Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:27

Ministerul Agriculturii „dezinfectează” piaţa mezelurilor

Autor:

Publicat la 25 octombrie 2014

Statul îşi va pune logoul de „reţetă consacrată” doar pe produsele conforme

Ministerul Agriculturii „dezinfectează” piaţa mezelurilor

Autorităţile au demarat operaţiunea de „dezinfecţie” a pieţei mezelurilor. Ministerul Agriculturii îşi va pune logoul de „reţetă consacrată” doar pe produsele care conţin materii prime de calitate şi în dozele prevăzute de standarde. Şapte reţete pentru preparate din carne au fost deja publicate pe site-ul instituţiei.
Un comitet tehnic format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, ai Ministerului Sănătăţii, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi ai producătorilor a aprobat deja primele şapte reţete consacrate pentru preparate din carne. Este vorba despre cârnaţii cabanos, salamul Torpedo, crenvurşti, parizer, jambon, muşchi file şi ciolan presat. Cei care vor produce aceste reţete vor primi un atestat şi dreptul de a aplica logoul de reţetă consacrată al Ministerului Agriculturii, care garantează calitatea şi controlul acestora.
Reprezentanţii ministerului spun că se pregăteşte modificarea Ordonanţei 97 şi că se vor introduce controale şi verificări la etichetarea produselor. „Le vom interzice producătorilor să treacă pe eticheta produsului altceva decât numele componentei dominante. Dacă spun conservă de ficat de curcan, trebuie să am procentul cel mai mare de ficat de curcan în conservă, nu 2% sau 5%. Am văzut conservă de ficat de curcan şi avea 3% ficat de curcan şi în rest tot felul de prostii. Componenta dominantă, procentul dominant, dă denumirea produsului. În interior avem tot felul de lucruri, iar pe cutie punem ce vrem noi şi consumatorul nu mai înţelege nimic”, mai spun sursele citate.  

Parizerul, 70% carne de vită calitatea I
Conform reţetei consacrate, crenvurştii trebuie să conţină în mare parte carne de vită calitatea I, apoi slănină şi condimente. Totodată, cârnaţii cabanos vor fi fabricaţi din carne de vită calitatea I şi carne de porc de lucru. Parizerul va avea 70% carne de vită calitatea I şi 30% slănină de lucru, potrivit reţetei consacrate.
 

+0 -0

Comentarii

Nicolai Barbulescu

2014-10-25 05:47:24


Era cazul mai demult sa se aplice o astfel de masura ,sa vedem cit va rezista si cum va fii respectata.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie