Curs BNR

1 EUR = 4.9756 RON

1 USD = 4.5772 RON

1 GBP = 5.7994 RON

1 XAU = 351.0005 RON

1 AED = 1.2462 RON

1 AUD = 3.0569 RON

1 BGN = 2.5440 RON

1 BRL = 0.8911 RON

1 CAD = 3.3593 RON

1 CHF = 5.0733 RON

1 CNY = 0.6341 RON

1 CZK = 0.2017 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2896 RON

1 INR = 0.0548 RON

1 JPY = 2.9595 RON

1 KRW = 0.3402 RON

1 MDL = 0.2579 RON

1 MXN = 0.2738 RON

1 NOK = 0.4279 RON

1 NZD = 2.7972 RON

1 PLN = 1.1681 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4285 RON

1 TRY = 0.1420 RON

1 UAH = 0.1161 RON

1 XDR = 6.0701 RON

1 ZAR = 0.2511 RON

Editia 8182 - 17 mai 06:46

„Ne vindem sufletul în fiecare zi”. Despre bani, plăcere, putere şi faimă

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 18 aprilie 2024

„Ne vindem sufletul în fiecare zi”. Despre bani, plăcere, putere şi faimă

Preotul Nicolae Dima a vorbit despre cum „ne vindem sufletul în fiecare zi” pentru bani, plăcere, putere şi faimă. Referindu-se la valoarea infinită a sufletului, a spus că „sufletul dumneavoastră este sufletul aceleia dintre oile cele o sută pe care le avea păstorul şi, pentru că una s-a rătăcit, el le-a lăsat pe toate cele nouăzeci şi nouă şi a plecat după oaia rătăcită”. „Este absurd să pleci seara, pe întuneric aproape, să te duci, să o cauţi pe oaia care s-a rătăcit şi să le laşi pe celelalte nouăzeci şi nouă fără apărare, practic expuse unor alte pericole”.
În matematica Împărăţiei lui Dumnezeu, a continuat clericul, sufletul nostru este asemenea unui singur infinit, pe care dacă compari, cu alte nouăzeci şi nouă, nu este mai puţin valoros decât celelalte. „Acesta este sufletul nostru”, a continuat preotul, „aceea este viaţa, aceea este valoarea vieţii dumneavoastră adevărată”.
Totuşi, în pofida valorii incontestabile a sufletului, „noi ne vindem sufletul în fiecare zi. Şi facem asta, zic oamenii care s-au uitat la lucrurile care ne înrobesc, pentru patru lucruri: bani, plăcere, putere şi faimă.” Astfel, toate patimile sufletului pot fi reduse la patru mari capitole: bani, plăcere, putere şi faimă.

Dorinţa de avuţie
„Banii sunt acel lucru necesar care murdăreşte tot”, a subliniat clericul, „probabil că fiecare dintre noi ar zice, conform unei logici elementare, că este foarte bine să ai bani”.
„Duhovniceşte vorbind, banul este atât de pervers încât se joacă cu mintea ta în felul ăsta. E inutil să-ţi spun că atunci când eşti bucuros că pierzi, pierzi tot, până la urmă”.
Banii schimbă lucrurile, dar şi mai grav, a adăugat clericul, „banii schimbă mintea, banii derutează pe omul, îl derutează atât de rău încât banii sunt cu adevărat ochiul celui rău”.

Dorinţa de plăcere
În continuare, preotul Nicolae Dima a explicat căutarea noastră permanentă de plăcere, nevoie care, dacă nu o înfrânăm şi nu îi suprapunem o latură ascetică, ajunge să ne copleşească.
„Noi toţi suntem robiţi într-un fel sau altul plăcerii. Plăcerilor de tot felul. De la cele mai simple, cum este mâncatul, până la cele mai sofisticate, până la consumul de substanţe, până la sexualitate, care scapă de sub control şi începe să te domine ea şi aşa mai departe”.
„Plăcerile te domină, ajung să pună stăpânire pe tine, pentru că există în noi ceva care foarte uşor se confundă cu dorinţa de plăcere. Care este acest ceva ascuns în noi? Dorinţa de infinit”.

Dorinţa de putere
Chiar dacă nu este manifestată sau expusă, dorinţa de putere există în fiecare dintre noi, a subliniat preotul Nicolae Dima. „Dorinţa de putere nu aparţine doar celor care sunt în poziţii de putere”.
Lumea funcţionează prin înfrânare. Nevoia de mai mult, dorinţa noastră de mai mult, „este nelimitată şi este de natură spirituală”, însă, pentru faptul că nu o tratăm spiritual, ajungem să ne dorim din ce în ce mai mult.
Oamenii care duc mai departe lumea, de cele mai multe ori nu sunt oameni faimoşi. Exemplul perfect sunt oamenii de ştiinţă.
„Pentru că toată viaţa lor au stat în laborator aşteptând să descopere ceva care ar putea să fie de folos altora. Nu este o asceză zeci de ani să stai într-un loc în care numai cercetare şi cercetare şi studiu neapreciat de nimeni? Eşti pe stradă, nimeni nu te recunoaşte, nimeni nu te respectă, eşti un anonim. Până când asceza ta dă roade”.
„Fără smerenia omului de ştiinţă, n-am avea medicamente bune, n-am avea combustibili performanţi, n-am avea o mulţime de lucruri. Nu din consum vine progresul, ci din abţinere. Dacă vreţi să aveţi progres în viaţa dumneavoastră, abţineţi-vă de la lucrurile care vă aduc gratitudine, adică plăcere imediată”.

Dorinţa de faimă
Faima, în zilele noastre, a trecut printr-o schimbare radicală de paradigmă. „În trecut, primeai aprecieri dacă făceai parte dintr-o elită. Astăzi nu mai este nevoie să faci parte dintr-o elită, pentru ca să primeşti aprecieri. Şi asta amestecă valorile”. Dorinţa de faimă duce la descumpănire şi anxietate dacă nu este îndeplinită, a explicat părintele, iar pentru a o combate este nevoie de introspecţie.
Pentru fiecare dintre aceste patimi avem nevoie să „cercetăm mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu din interiorul nostru, acest adânc din fiinţă” şi după, „toate acestea, banii, plăcerea, puterea şi faima, vin peste tine. Dar nu vin pentru că le-ai căutat, ci pentru că ai avut grijă de Împărăţia lui Dumnezeu”.

+3 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie