Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 22:50

Noul Centru pentru persoane fără adăpost din Braşov va fi inaugurat până în sezonul rece

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 02 august 2023

Lucrările sunt gata, mai e nevoie de autorizaţii

Noul Centru pentru persoane fără adăpost din Braşov va fi inaugurat până în sezonul rece

Lucrările la noul Centru pentru persoane fără adăpost de pe strada Panselelor din Braşov (lângă sediul Direcţiei de Asistenţă Socială) au fost terminate, iar multe dintre camere au fost mobilate. Imobilul a fost realizat prin modernizarea, recompartimentarea şi reabilitarea fostului internat al Colegiului Tehnic Astra, iar capacitatea va fi  de 50 de locuri la Adăpostul de noapte, de 30 de locuri la Centrul rezidenţial şi de maxim 20 de locuri la Centrul de zi de informare şi consiliere pentru persoanele fără adăpost.
Pentru ca noul centru să poată primi beneficiarii, Direcţia de Asistenţă Socială va trebui să obţină autorizaţiile necesare, dar şi să licenţieze noua structură. „Sperăm să avem beneficiari în cursul acestui an, înainte de începerea sezonului rece”, a declarat directorul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Braşov, Mariana Topoliceanu.
În prezent, persoanele fără adăpost beneficiază de servicii în cadrul centrului pe strada Gladiolelor, respectiv în cadrul Adăpostului de noapte, dar şi în blocul de pe strada Zizinului.
„Luni seara au fost 18 beneficiari, iar la serviciul Centrul rezidenţial, care funcţionează încă în strada Zizinului, au fost 21 de beneficiari”, a continuat Mariana Topoliceanu.

Condiţii moderne pentru persoanele fără adăpost
Centrul pentru persoane fără adăpost de pe strada Panselelor a fost vizitat marţi, 1 august, de viceprimarul Braşovului, Flavia Boghiu, care a precizat că acesta „oferă condiţii foarte bune pentru beneficiari, dar are un întreg circuit care să ajute personalul care lucrează aici, de la partea de primire a beneficiarilor - duşuri, lăsare a obiectelor personale în vestiarele special amenajate pentru aceasta etc - la zona de găzduire, fie că vorbim despre adăpostul de noapte, ori de o perioadă mai lungă în centrul rezidenţial. De asemenea, în cadrul Centrului de zi, persoane fără adăpost primesc consiliere şi servicii pentru a-i ajuta să iasă din starea de dependenţă, cu atât mai mult cu cât perioada în care aceştia pot sta în centrul rezidenţial, dacă îndeplinesc anumite condiţii, este de maxim doi ani”.

De ce servicii vor beneficia persoanele fără adăpost
În cadrul Adăpostului de noapte din cadrul centrului vor fi cazate persoanele care nu îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de serviciile centrului rezidenţial. Ele primesc găzduire, între orele 20.00 – 8.00, precum şi servicii de igienă personală şi depozitare a obiectelor personale. Înainte de a intra în Adăpostul de noapte, beneficiarii fac un duş şi trebuie să îşi lase obiectele personale în dulapuri speciale. De asemenea, pentru cei recalcitranţi sau pentru alte situaţii, există un „izolator”.
Centrul rezidenţial asigură servicii de cazare pentru o perioadă de maxim doi ani, pentru persoanele fără adăpost care doresc să se reintegreze social, şi reprezintă o formă de sprijin temporar. Accesul beneficiarilor la serviciile centrului rezidenţial sunt non-stop. De serviciile acestui centru pot beneficia persoanele cu domiciliul în municipiul Braşov.
Centrul de zi are ca principal consilierea şi asistenţa psihologică a persoanelor fără adăpost pentru a îşi reglementa situaţia personală, atât din punctul de vedere al documentelor de identitate, diverselor beneficii sociale la care are dreptul această persoană, cât şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.
Lucrările au fost realizate de asocierea dintre HAR&H şi Rom Fit Grup. Lucrările au costat  21.901.779,92 lei, TVA inclus, iar finanţarea a fost asigurată de la bugetul local.

CUM ESTE STRUCTURAT NOUL CENTRU
La parterul imobilului sunt este amenajat sistemul de sistem de acces, spaţiul pentru triaj (cu zonă de aşteptare, birouri de prelucrare date beneficiari, depozit efecte şi vestiare cu duşuri), spaţiul de cazare de urgenţă (dar şi pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii), spaţiul de pază închis şi securizat (prevăzut cu geam de supraveghere). De asemenea, tot la parter a fost amenajată o spălătorie, grupuri sanitare pentru personal, o sală de mese (ce poate fi utilizată şi ca spaţiu de socializare), o bucătărie,  grupuri sanitare pentru beneficiari, dar şi spaţii tehnice şi administrative.
La etajul 1 este amenajat Centrul de zi, ce cuprinde zona de aşteptare, spaţii pentru cursuri şi întâlniri şi spaţii de cazare – camere cu 5 paturi. De asemenea, au fost amenajate grupuri sanitare comune dotate cu cabine de duş (diferenţiate pe sexe), o bucătărie  pentru pregătirea hranei, o sală de mese şi cameră de socializare.  Tot la etajul 1 sunt şi birouri pentru personal şi o cameră de serviciu.
La etajele 2 şi 3 sunt amenajate spaţii de cazare – camere cu 3 sau 5 paturi, grupuri sanitare comune dotate cu cabine de duş (diferenţiate pe sexe). De asemenea, la fiecare etaj a fost amenajată câte o bucătărie, o   sală de mese şi cameră de socializare şi o cameră de serviciu.

Profilul celor care ajung în stradă. Doar 40% se reintegrează
Directorul DAS Braşov, Mariana Topoliceanu, a precizat că beneficiari ai serviciilor Centrului pentru persoane fără adăpost sunt oameni care nu au mai reuşit să se integreze în comunitate. „Este vorba de foşti deţinuţi, de oameni care nu şi-au putut reveni după ce a trecut prin situaţii traumatizante - pierderea familiei, a locuinţei prin girarea acesteia în interesul altei persoane şi asta a dus la ajungerea lor în stradă. De regulă, sunt persoane decompensate din punctul de vedere al sănătăţii mentale, ceea ce este foarte greu, pentru că, nefiind monitorizate printr-un serviciu medical de specialitate, este foarte grea şi reintegrarea lor în societate. Cu toate acestea, colegii mei lucrează în partea de consiliere psihologică şi psihoterapie în aşa fel încât putem spune că sunt şi persoane reintegrate, în jur de 40% dintre cei care ajung în Centrul rezidenţial, ceea ce considerăm noi că este un serviciu social de succes”, a declarat Topoliceanu.

 

+6 -0

Comentarii

'Doina Moise'

2023-09-24 13:08:06


'Vă salut ???? cu respect &\n NUMELE meu este Doina MOISE,\ndin Brașov și precizez că am demarat acțiunea pentru a obține o LOCUINȚĂ SOCIALĂ. \nUrgent-mă voi adresa din nou către DAS în scopul completării dosarului respectiv. \nSalut progresul echipei brașovene,aplecată asupra nevoilor stringente ale celor în cauză. \nSĂNĂTATE MAXIMĂ/ ZILE BINECUVÂNTATE /PROSPERITATE/ Pe când-INAUGURAREA &?\n'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie