Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 01:22

UN SINGUR OPERATOR, CONTRACT PE 8 ANI

Municipalitatea braşoveană va mai încerca o dată să concesioneze serviciile de salubrizare

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 04 iunie 2019

Gunoierele viitorului operator vor fi nepoluante, dotate cu sisteme de cântărire şi cu softuri pentru emiterea tichetelor pentru facturare

Municipalitatea braşoveană va mai încerca o dată să concesioneze serviciile de salubrizare

Anulată în luna februarie a anului trecut, licitaţia privind concesionarea serviciilor de colectare a deşeurilor menajere de la persoanele fizice şi juridice din Braşov va fi reluată un scurt timp, după ce, în ultima şedinţă de plen, Consiliul Local a aprobat un nou caiet de sarcini.
Potrivit documentului aprobat de aleşii locali, concesionarea serviciului se face unui singur operator, pentru o perioadă de 8 ani, iar firma care va obţine contractul va plăti o redevenţă de 6% din valoarea facturată, fără TVA, către toţi utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice, instituţii publice, etc).
Concesionarul va avea calcula tarife pentru deşeuri menajere (nesortate) sau reziduale (deşeuri în amestec de la gospodării şi din deşeurile similare cu excepţia fracţiilor colectate separat), impuse tuturor clienţilor persoane fizice şi juridice. De asemenea, operatorul va stabili tarife pentru deşeuri reciclabile -  pentru persoanele care colectează selectiv  - dar şi tarife pentru alte tipuri de deşeuri, precum cele voluminoase sau mobilierul şi tarife pentru deşeurile rezultate din activităţi de construcţii.

Ce trebuie să facă operatorul
În caietul de sarcini se precizează că operatorul se va ocupa de precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor municipale, inclusiv a celor toxice periculoase, cu excepţia celor cu regim special. Tot operatorul se va ocupa de sortarea deşeurilor municipale, depozitarea controlată a acestora, precum şi de colectarea, transportul, depozitarea şi valorificarea deşeurilor voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deşeuri de echipamente electrice şi electronice etc). Acelaşi operator va trebui să colecteze, să transporte şi să depoziteze deşeurile rezultate din activităţi de construcţii şi demolări.

Maşini dotate cu soft-uri pentru identificarea recipientului
Prin caietul de sarcini, viitorului operator îi sunt impuse o serie de condiţii. Printre, acesta va trebui să doteze toate maşinile de ridicare a gunoiului cu soft de identificarea a recipientului si implicit al utilizatorului, citirea realizându-se in momentul golirii acestuia. De asemenea, maşină de ridicat gunoiul va trebui să fie dotată cu sistem electronic de cântărire a deşeurilor şi cu un dispozitiv care să emită tichete privind cantitatea, utilizatorul, tipul deşeului colectat, volumul colectat şi tariful unitar al prestaţiei. Aceleaşi date vor fi stocate şi transmise transmise la sediul operatorului, pentru că în baza lor se vor emite facturile.
Toate utilajele (compactoare, greifere etc) care vor fi folosite pentru prestarea serviciilor de salubrizare vor avea norma de poluare minim EURO 6 şi cu sistem de monitorizare prin GPS.  De asemenea, autogunoierele vor fi dotate cu mături şi lopeţi pentru curăţarea platformelor de gunoi.

Operatorul cu containerele, Primăria cu ecoinsulele
Operatorul va avea şi obligaţia de a dota toate punctele de colectare cu recipienţi inscripţionaţi special, pentru colectarea selectivă a minim patru fracţii reciclabile (hârtie/carton, plastic, sticlă şi metal şi, separat, fracţia umedă). De asemenea, operatorul va oferi, gratuit, persoanelor fizice care locuiesc la casă, saci şi minim două pubele, una pentru deşeuri menajere şi una pentru deşeuri reciclabile.
În schimb, municipalitatea va pune la dispoziţia operatorului cele 403 platforme pentru colectarea deşeurilor, care, în timp, vor fi modernizate. „În acest moment se lucrează la documentaţia necesară lansării achiziţiei a 10-15 ecoinsule (asemănătoare celor amenajate în cartierele Valea Cetăţii şi Scriitorilor – n.r.), pentru care avem prevăzute în buget fonduri în valoare de 1,4 milioane de lei”, a anunţat Primăria Braşov.
În prezent, colectarea deşeurilor din municipiul Braşov este realizată de Asocierea Comprest – Brai Cata, în baza unui contract valabil până la data semnării contractului de concesionare a serviciilor.
Reamintim că după ce vechile contracte încheiate cu firmele Comprest şi Urban au expirat, în 16 noiembrie 2017, Primăria Braşov a lansat licitaţia pentru concesionarea serviciilor de colectare a gunoiului menajer  de la persoanele fizice şi juridice din municipiu. Procedura a fost anulată în luna februarie a anului trecut, după ce  a fost contestată de ofertanţi, nemulţumiţi de condiţiile dure impuse prin caietul de sarcini.
Printre altele, ofertanţii au fost nemulţumiţi de faptul că se transfera concesionarului obligativitatea atingerii obiectivelor de colectare selectivă de către operator. O altă problemă reclamată atunci de ofertanţi a fost cea legată de investiţii, având în vedere că în caietul de sarcini se preciza că operatorii vor trebui să amenajeze noi platforme de gunoi, fie subterane, fie supraterane.

+1 -0

Comentarii

Willy

2019-06-04 09:52:49


Parca mi-e dor de Urban. E plin in continuare la platforme de echipe de tigani care au luat tomberoanele in arenda si fac vama pungilor de gunoi. Acum ca au pus si plase ti-e cam frica sa intri in platforma. Dar tiganii nu sunt contravenienti sunt electorat, nu? Atunci noi locuitorii ce suntem?

Madalina

2019-06-04 08:20:04


Sper sa nu castige licitatia firma Brai-Cata ! Cei mai neseriosi !

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie