Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 01:06

Noul spital al Braşovului: 900 de paturi, 280 milioane euro

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 16 mai 2018

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a venit ieri la Braşov pentru a discuta cu reprezentanţii Primăriei şi cu cei ai BERD. A anunţat că Guvernul sprijină acest proiect

Noul spital al Braşovului: 900 de paturi, 280 milioane euro

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, primarul Braşovului, George Scripcaru, cei doi viceprimari ai municipiului, senatorul social-democrat Florin Orţan (membru în Comisia de Sănătate din Senatul României), şefii direcţiilor de specialitate din cadrul Primăriei, dar şi consilieri locali au participat ieri la o discuţie cu oficialii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) despre viitorul acord ce urmează a fi semnat în vederea implementării proiectului noului spital al Braşovului. De altfel, reprezentanta  instituţiei financiare, Susan Goeransson, a anunţat că în 6 sau 8 săptămâni va fi pregătită o primă formă a acordului, document care va fi supus aprobării Consiliului Local Braşov. De asemenea, în timpul întâlnirii de marţi a fost luată decizia înfiinţării unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţii Primăriei Braşov, ai Ministerului Sănătăţii şi ai BERD, care să pregătească toată documentaţia aferentă noului spital, dar s-a discutat şi despre finanţarea proiectului.  



Care este propunerea Primăriei
Conform propunerii prezentate de Primăria Braşov, unitatea medicală se va construi în zona Institutului de Cercetare al Universităţii „Transilvania”, pe un teren cu o suprafaţă de aproximativ 18 hectare, din care 11,45 hectare au fost preluate recent, printr-o lege, de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr.
Noul spital ar urma să aibă în jur de 800 – 900 de paturi. Spitalul ar urma să includă minim un Centrul de urgenţe, un Ambulatoriu/Policlinică şi recuperare şi o structură de Îngrijire chirurgicală de zi. De asemenea, potrivit conceptului prezentat de Primărie, la noul spital ar urma să existe un centru de imagistică, radiologie şi diagnostic, unul de radioterapie, un bloc operator cu 12 săli de operaţie, un centrul de transfuzie de sânge şi bancă de sânge (acest  serviciu poate fi gândit pentru toată regiunea, fapt care poate conduce la reducerea numărului de astfel de centre din celelalte spitale din regiune). Nu în ultimul rând, va fi realizată o Unitate de Primiri Urgenţe, care va permite inclusiv îngrijirea şi stabilizarea pacienţilor critici cu acces imediat la investigaţii clinice şi para clinice.
În ceea ce priveşte departamentele, Primăria Braşov a propus ca specialităţi Cardiologia şi Cardiologia intervenţională, Medicina internă, Boli metabolice/diabet şi nutriţie, Dermatologie, Endocrinologie, Nefrologie şi dializă, Boli infecţioase, Pneumologie, Reumatologie, Oncologie,  Psihiatrie, Hematologie, Psihoterapie şi recuperare, Genetică, Neurologie /unitate AVC. De asemenea este luat în calcul şi un Centru de Transplant.
Totodată, la viitorul spital este propus şi un crematoriu, o structură de terapie intensivă şi o unitate de supraveghere pentru boli coronariene, mai multe laboratoare, o unitate de sterilizare, o spălătorie şi o unitate de neutralizare a deşeurilor medicale.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii municipalităţii au propus amenajarea unei cantine în care să se pregătească 2.400 de porţii de mâncare pentru pacienţi pe zi, dar şi a unei săli de mese cu 150 de locuri, destinată angajaţilor sau vizitatorilor.  
Tot în noul spital ar urma să fie amenajate şi spaţii didactice pentru studenţii medicinişti.



Structura viitorului spital va fi stabilită prin ordin de ministru
După ce a văzut prezentarea Primăriei Braşov, Sorina Pintea, a declarat că „în mare parte, aţi pregătit bine proiectul, luând în calcul inclusiv faptul că un spital regional trebuie să aibă între 800 şi 900 de paturi. Paturile vor fi distribuite în urma consultării unui masterplan de servicii medicale realizat de Comisia Europeană. În perioada următoare vom emite un ordin de ministru pentru aprobarea structurii medicale a spitalului, dar şi a numărului de paturi. Spitalul de la Braşov va fi unul de categoria întâi, astfel că va trebui să aibă toate secţiile necesare unei astfel de unităţi. De asemenea, va trebui să preia şi să rezolve cazurile complicate, inclusiv din judeţele arondate”.  
Ministrul a promis că Guvernul României sprijină construcţia acestui spital: „Ne dorim la Braşov un spital performant, unde  pacienţii să beneficieze de servicii medicale la cele mai înalte standarde”.

Parteneriatul public-privat, una dintre variantele de finanţare
Atât Sorina Pintea, cât şi primarul Braşovului au fost întrebaţi dacă a fost estimată valoarea noului spital. „Valoarea va rezulta din studiul de fezabilitate. De altfel, în bugetul local pe acest an avem prevăzută suma pentru realizarea acestui document şi, după ce va fi stabilită structura spitalului, vom lansa şi licitaţia în vederea elaborării acestuia. Este posibil ca această licitaţie, pe lângă elaborarea studiului de fezabilitate, să vizeze şi realizarea proiectului tehnic”, a declarat George Scripcaru.
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a reamintit că spitale regionale se vor construi şi la Iaşi, Craiova şi Cluj, iar, în medie, conform primelor estimări, valoarea totală a lucrărilor şi dotărilor la acestea este cuprinsă între 250 milioane euro şi 280 milioane euro. Totuşi, ea a precizat că valoarea spitalului de la Braşov ar putea fi diferită, pentru că structura va fi stabilită în funcţie de nevoile identificate în masterplanul privind serviciile de sănătate.
În timpul întâlnirii s-a pus şi problema asigurării finanţării lucrărilor, iar reprezentanta BERD a anunţat că „am discutat cu municipalitatea şi varianta unui parteneriat public-privat, prin care partenerul privat să construiască unitatea şi să opereze facilităţile aferente, iar Ministerul Sănătăţii să se ocupe de serviciile medicale”.
Totodată, Susan Goeransson i-a solicitat Sorinei Pintea ca Ministerul Sănătăţii să ofere asistenţă în acest proiect şi să fie parte în acordul de parteneriat.
Pe de altă parte, după această întâlnire, primarul Braşovului a precizat că „în acest moment BERD finanţează documentaţia. Este posibil ca noi să achităm numai 10% din această documentaţie. Apoi, dacă proiectul se implementează este posibil să recuperăm şi aceşti bani. Ulterior, când vom avea valoarea investiţii vom vedea, cum, în ce fel, cu cine. Eu mă bazez foarte mult pe BERD, pentru a accesa această finanţare. Dacă nu ne va ajuta nimeni din punct de vedere al asigurării cofinanţării, municipiul Braşov se va angaja şi va asigura finanţare din surse proprii, dar eu cred că Ministerul Sănătăţii  va face astfel încât să se implice în acest proiect. Eu cred că Guvernul trebuie să se implice, având în vedere că dreptul la sănătate este asigurat prin Constituţie”, a declarat primarul Braşovului.
Nu în ultimul rând, primarul Braşovului a anunţat că ieri a fost o întâlnire cu „factorii decidenţi”, dar în etapele următoare, în proiect vor fi implicaţi şi medicii braşoveni.
 
Resursa umană nu va fi o problemă, consideră ministrul Sănătăţii
Ministrul Sănătăţii a fost întrebat şi cum vor fi atraşi medicii. „Cred că nu va fi o problemă. După 1 martie, salariile medicilor au crescut semnificativ. De altfel, numai la cabinetul meu au ajuns în ultima perioadă 48 de solicitări de la medici interesaţi să revină în ţară. De asemenea, trebuie să-i luăm în calcul şi pe cei care termină rezidenţiatul şi nu sunt deloc puţini. Numai anul acesta au fost aprobate 5.000 de locuri pentru rezidenţi”.
Pe de altă parte, referitor la acest aspect, senatorul Florin Orţan a precizat că în momentul în care se va deschide noul spital, va fi restrânsă activitatea celor existente în Braşov, iar mulţi medici se vor transfera la noua unitate.

Foto: Andrei PAUL

+3 -0

Comentarii

Gerula

2018-05-16 21:29:53


Ce să facă pesedoșii? În 28 de ani ei numai au distrus și acum visează la megaspitale. Să fim serioși, ce naiba!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie