Curs BNR

1 EUR = 4.9485 RON

1 USD = 4.5545 RON

1 GBP = 5.6239 RON

1 XAU = 288.1415 RON

1 AED = 1.2401 RON

1 AUD = 3.0513 RON

1 BGN = 2.5301 RON

1 BRL = 0.8869 RON

1 CAD = 3.3636 RON

1 CHF = 4.9726 RON

1 CNY = 0.6619 RON

1 CZK = 0.2104 RON

1 DKK = 0.6644 RON

1 EGP = 0.1472 RON

1 HUF = 1.2992 RON

1 INR = 0.0554 RON

1 JPY = 3.4315 RON

1 KRW = 0.3502 RON

1 MDL = 0.2473 RON

1 MXN = 0.2522 RON

1 NOK = 0.4363 RON

1 NZD = 2.8405 RON

1 PLN = 1.0569 RON

1 RSD = 0.0422 RON

1 RUB = 0.0590 RON

1 SEK = 0.4375 RON

1 TRY = 0.2376 RON

1 UAH = 0.1233 RON

1 XDR = 6.1268 RON

1 ZAR = 0.2520 RON

Editia 7912 - 31 mar 01:44

Medicul Florin Orţan către părinţii care se opun vaccinării: Căutaţi pe Google un sechelar pentru poliomelită

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 25 sepembrie 2017

În această perioadă se dezbate Legea vaccinării, iar parlamentarul aşteaptă amendamente de la braşoveni

Medicul Florin Orţan către părinţii care se opun vaccinării: Căutaţi pe Google un sechelar pentru poliomelită

Senatorul braşovean social-democrat Florin Orţan le-a recomandat celor care se opun vaccinării, vineri, într-o conferinţă de presă, să dea „o căutare pe Google, pentru a vedea cum arată un sechelar de poliomelită (boală infecţioasă care poate duce la paralizie şi moarte – n.r.)”. Declaraţia parlamentarului vine în contextul dezbaterii Legii vaccinului în Parlamentul României, motiv pentru care el le recomandă braşovenilor să îi trimită propuneri de amendare proiectului de act normativ.
Orţan susţine că, într-o singură zi, a primit peste 160 de mailuri cu diverse opinii pro şi contra vaccinului, iar concluzia lui a fost că „lumea nu a citit legea vaccinării. Se bate monedă pe vaccinarea obligatorie şi intruziunea în viaţa privată. Aş denumi-o Legea informării, nu a vaccinării obligatorii. Cele mai insistente măsuri prevăzute în proiect sunt cele de informare. Consimţământul se consideră prezumat în cazul părinţilor care îşi aduc voluntar copiii la vaccinare. Părinţii care nu îşi vor aduce voluntar copiii la vaccinare, vor fi anunţaţi şi invitaţi să facă acest lucru, iar în cazul unui refuz vor fi obligaţi să participe la diverse forme de informare, între 12 şi 18 luni. Dacă la sfârşitul acestei perioade copiii tot nu vor fi vaccinaţi, e posibil să nu mai fie admişi la diferite forme de învăţământ de grup. Vă reamintesc că pentru a accesa Bursa Erasmus primul lucru care ţi se cere este fişa de vaccinare”.
Acesta a mai spus că proiectul prevede ca la nivelul fiecărei unităţi administrativ teritoriale să se înfiinţeze comisii mixte de psihologi, medici şi oameni pregătiţi să explice părinţilor care sunt avantajele vaccinării.
Potrivit senatorului, prin noul act normativ, pe lista vaccinurilor obligatorii vor fi introduse acelea care sunt recomandate de ONU şi detaliate din punct de vedere tehnic de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. „De exemplu, România s-a raliat unei directive ONU pentru eradicarea rujeolei până în 2020. Noi suntem parte din directivele privind eradicarea difteriei, tetanosului, variolei, poliomielitei. Ducerea la bun sfârşit a acestor directive nu se poate face decât prin intermediul unei politici de vaccinare în masă”.

„Evident că pot exista reacţii adverse”
Pe de altă parte, Florin Orţan nu a negat că, în unele situaţii, un vaccin poate avea şi reacţii adverse: „Evident că uneori pot face şi rău, dar câte maşini nu sunt chemate la service pentru că iau foc. Asta nu înseamnă că oamenii renunţă să mai meargă cu autoturismul. Trebuie să avem în vedere faptul că o boală cu potenţial epidemic poate decima oraşe întregi, mai ales acum, când oamenii sunt mai mobili”. Acesta a precizat numărul reacţiilor adverse ar putea fi limitat dacă achiziţia dozelor nu s-ar mai face luând în considerare doar criteriul „preţul cel mai scăzut”.
 
Proiectul nu este perfect
Parlamentarul braşovean a afirmat că proiectul de lege este „amendabil”. De exemplu, a explicat acesta, legea nu stipulează cum se scoate un vaccin de pe lista celor obligatorii (măsură care se poate lua, de regulă, atunci când boală este declarată eradicată). De asemenea, Orţan afirmat că, în nume personal, a depus la Comisia pentru drepturile omului din Senat un amendament prin care a cerut eliminarea unui paragraf potrivit căruia asistenţii şi medicii care se exprimă public împotriva vaccinării îşi pierd dreptul de liberă practică. „Mi se pare că instituim sancţiuni pentru opinii, ceea ce nu e bine, pentru că s-ar crea un precedent periculos”, a argumentat parlamentarul.
Totodată, senatorul a precizat că proiect sunt şi unele lacune în definirea organismului care decide că o reacţie e una post-vaccinală sau nu, iar recomandarea lui este ca, în astfel de situaţii, un rol important să îl joace şi medicii legişti.

+1 -1

Comentarii

vasile

2017-09-27 08:56:22


In orice stat democratic, cetateanul trebuie sa fie liber sa aleaga. Campania condusa de autoritati, cu colaborarea medicilor si mass-media a prezentat, in contextul unei "epidemii de rujeola", aproape exclusiv numai avantajele vaccinarii. Nu a existat un dialog real cu societatea civila ci mai degraba o intoxicare sistematica - gen propaganda comunista, pentru obligativitatea vaccinarii din partea celor interesati. S-au facut si se fac presiuni asupra medicilor care sunt sanctionati si nu au voie sa faca propaganda anti-vaccin - sistemul nu le permite sau altfel zis, cenzura comunista. Este important ca tuturor cetatenilor sa li se respecte drepturile. In plus, copiii vaccinati nu au de ce sa se teama de cei nevaccinati - autoritatile dau "asigurari ferme" ca vaccinurile au efecte garantate (pozitive dar si negative). In plus, nu se poate avea incredere in vorbele si promisiunile desarte ale autoritatilor care, in general, manipuleaza si induc in eroare, voit sau nevoit. Aceleasi autoritati ne-au promis ca se vor economisi bani prin introducerea cardului de sanatate si se vor face investitii in sistemul medical . Minciuni - nu se vede nici o imbunatatire in sistemul medical: cozi la medici, spagi la personalul medical, lipsa dotari moderne spitale, spitale insuficiente etc etc. Cine mai crede aceste autoritati corupte pe cuvant??? fiecare sa judece si sa aleaga.

Barbu

2017-09-25 21:30:12


Denumirea corectă a bolii este: POLIOMIELÍTĂ, poliomielite, s. f. Boală infecțioasă epidemică sau contagioasă provocată de un virus specific, care produce leziuni anatomice în substanța cenușie a măduvei spinării, atingând celulele nervoase motorii, și care se manifestă prin febră, tulburări digestive, somnolență și dureri în mușchii membrelor, urmate de paralizii localizate de obicei la membrele inferioare; paralizie infantilă. [Pr.: -li-o-mi-e-] – Din fr. poliomyélite. Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional