Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 19:41

Miniştrii Dezvoltării şi Mediului au aflat la Braşov cu ce probleme se confruntă administraţiile locale

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 28 ianuarie 2022

Discuţiile au avut loc în prima zi a Adunării Generale a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, ce se desfăşoară în Poiana Braşov

Miniştrii Dezvoltării şi Mediului au aflat la Braşov cu ce probleme se confruntă administraţiile locale

Poiana Braşov găzduieşte în perioada 26 – 28 ianuarie Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), discuţiile fiind prezidate de Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi al Uniunii. În cadrul acestui eveniment este programată şi o intervenţie online a premierului României, Nicolae Ciucă.
De asemenea, la Adunarea Generală este prezent Mihai Busuioc - preşedintele Curţii de Conturi a României, Cseke Attila - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, precum  Tanczos Barna - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Prima zi de discuţii a fost în 27 ianuarie, când a avut loc şedinţa Consiliului Director, iar preşedinţii de consilii judeţene şi-au propus mai multe teme de discuţie, printre care analiza stadiului implementării Strategiei Generale a Descentralizării, finanţarea transportului elevilor şi iniţierea demersurilor în vederea clarificării acestei chestiuni, amendarea Legii tinerilor nr. 350 din 2006 privind finanţarea de către administraţiile judeţene a activităţilor de tineret şi a ONG-urilor, finanţarea centrelor militare judeţene şi propuneri de amendamente la Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.
De asemenea, şefii administraţiilor judeţene şi-au propus analiza aplicarea cadrului legislativ privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, precum şi aplicarea măsurilor OUG nr. 175 din 2020 pentru completarea unor acte normative cu incidenţă în protecţia animalelor şi pentru stabilirea unor măsuri organizatorice. O altă temă importantă în cadrul discuţiilor este  operaţionalizarea parteneriatelor publice private reglementate de OUG nr. 39 din 2018.
Un moment distinct în cadrul Adunării Generale a UNCJR este Workshop-ul cu tema „Viitorul serviciilor de navigaţie aeriană în Zona de Control de Aerodrom (CTR/TMA)” la care vor participa oficialii din judeţele care au în subordine aeroporturi. Workshop-ul este organizat în parteneriat cu Asociaţia Aeroporturilor din România, cu care UNCJR are un protocol de colaborare încă din anul 2011.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că în prima zi a evenimentului a fost prezent ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tancsos Barna, dar şi cel al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila. „Colegii din cadrul consiliilor judeţene din ţară vor trimite la UNCJR solicitări pe care ulterior le vom discuta la Ministerul Mediului, într-o viitoare întâlnire cu specialiştii pe fiecare domeniu de activitate. De asemenea, a fost prezent şi Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. În calitate de preşedinte al UNCJR am primit foarte multe cereri de clarificări din partea colegilor preşedinţi de consilii judeţene, referitoare la aspecte care ţin de buna administrare a judeţelor noastre, iar domnul ministru ne-a oferit toate informaţiile necesare”, a explicat Veştea.

Anul acesta începe campania „Curăţăm România”
După întâlnirea cu preşedinţii consiliilor judeţene, ministrul Mediului a declarat că participarea la discuţiile din Poiana Braşov a reprezentat o bună ocazie de a vorbi despre colaborarea foarte bună dintre Ministerul Mediului şi UNCJR: „Această colaborare ne permite să primim observaţiile din teritoriu cu privire la programele pe care le desfăşurăm, iar un dialog eficient poate conduce la o eficienţă mult mai mare în implementarea acestora”.
Ministrul a precizat că în cadrul şedinţei din 27 ianuarie „am vorbit despre câteva aspecte foarte importante ale activităţii consiliilor judeţene în ceea ce priveşte protecţia mediului şi cel mai important lucru este gestionarea deşeurilor. Consiliile judeţene au un rol extrem de important în realizarea sistemelor integrate de gestionare a deşeurilor la nivel judeţean, în implementarea proiectelor, în realizarea investiţiilor şi în conştientizarea importanţei acestor probleme la nivelul comunităţilor. Dincolo de eforturile pe care le fac autorităţile, avem nevoie şi de eforturi personale, ale fiecărui cetăţean din România, în realizarea unei colectări selective, de responsabilizarea fiecărui membru al comunităţii pentru a avea o ţară mai curată”.
Tancsos Barna a precizat că a avut discuţii cu reprezentanţii administraţiilor judeţene şi despre programul „Curăţăm România”, care ar urma să fie demarat în primăvara acestui an.
„Am vorbit şi despre infrastructura rutieră pe care o dezvoltă consiliile judeţene şi despre rolul ministerului în susţinerea acestor investiţii, referitor la scoaterea din fondul forestier şi transfer de terenuri pentru drumurile judeţene către autorităţile locale. Am abordat şi problema blocajelor care se creează la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în construirea depozitelor de deşeuri. Vrem, nu vrem, zi de zi producem deşeuri, acestea trebuie gestionate şi ele se depozitează undeva, chiar dacă este uneori neplăcut să ştim că exact în satul nostru există un depozit care respectă regulile europene de gestionare a deşeurilor. Din acest motiv este nevoie şi de sprijinul primăriilor şi nu cred că este corect ca eforturile consiliilor judeţene de a construi infrastructură de gestionare a deşeurilor să fie zădărnicite sau blocate de primării, de comunităţi locale care nu sunt de acord cu aceste investiţii”, a continuat ministrul.
Tancsos Barna a discutat cu reprezentanţii ministerului şi despre programele derulate de minister, despre lansarea programelor gestionate de Administraţia Fondului de Mediu în ceea ce priveşte iluminatul public verde, sistemele de eficienţă energetică ce pot fi implementate în toate clădirile deţinute de consiliile judeţene, despre investiţiile din Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR-n.r.), ale căror beneficiari vor fi companiile care creează facilităţi de reciclare sau unităţile administrativ-teritoriale care creează facilităţi de depozitare voluntară a deşeurilor, altele decât cele menajere.

Proiectele prin „Anghel Saligny”, în evaluare
Celălalt ministru prezent la evenimentul din Poiana Braşov, Cseke Attila, a declarat că întâlnirea a reprezentat o sursă de informare asupra situaţiei şi necesităţilor din teritoriu, la nivelul consiliilor judeţene şi al comunităţilor locale. „90% din bugetul Ministerului Dezvoltării este alocat investiţiilor. De aceea, programele de investiţii sunt prioritare pentru noi. Anul trecut, foarte importantă a fost lansarea unor investiţii, respectiv a unor programe de finanţări aprobate prin hotărâri de guvern, programe prin care să asigurăm o dezvoltare teritorială echilibrată. Ele vor continua şi în anul 2022, fie că vorbim despre finanţările instituţiilor culturale descentralizate, unde Guvernul a ajutat de două ori consiliile judeţene care au în subordine asemenea instituţii, fie că vorbim despre aeroporturi regionale, nu doar despre cele cu un trafic de peste 200 de mii de pasageri, ci şi despre cele mai mici, astfel încât să asigurăm o şansă de dezvoltare echilibrată şi în aceste domenii”, a spus reprezentantul Guvernului.
În ceea ce priveşte programele de investiţii, anul acesta, sub coordonarea Ministerului Dezvoltării fi începute proiectele derulate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” şi prin unele axe de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Legat de «Anghel Saligny», suntem în procedura de verificare a eligibilităţii, pe care o vom închide în următoarele săptămâni, iar apoi trecem la analiza proiectelor depuse. Este îmbucurător faptul că platforma digitală creată a funcţionat atât de bine, încât niciunul dintre cele 7.545 de obiective de investiţii nu a fost depus în format fizic, pe hârtie. Toate sunt încărcate în format digital şi s-a asigurat un acces simplu pentru toate UAT-urile”, a anunţat Cseke Attila.  
În cadrul PNRR, Ministerul Dezvoltării gestionează 4,55 de miliarde de euro pe două mari fonduri, Fondul Local şi Fondul Renovării, unde şi consiliile judeţene, şi celelalte UAT-uri din judeţe sunt eligibile. „Mecanismul de accesare pe care îl concepem va fi de asemenea foarte facil, prin intermediul unei platforme digitale, astfel încât beneficiarul, pe baza oportunităţii şi a criteriilor de prioritizare stabilite de el însuşi, să poată să-şi facă alegerea investiţiei în cotele prealocate. Ne dorim să reuşim să încheiem toate contractele de finanţare, aşa cum ne-am angajat, până la sfârşitul acestui an. Nu este un obiectiv simplu, este unul curajos, dar ne plac aceste obiective. Avem de încheiat mii se contracte de finanţare, însă orice investiţie în orice comunitate locală înseamnă dezvoltarea ţării, aduce locuri de muncă şi bunăstare pentru oameni”, a mai spus ministul Dezvoltării.
Acesta a amintit şi de hotărârea de Guvern privind stabilirea redevenţelor pentru concesiunea exploatărilor de suprafaţă, act normativ care prevede că 40% din venituri vor reveni consiliilor judeţene. „Este o măsură aşteptată, care va asigura tuturor consiliilor judeţene o finanţare predictibilă, sigură, de acum încolo, în fiecare an”, a încheiat Cseke Attila.

+1 -5

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie