Curs BNR
1 EUR = 4.9770 RON
1 USD = 4.5937 RON
1 GBP = 5.9445 RON
1 XAU = 447.8879 RON
1 AED = 1.2507 RON
1 AUD = 2.8888 RON
1 BGN = 2.5447 RON
1 BRL = 0.8094 RON
1 CAD = 3.2054 RON
1 CHF = 5.2096 RON
1 CNY = 0.6335 RON
1 CZK = 0.1991 RON
1 DKK = 0.6672 RON
1 EGP = 0.0908 RON
1 HUF = 1.2460 RON
1 INR = 0.0535 RON
1 JPY = 3.0780 RON
1 KRW = 0.3139 RON
1 MDL = 0.2543 RON
1 MXN = 0.2276 RON
1 NOK = 0.4357 RON
1 NZD = 2.6445 RON
1 PLN = 1.1862 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0543 RON
1 SEK = 0.4547 RON
1 TRY = 0.1206 RON
1 UAH = 0.1106 RON
1 XDR = 6.1073 RON
1 ZAR = 0.2523 RON
UN NOU VACCIN AJUNGE ÎN ROMÂNIA:
Publicat la 14 ianuarie 2025
În primăvara acestui an, în România se va înregistra o premieră în ceea ce priveşte imunizarea populaţiei. Pe piaţa de la noi va fi adus un nou vaccin care, deocamdată, se găseşte şi se administrează doar în străinătate.
„Este vorba despre vaccinul împotriva Zonei Zoster, cunoscută şi sub denumirea de Herpes Zoster. Serul se numeşte Shingrix, este produs de Glaxo şi se adresează persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. Este un vaccin aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului, iar în toamna anului trecut s-a depus o solicitare pentru a fi comercializat şi în România”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra (foto sus), coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Agenţia Naţională a Medicamentului nu a eliberat încă avizul, însă acest lucru urmează să se întâmple curând. „Mă aştept ca în primăvara acestui an românii să se poată imuniza împotriva Zonei Zoster. Nu ştiu să vă spun în acest moment dacă serul va fi sau nu decontat. Urmează să se stabilească. Însă, ce pot să vă spun cu certitudine este faptul că persoanele de peste 50 de ani care vor dori să prevină apariţia acestei boli cumplite, o vor putea face”, a afirmat specialistul.
Schema de vaccinare împotriva Zonei Zoster
Vaccinul Shingrix este al doilea vaccin care se foloseşte deja în străinătate. „Primul a fost Zostavax, care a apărut în urmă cu vreo 10 ani în ţările din Vest. De ce nu l-am achiziţionat şi noi? Este vorba despre interesul companiilor producătoare care nu au avut interesul de a-l comercializa într-o ţară unde vaccinarea la adulţi nu prezintă interes pentru populaţie”, explică specialistul. Cât despre schema de vaccinare, aceasta presupune administrarea a două doze la interval de două luni şi un rapel. „Nu se ştie, deocamdată, la ce interval de timp se va face rapelul, dacă va fi vorba de 5, 7 sau mai mulţi ani. Aceste informaţii urmează să vină în timp”, a mai spus dr. Gindrovel Dumitra.
Acesta explică faptul că la risc se află toate persoanele care s-au îmbolnăvit, la un moment dat, pe parcursul vieţii lor, de varicelă. „Şansa să existe în rândul populaţiei persoane care să nu fi făcut varicelă este destul de mică, exceptând cohorta de copii vaccinaţi. În rest, cam toată lumea a făcut această boală a copilăriei. Deci, la risc se află aproape toată lumea”. Însă, continuă medicul, persoanele trecute de 50 de ani au un risc mai are de îmbolnăvire. Motivul? Odată cu înaintarea în vârstă, scade şi imunitatea organismului. „La risc se află persoanele cu boli cronice care determină imunosupresie, pacienţi care urmează tratamente imunosupresoare sau vorbim doar de aşa numita imunosenescenţă, adică îmbătrânirea fiziologică a răspunsului imunologic la persoanele peste 50 de ani”, explică dr. Gindrovel Dumitra.
Varicelă vs. Zona Zoster. Care este legătura dintre aceste două boli
Dr. Sandra Alexiu (foto jos), medic de familie, a explicat care este diferenţa dintre varicelă şi Zona Zoster, dar şi cum sunt corelate aceste două boli, tocmai pentru a nu se mai face nicio confuzie. „Zona Zoster şi varicela apar în urma infecţiei cu virusul varicelo- zosterian. Prima oară când intri în contact cu acest virus faci varicelă. Varicela este o boală care dă imunitate pe viaţă, rareori apare a doua oară, doar în cazul unor sindroame de imunodeficienţă. După vindecare, virusul rămâne cantonat în organism, pe un ganglion nervos. Şi, la un moment dat, în cursul vieţii, într-un moment în care imunitatea ta nu e foarte grozavă, el se activează. În acest moment nu mai faci varicelă, ci Zona Zoster”, explică dr. Alexiu.
Varicela e o boală infecţioasă acută, foarte contagioasă, care se manifestă la nivelul întregului organism. „În cazul Zonei Zoster, care este a doua etapă a infecţiei, apare o infecţie cutanată mai ales pe jumătate de corp, în zona de piele care este repartizată ganglionului respectiv, unde se găseşte virusul. Deci, dacă este cantonată pe un ganglion situat undeva în zona toracelui, îţi vor apărea pustule pe jumătate de corp, de-a lungul acelui nerv. Dacă se sparg, aceste pustule sunt contagioase, iar cine intră în contact cu lichidul respectiv se va îmbolnăvi de varicelă”, continuă specialistul.
Zona Zoster este însoţită de dureri intense, greu e suportat
„Aceste dureri pot apărea chiar şi înainte de apariţia infecţiei cutanate. Şi sunt dureri care pot induce în eroare inclusiv medicii, căci mimează foarte bine apariţia unui infarct, de exemplu, sau a unei crize biliare. Depinde de nervul care este afectat de virus. Au fost situaţii când pacienţii au fost trataţi de criză biliară, iar în două trei zile au apărut simptomele specifice Zonei Zoster, acele vezicule pline cu lichid”, arată medicul.
Dr. Sandra Alexiu a explicat că aceste dureri persistă şi după vindecarea pustulelor. Sunt atroce şi comparate cu durerile de la naştere. Iar cu cât pacientul e mai în vârstă, cu atât aceste dureri pot persista mai mult timp. „Dacă bolnavul are 70-80 de ani, acesta ar putea suferi de dureri şi până la doi, trei ani după vindecarea bolii”, explică specialistul. Durerea provocată de această afecţiune se tratează printr-o terapie complexă, iar uneori se recurge chiar la anestezia nervului afectat, a mai punctat medicul.
Ce risc prezintă copiii vaccinaţi împotriva varicelei şi care, totuşi, au contactat virusul
Încă un aspect care trebuie lămurit se referă la situaţia copiilor imunizaţi împotriva varicelei şi care, totuşi, se îmbolnăvesc de această boală. „Aceşti copii fac o formă uşoară de varicelă, fiind imunizaţi împotriva acestei boli. Părinţii trebuie să ştie că cei mici, deşi s-au îmbolnăvit, nu riscă să dezvolte mai târziu Zona Zoster. Sunt feriţi de această boală. Persoanele vaccinate nu fac forme de varicelă cu cruste, deci nu rămân cu cicatrici, nu sunt contagioase, şi nici nu păstrează virusul în corp. Deci nu fac Zona Zoster”, a mai precizat dr. Sandra Alexiu.
'Jean de la Scularie'
2025-01-14 17:53:34
'mereti ma si va puscati cu vaxinul vostru cu tot'
Tot în această perioadă, Galeria de pe scară a Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” găzduieşte lucrările Aidei Minciu, studentă în anul II la Facultatea de Design[...]
2025-01-14 citeste mai multBiblioteca Judeţeană vă invită la primul eveniment cultural din anul 2025: lansarea unei cărţi scrise de doi români emigraţi, „o contribuţie la geografia şi istoria minunatului oraş al României de la poalele Muntelui Tâmpa”
2025-01-14 citeste mai multCriteriile pentru bursele de merit vor fi verificate de ministrul Educaţiei, Daniel David, de acum. Cel puţin aşa a afirmat oficialul în prima sa întâlnire cu presa de când[...]
2025-01-14 citeste mai multMelomanii braşoveni sunt aşteptaţi joi seara la concertul simfonic extraordinar al Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri. Solist va fi Ştefan Cazacu, violoncelist, care va interpreta[...]
2025-01-14 citeste mai multDouă evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale sunt pregătite pentru braşoveni de artiştii Operei. „Ambele sunt 100% româneşti, fiind concepute cu lucrările, literare şi muzicale,[...]
2025-01-14 citeste mai mult
'Barbu Gh.'
2025-01-14 18:57:27
'Marfă „sigură și eficientă”. Dacă ține povestea, de ce nu. Și de-ar mai fi fost și Câțu la putere... '