilor de la 1 aprilie, deşi în ţară nivelul infectărilor rămâne ridicat. Oamenii au voie să ia masa pe terasele restaurantelor. Şi teatrele îşi pot relua activitatea, dar cu mai puţini spectatori. În această lună este programată deschiderea şcolilor şi grădiniţelor.

Cehia: Doar două persoane se pot întâlni
Ţara avea în urmă cu câteva săptămâni unul dintre cele mai ridicate niveluri de infectare. Prin urmare, autorităţile au luat măsuri mult mai stricte. De exemplu, nu au voie să se întâlnească mai mult de două persoane din gospodării diferite. Ca în multe alte locuri din Europa, restaurantele, cinematografele, muzeele şi magazinele neesenţiale rămân închise.
De asemenea, există interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, iar părăsirea oraşelor de reşedinţă este restricţionată. Credincioşii pot mergte la biserică, dar numărul participanţilor la nunţi sau înmormântări este limitat la 15 persoane.

Ungaria: Interdicţii de circulaţie după ora 20
Accesul în ţară este permis de ceva vreme doar cetăţenilor maghiari. Pe lângă interdicţia de circulaţie după ora 20, mai toate sectoarele neesenţiale sunt închise.
Căsătoriile sunt permise doar cu participarea celor mai apropiate rude. La înmormântări este interiză participarea a mai mult de 50 de persoane.

Suedia: Magazinele funcţionează normal
Încă de la începutul pandemiei, ţara a avut o atitudine mai relaxată, cu puţine restricţii. În luna ianuarie, când numărul cazurilor a crescut alarmant, guvernul a intervenit, dar măsurile sunt totuşi blânde. La restaurante, nu pot lua loc la masă mai mult de patru persoane, în timp ce întâlnirile sunt limitate la 6 până la 8 persoane. Magazinele şi locurile de cazare pentru turişti funcţionează normal.

Olanda: Incidenţă extremă, interdicţii până pe 20 aprilie
Autorităţile au luat măsuri dure după ce numărul de cazuri de Covid a explodat. Germania a inclus ţara pe lista regiunilor cu incidenţă extremă, iar persoanele care vin din această ţară trebuie să prezinte test negativ şi să respecte măsurile de carantină.
Interdicţiile de circulaţie în Olanda rămân în vigoare până cel puţin pe 20 aprilie.

România: Recorduri negative, măsurile - contestate de protestatari
Rata infectărilor continuă să crească, iar capacitatea spitalelor este la limită. Guvernul a decis înăsprirea măsurilor, inclusiv prin reducerea programului de funcţionare a magazinelor. Totuşi, mulţi protestatari încearcă să submineze măsurile luate, scrie sursa citată. Măsurile sunt contestate masiv de parlamentarii AUR, cea mai virulentă voce fiind a Dianei Şoşoacă.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, atrăgea recent atenţia asupra îmbolnăvirii copiilor cu forme grave de Covid, mulţi dintre aceştia fiind internaţi la terapie intensivă.

Nici lege, nici bun-simţ
Senatorii PNL cer, în şedinţa Biroului Permanent al Senatului, sancţionarea senatoarei Diana Şoşoacă pentru că sfidează „orice normă legală şi orice regulă a bunului-simţ”. „Instigă la ură şi haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jigneşte, aduce ofense şi grave acuzaţii neîntemeiate, utilizează discurs homofob, xenofob şi extremist. Sunt prea multe derapaje. (...) E nevoie de reacţie, din partea tuturor senatorilor, la populism, extremism, lipsă de decenţă, nerespectarea regulamentelor în mod constant. E nevoie de această delimitare”, se arată în motivarea publicată de senatoarea Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit Regulamentului Senatului, Diana Şoşoacă poate fi sancţionată pentru „abaterile de la deontologia parlamentară” cu atenţionare, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei, avertisment public-scris.

+4 -1

Comentarii

'cristian'

2021-04-07 07:07:11


'Nu trebuie sa te sperii este Senatoarea SOSOACA casacda urlatoare rusinea Guvernului si a Romaniei reprezentanta unei categori a poporului Roman specialisti in inteligenta redusa.'

'Willy'

2021-04-07 01:10:30


'Ce-i cu poza aia, domne? Era sa fac infarct, asa m-am speriat!!!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie