Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 17:04

LEGI NOI PENTRU SĂNĂTATE

Medicii nu vor mai putea lucra şi la stat, şi la privat

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 01 august 2013

Ministerul Sănătăţii a anunţat că au fost puse în dezbatere publică proiectul de lege privind salarizarea personalului medical şi proiectul de lege privind răspunderea civilă (malpraxis). De asemenea, vor fi lansate în dezbatere publică principiile pe care se va baza pachetul de servicii medicale de bază şi proiectul de modificare a statutului spitalelor.

Medicii nu vor mai putea lucra 
şi la stat, şi la privat

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, ieri, că au fost puse în dezbatere publică mai multe proiecte ce vizează reformarea sistemului sanitar. „Este o reformă realizată de jos în sus, în care am avut numeroase consultări şi discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale, ale pacienţilor, sindicatelor, ONG-urilor etc. Fac precizarea că mi-am asumat cu bună ştiinţă unele amânări de termene tocmai pentru a fi sigur că opiniile, observaţiile şi sugestiile partenerilor noştri de dialog au fost consultate. Venim în faţa dumneavoastră cu proiecte de lege corelate şi coerente, care au ca scop schimbarea sistemului de Sănătate. Este important de subliniat faptul că, în afară de proiectul privind răspunderea civilă, celelalte sunt proiecte pilot”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Proiect pilot: scoaterea medicului din sistemul bugetar

Unul din proiectele anunţate este cel privind salarizarea medicilor. Principala noutate este faptul că medicul va trebui să opteze dacă lucrează cu normă întreagă la stat sau la privat. Totodată, spitalele de stat ar putea avea secţii private în care medicii să lucreze după program.

„Vorbim despre un proiect privind creşterea veniturilor medicilor, prin care urmărim creşterea veniturilor acestora, dar şi reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sănătate, respectiv acela că singurii care aduc bani în sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv şapte ore, în spitalul public. În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeaşi unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat”, a explicat, ministrul Sănătăţii. O altă opţiune a medicului ar fi să lucreze doar câteva ore în spitalul public, iar în rest, într-o unitate sanitară privată. „Medicul care nu vrea să lucreze în sistemul public cu normă întreagă va face publică decizia şi atunci va avea dreptul să lucreze într-un spital privat, în cel de stat rămânând doar cu normă redusă”, a mai spus ministrul Nicolăescu.

În aceste condiţii, pentru medicii care aleg norma întreagă la stat, spitalele vor pune la dispoziţia lor secţii sau paturi private. Dar, fiind vorba despre un sistem privat consultaţiile în aceste secţii vor fi plătite de către pacient, în mod direct, sau prin asigurările private ale acestuia. Tariful perceptul de unitate sanitară pentru secţia sau paturile private vor fi afişate, a mai explicat oficialul. Toată activitatea privată din spitalul public se desfăşoară în afara programului de lucru, acest model funcţionând cu succes, de zeci de ani, în spitalele publice din Franţa.

Din suma încasată de către medic, 60% rămâne acestuia, 30% va reveni echipei medicale, iar 10%, spitalului, a mai spus ministrul, precizând că numărul paturilor private nu va putea depăşi 20% din totalul celor publice.

Potrivit lui Nicolăescu, acest proiect va fi aplicat mai întâi în sistem pilot, în primul semestru din 2014. Dacă va funcţiona la nivelul spitalelor pilot, va fi extins în întreaga ţară.

Spitalele, împărţite în doar două categorii

Un alt proiect de lege prezentat de ministru a fost cel privind statutul spitalelor. Potrivit proiectului, unităţile sanitare cu paturi vor fi împărţite în două categorii: de interes naţional, respectiv, spitalele regionale şi cele de urgenţă, şi de interes local - spitalele municipale şi orăşeneşti.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, ieri, că au fost alese 12 unităţi medicale pentru implementarea proiectului, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea prin hotărâre de Guvern. Proiectul dă posibilitatea acestor unităţi să devină instituţii autonome, cu mai multă libertate în organizare şi cu posibilitatea depolitizării funcţiilor de management.

 

PROIECTUL PRIVIND MALPRAXISUL, FINALIZAT. Proiectul privind malpraxisul a fost finalizat şi, pentru a treia oară, va intra în dezbatere publică. Principala modificare este instituirea obligatorie a unei proceduri care să aducă pe primul plan soluţionarea amiabilă a litigiului, prin negociere directă între asigurat, asigurator şi pacient. „Pacientul va primi din partea spitalului toate documentele medicale privind cazul reclamat şi nu va mai fi nevoit să aştepte ani de zile decizia instanţelor de judecată. În proiectul de lege este prevăzut ca, în termen de 6 luni, procesul de evaluare a cazului să fie finalizat”, a explicat ministrul Sănătăţii, Euguen Nicolăescu. Totodată, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare. Noul proiect va fi postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi este prevăzut a intra în vigoare începând cu anul viitor, a mai spus ministrul.

 

PACHETUL DE BAZĂ, CONTURAT. Pachetul de bază de servicii medicale va fi pus în dezbatere publică în data de 30 septembrie, după cum a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Pachetul va fi asumat de Guvern şi, potrivit demnitarului, de acesta trebuie să beneficieze atât cetăţenii asiguraţi, cât şi cei neasiguraţi. Accentul însă va fi pus pe partea de prevenţie şi pe relaţia cost-eficienţă, după cum a mai spus ministrul Sănătăţii.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie