Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 23:18

N-au ars gripa, le-au ars ochii!

Autor: Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 06 februarie 2020

„Ultravioletele” cumpărate de frica viruşilor au atacat ochii unei clase întregi de copii de la o şcoală din Braşov

N-au ars gripa, le-au ars ochii!

20 de copii din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială nr. 11 din Braşov au ajuns la medic după ce o femeie de serviciu a uitat să oprească o lampă cu ultraviolete care, prin faptul că dezinfectează aerul, ar fi trebuit să împiedice transmiterea virusului gripal. Potrivit instrucţiunilor de pe aparat, acesta poate fi utilizat doar în momentul în care nu sunt persoane în încăpere. Din acest motiv, conducerea şcolii a decis ca lămpile să fie utilizate de la plecarea ultimului copil din şcoală până dimineaţa, la sosirea femeilor de serviciu.

Vinovată, femeia de serviciu: a uitat
Şcoala este una dintre cele mai căutate din Braşov, care oferă condiţii deosebite elevilor şi, din acest motiv, a decis să achiziţioneze trei asemenea aparate pentru ca micuţii să nu ia gripa unul de la altul foarte uşor. Se pare că femeile de serviciu au fost instruite şi chiar un semnat un proces verbal în legătură cu utilizarea acestor lămpi, însă, una dintre acestea a uitat, marţi dimineaţa, să oprească una din lămpi.

Colegii de la o altă clasă, „salvaţi” de profesoară
„Dintr-o neglijenţă, în cele două săli, ieri dimineaţă, femeia de serviciu care avea în responsabilitate acest lucru a uitat să le deconecteze. Într-una din săli, la clasa a V-a, profesoara de limba engleză a observat şi a deconectat aparatul. În cealaltă sală, în care erau copiii din clasa a VI-a, chiar cu diriginta lor, cadrul didactic nu a observat şi cert este că lampa respectivă a mai funcţionat o oră”, a precizat inspectorul general Ariana Bucur (foto), şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov.

Panică printre părinţi
Problemele nu au apărut în timpul cursurilor. Când copiii au ajuns, însă, acasă, ochii li s-au inflamat şi au început să îi usture şi să lăcrimeze. Părinţii i-au dus imediat la medic şi au luat legătura unii cu alţii pe reţelele sociale, ocazie cu care informaţiile au ajuns şi în presă, în seara zilei de marţi.
Unii părinţi spun că micuţii ar fi stat cam două ore cu lampa în funcţiune, în apropierea lor.
„La 14.00 m-am dus să-mi iau copilul de la şcoală. Pe la 15.00, fetiţa s-a plâns de dureri la ochi. Am fost la un cabinet oftalmologic unde ni s-a spus că este vorba despre arsuri. Imediat după ce am fost la cabinet, a apărut scris şi pe grupul şcolii că mai mulţi copii au avut probleme la ochi, au lăcrimat, i-a usturat sau li s-a înroşit faţa. Se pare că lampa respectivă ar fi fost lăsată în clasa cu elevi vreo 2 ore. Ştiu că se foloseşte, dar nu în prezenţa persoanelor. Peste 20 de copii au avut probleme din ce am discutat cu alţi părinţi. Am sunat la secretariat, dar nimeni nu ştia nimic despre ce s-a întâmplat, nicio explicaţie”, a spus unul dintre părinţi.
„Pe copil îl dor foarte tare ochii, nu îi poate ţine nici închişi, nici deschişi. Şi capul îl doare. Stă cu comprese şi picături. Are mâine programare la oftalmologie”, a povestit alt părinte pe grupul părinţilor.

4 anchete
Inspectoratul a trimis miercuri doi oameni în şcoală pentru verificări, iar Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică şi Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului s-au sesizat din oficiu şi au demarat anchete în şcoală.

Încadrarea faptei: vătămare corporală din culpă
„La data de 05 februarie 2020, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Braşov - Secţia 5 Poliţie Braşov s-au sesizat din oficiu cu privire la un incident care ar fi avut loc într-o unitate de învăţământ din municipiul Braşov. La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov s-a constituit echipă operativă formată din poliţişti de investigaţii criminale, ordine publică-proximitate, criminalişti şi lucrători din cadrul Serviciului Arme, care a stabilit faptul că mai mulţi elevi din ciclul gimnazial ar fi manifestat o stare de iritare la nivelul ochilor, în timp ce se aflau într-o sală de curs în care era amplasată o lampă cu ultraviolete pentru sterilizarea aerului. În cauză, s-a întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de «vătămare corporală din culpă» şi «nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă», instrumentat sub coordonarea unităţii de parchet competente, în care se va propune soluţie legală la finalizarea cercetărilor”, a declarat agent Nadia Olaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov.

Promisiunea directorului şcolii: Vor fi mai bine informaţi şi profesorii, şi copiii
Până la finalizarea anchetelor demarate de autorităţi, conducerea şcolii promite că va lua măsuri. „Noi vom sancţiona acest incident, vor fi mai bine informate şi cadrele didactice şi copiii în legătură cu aceste lucruri. Sperăm să nu se mai repete niciodată. Copiii sunt acasă, au fost la medic şi li s-a recomandat repaus”, a declarat Mihaela Nicodin, directorul unităţii de învăţământ.
Potrivit acesteia, copiii ar fi stat în prezenţa lămpii cu ultraviolete doar o oră: „lampa a fost uitată la prima oră de curs, copiii au fost deranjaţi de aceasta, au lăcrimat şi au avut usturimi. Lampa a fost achiziţionată în vacanţa de iarnă pentru dezinfecţie”. Directoarea a mai afirmat că a anunţat evenimentul la Inspectoratul Şcolar şi a precizat că manipularea lămpilor este în atribuţia femeilor de serviciu, şi nu a cadrelor didactice. Niciunul dintre copii nu este spitalizat, cei aproximativ 20 de elevi aflându-se, miercuri, acasă, la recomandarea medicilor, a mai precizat sursa citată.

DSP Braşov, prima amendă şi primele concluzii
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov a aplicat prima amendă Şcolii Generale nr. 11: 5.000 de lei, valoarea maximă potrivit HG 857/2011, art 56, lit. f, pentru „neaplicarea de către conducerile unităţilor pentru protecţia, educarea, instruirea, recreerea şi odihna copiilor şi tinerilor a măsurilor de prevenire a accidentelor sau a unor îmbolnăviri la copii şi tineri”.
Potrivit raportului DSP dat ieri seară publicităţii, şcoala a  achiziţionat, în vederea dezinfectiei aerului, trei lămpi bactericide UV-C ( 1 buc. 2X55W şi 2 buc. 55W), dat fiind  contextul epidemiologic actual (gripă). Acestea au fost cumpărate cu factura  nr. BIZ-2018161988/17.12.2019, fiind însoţite de  manual de utilizare, în care se specifică la domeniile de utilizare, inclusiv  domeniul educaţional: creşe, grădiniţe, şcoli generale, licee, universităţi, centre de instruire şi pregătire tineri,  precum  şi instrucţiuni de utilizare şi de protecţia muncii.
„Lămpile erau puse în funcţiune în afara orelor  de program, conform instrucţiunilor din manualul de utilizare.  În acest sens, există un proces- verbal /07.01.2020, prin care personalul cu atribuţii a luat la cunoştinţă instrucţiunile de utilizare, inclusive  funcţionarea acestora în afara programului elevilor, de regula în intervalul orar 19.00 – 7.00 şi în vacanţele şcolare. În  dimineaţa  zilei  de 4.02.2020, la clasa a VI -a B, dintr-o eroare,  a rămas în funcţiune aproximativ o oră. Primele simptome au apărut în jurul orei 14.00 (dureri, usturimi ale ochilor) la căţiva dintre elevii clasei a VI-a B.  După ora 16.00, diriginta  a fost  informată de către grupul de părinţii al clasei despre apariţia simptomelor la majoritatea copiilor. Dintre aceştia, patru copii s-au prezentat la medic pentru consult de specialitate”, anunţă DSP într-un comunicat de presă.  

Ce spun medicii
Potrivit doctorului oftalmolog Daniela Boricean, citat de BizBrasov.ro, leziunile produse de ultraviolete pe cornee (keratite fototoxice) necesită tratament cu picături timp de cinci – şapte zile, după care „pacientul îşi recapătă vederea şi confortul vizual”.

 




+3 -4

Comentarii

Cosmin

2020-02-06 08:57:35


Mi se pare incredibil sa obligi femeile de serviciu in scris sa se ocupe de asa ceva. Pentru ce mai exista administrator sau personal tehnic? Pun pariu ca femeilor de serviciu le-a fost impusa semnarea atributiei respective, in mod abuziv. Directiunea scolii ar trebui amendata din salariu, si nu din fondurile scolii, nu femeia de serviciu.

Willy

2020-02-06 03:04:09


Anul asta sa nu ii duca martisor femeii de serviciu. Ii ajunge sanctiunea asta, nu are rost sa ii taie din salariu. Baga problema sub pres si gata.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie