Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 04:21

Mircea Crăciun, căutat cu drone, elicoptere şi... pe Facebook

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 13 august 2015

În faţa acestui caz, cu toată aparatura din dotare, autorităţile sunt legate de mâini şi de picioare. Nimeni nu ştie unde se află acest bărbat, dispărut de 7 zile. E rănit? Mai trăieşte? Acestea sunt întrebările la care toată lumea aşteaptă răspunsuri

Mircea Crăciun, căutat cu drone, elicoptere şi... pe Facebook

După ce forţele implicate în căutarea pilotului braşovean dispărut în urmă cu o săptămână împreună cu planorul pe care îl pilota nu au reuşit să dea de urma acestuia, autorităţile au mai redus din numărul celor implicaţi în căutare.

Mii de oameni mobilizaţi zilnic
Dacă luni s-au aflat pe teren nu mai puţin de 1.350 de căutători, marţi numărul acestora s-a redus la 1.200, iar miercuri chiar la 1.000. „Căutările pilotului planorului dispărut joi 6 august a.c., vor continua şi astăzi (ieri – n.red.), la această operaţiune participând peste 1.000 angajaţi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, jandarmi, poliţişti, militari, salvamontişti şi voluntari, cu aproape 200 de mijloace de intervenţie. Vor fi efectuate căutări terestre pe trasee din judeţele Prahova, Argeş, Braşov, Vrancea, Buzău, Bacău, Covasna şi Harghita, stabilite în cadrul şedinţei de analiză care a avut loc seara trecută la nivelul punctului de comandă mobil din judeţul Braşov. În cursul zilei de marţi, 11 august a.c., echipele de căutare au parcurs 45 de trasee în zonă montană”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne

Echipamente de ultimă generaţie puse la dizpoziţie
Pentru misiunile de căutare a pilotului dispărut va fi utilizată o dronă performantă care poate face căutări pe arii mari, de aproximativ 50 de kilometri pătraţi, în mod programat, aceasta fiind pusă la dispoziţia echipelor de salvatori de către voluntari. „Drona va fi utilizată astăzi (ieri – n.red.) în zona Întorsura Buzăului, iar imaginile captate vor fi analizate la sol de către specialişti. Echipele de căutare de la sol au şi acum la dispoziţie un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne, pentru intervenţii punctuale în caz de nevoie sau pentru verificarea unor informaţii”, mai arată sursa citată.

„Să-l găsim pe Mircea Crăciun”
În schimb, familia a deschis pagina de Facebook „Să-l găsim pe Mircea Crăciun”, unde colegii pot posta idei despre traseele pe care le-ar fi putut alege pilotul iar ceilalţi idei şi soluţii pentru căutarea cu succes a pilotului şi a epavei. „Dorim să ne exprimăm mulţumirea faţă de promptitudinea şi profesionalismul tuturor efectivelor implicate în căutarea tatălui nostru, Mircea Crăciun. Am urmărit personal desfăşurarea căutărilor şi am fost impresionaţi de eforturile depuse de echipele de coordonare, factori de decizie, piloţi, tehnicieni şi personal auxiliar. Am scotocit pădurile împreună cu personalul ISU, Salvamont, pădurari şi voluntari. Am văzut o bună organizare şi am simţit că toţi oamenii implicaţi au înţeles tensiunea prin care trecem. Altruismul tuturor ne-a copleşit. Le mulţumim din suflet pentru tot efortul.
Mulţumim de asemenea Aeroclubului României, personalului MAI şi MApN şi voluntarilor care s-au implicat cu propriile aeronave, parapante sau alte mijloace tehnice. Chiar dacă timpul este cumva împotriva noastră, noi vom continua căutările cu orice mijloace şi oricâte sacrificii. Tatăl nostru a iubit enorm munţii peste care a zburat şi care l-au ajutat să-şi ţină aripile sus. Pe aceeaşi munţi trebuie să-i convingem acum să ni-l dea înapoi. Mircea Crăciun, omul pasăre, trebuie să se întoarcă la familia şi prietenii lui. Natura ne-a arătat încă o dată ca este mai puternică decât oricine. Însă, tot ea ne va arăta drumul către tatăl nostru. Oricine doreşte să participe la căutări este binevenit. Am înfiinţat o pagină pe Facebook în care vom posta opiniile noastre şi ale colegilor de zbor apropiaţi lui Mircea Crăciun, cu privire la itinerarii plauzibile unde ar putea fi căutat. Pagina este intitulată «Să-l găsim pe Mircea Crăciun». Aici ne vom coordona căutările. Mulţumim încă o dată tuturor şi cât mai curând să creăm o pagină cu titlul «L-am găsit pe Mircea Crăciun». Mulţumim!”, a scris familia pe pagina de Facebook care avea peste 1.300 de aprecieri ieri la prânz.

„Canicula a fost fatală pentru pilot”
În toiul celei mai ample operaţiuni de căutare din ultimul sfert de secol din România, şansele de supravieţuire ale lui Mircea Crăciun, pilotul planorului dispărut pe 6 august, sunt minime, spun oamenii muntelui. Nicoară Andreica, un om al muntelui cu 40 de ani de experienţă la Salvamont Borşa, explică: „Sunt 1% şanse să fie în viaţă. Am colegi parapantişti cu experienţă care nici nu se încumetă să zboare pe caniculă, pentru că, atunci, se formează curenţi care îi trag în jos, în gaură, cum se zice”.
Despre dispariţia lui Mircea Crăciun sunt la curent şi moţii din Apuseni. Unul dintre aceştia, Argentin Todea, primul care a ajuns la locul accidentului de anul trecut unde şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi stagiara Aura Ion, are dubii în privinţa şansei ca planoristul să mai trăiască. „E foarte greu să rezişti atâtea zile fără hrană şi mâncare. E greu de imaginat că nu suntem în stare să găsim un om care s-a piedut în munţi. S-au investit atâţia bani în aparatură performantă, iar acel bărbat moare cu zile, dacă nu a murit deja. Dacă a fost rănit în urma căzăturii cu planorul, şi i-a curs sânge, lupii l-au simţit imediat. E posibil să-l fi şi mâncat. Dacă se ştie zona unde a căzut, autorităţile să apeleze la localnici. Pentru ei, munţii sunt precum casa lor”, a declarat, pentru presa centrală, Todea.

+0 -0

Comentarii

Calin Rapea

2015-08-17 08:55:03


Epava planorului disparut trebue cautat pe vaile inguste si prapastioase teren accidentat.In asemenea locuri curentii de aer rece descendenti nu lasa sa treaca peste bariera naturala a muntilor din curbura Carpatilor.A sevedea cazul elicopterului cazut pe valea Racadaului in urma cu citiva ani

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie