Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:06

Muzeul aeronauticii de la Braşov ar putea deveni realitate în doi ani

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 29 august 2014

Acesta va fi un muzeu unic în ţară, având în vederea tradiţia aeronautică a Braşovului care înseamnă IAR, dar şi Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român

Muzeul aeronauticii de la Braşov ar putea deveni realitate în doi ani
Braşovul are o tradiţie importantă în domeniul aeronauticii şi se poate mândri că singurul cosmonaut român care a ajuns în spaţiu, Dumitru Prunariu, este braşovean. Autorităţile au trecut acum de la idei la fapte în ceea ce priveşte amenajarea unui Centru muzeal interactiv aeronautic şi aerospaţial la Braşov, iar ieri a avut loc o primă întâlnire pentru iniţierea demersurilor necesare amenajării acestui centru la poalele Tâmpei. În cadrul întrunirii s-au  prezentat propuneri de amenajare a acestui muzeu, stabilindu-se totodată, şi conceptul de muzeu interactiv. „Este o iniţiativă care readuce în atenţia publicului o parte din istoria Braşovului şi cred că acesta este un lucru benefic pentru Braşov, atât din punct de vedere turistic, cât şi educativ. Mă bucur că există o astfel de iniţiativă, suntem interesaţi de un astfel de muzeu şi vom sprijini acest demers. Sper ca proiectul să se concretizeze şi să avem un muzeu al aeronauticii în Braşov, pentru că Braşovul merită acest lucru”, a precizat primarul George Scripcaru. 
Prima variantă de proiect
Mai mult ca sigur, locaţia acestui muzeu va fi pe fosta platformă Tractorul, unde se află una dintre vechile hale ale IAR şi care se pretează pentru amenajarea unui asemenea obiectiv. „Această hală are o arhitectură deosebită şi este potrivită şi pentru găzduirea unor exponate mari. Vrem să amenajăm şi o zonă dedicată copiilor, fiindcă în toate muzeele de acest gen din lume există astfel de spaţii interactive, unde copiii au posibilitatea să se joace, dar şi să înveţe anumite lucruri din acest domeniu”, a precizat arhitectul Gruia Hilohi, care a prezentat primul concept al muzeului de la Braşov. Totodată, lângă această hală există şi un teren liber de aproape un hectar, pe care s-ar putea amenaja şi un muzeu în aer liber, care ar putea să aibă şi o zonă de picnic, construită după modelul obiectivelor de acest gen de peste hotare. „Susţin această iniţiativă şi sunt convins că împreună cu Primăria Braşov o vom realiza. Le mulţumesc celor care au preluat fosta uzină Tractorul, unde s-au montat primele avioane, şi cred că acesta este cel mai potrivit loc pentru un muzeu al aeronauticii la Braşov. Dorinţa noastră este de a ne implica în acest proiect şi, de ce nu, ne-am putea gândi chiar la un muzeu mai complex”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov Aristotel Căncescu. 
Vechiul hangar a fost parţial recondiţionat 
Şi actualii proprietari ai platformei Tractorul încurajează proiectul. „Clădirea a fost parţial recondiţionată, am făcut lucrări de conservare şi avem o expertiză oficială care spune că structural este într-o stare foarte bună, iar intervenţiile de consolidare vor fi minime. Cred că un termen de doi ani, doi ani şi jumătate pentru punerea în practică a acestui proiect este un termen rezonabil”, a explicat Silviu Savin, manager Coresi Business Park, proprietarul terenului şi clădirilor de pe fosta platformă Tractorul.
Autorităţile estimează că proiectul ar putea fi conturat în aproximativ doi ani, bazându-se pe accesarea unei finanţări europene pentru a duce la bun sfârşit investiţia. „Îmi doresc ca peste doi ani, când se împlinesc 35 de ani de la zborul meu în spaţiu, să avem amenajat deja acest muzeu. Un muzeu interactiv de aviaţie şi cosmonautică ar dezvolta zona şi ar creşte atracţia tinerilor pentru ştiinţă şi tehnologie, pentru că una e când vezi la televizor un reportaj şi alta este când poţi să vezi cu ochii tăi exponatele şi chiar să le atingi”, a spus Dumitru Prunariu. 
 
Primul exponat a ajuns deja la Braşov
Un prim exponat pentru muzeul de la Braşov a fost donat deja de către reprezentanţii Centrului Cosmonautic de la Chemnitz, directorul acestuia fiind prezent la întâlnirea de la Braşov. Acesta reprezintă de fapt modul în care comunică navetele spaţiale cu centrele spaţiale de pe pământ. „La întâlnire au venit şi reprezentanţi ai Muzeului Fundaţiei Hermann Oberth din Germania, care ne vor pune la dispoziţie o serie de exponate, dar am avut discuţii şi cu conducerea Muzeului din Munchen, care s-a arătat dispusă să ne trimită cel puţin pentru o perioadă exponate. Nu în ultimul rând, şi Aeroclubul de la Braşov a făcut deja o serie de donaţii pentru acest muzeu”, a precizat consilierul local Cristian Macedonschi. 
 
 
 
 
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie