Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 13:07

Maternitatea arată ca după război

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 10 februarie 2016

Nici 10% din proiectul de renovare nu a fost definitivat din luna august şi până acum. Pe de o parte din cauza „surprizelor” care au apărut faţă de proiect, dar şi pentru că abia din această lună a fost mărit efectivul de muncitori care lucrează pe acest şantier

Maternitatea arată ca după război

Foto: Marius Comşa

Demarate în luna august a anului trecut, lucrările de reabilitare şi modernizare a vechii clădiri a Maternităţii, care sunt derulate de Ministerul Sănătăţii cu o finanţare obţinută de la Banca Mondială, au avansat în ritm de melc. Pe de o parte, după cum a precizat conducerea unităţii sanitare, aceste întârzieri au apărut din cauza unor lucrări neprevăzute în proiect, iar pe de altă parte şi din cauza faptului că la început au fost destul de puţini muncitori la lucru. „Până luna aceasta s-a lucrat timid, au fost câte 15 - 20 de muncitori, fiindcă firma avea mai multe şantiere în ţară, iar abia acum constructorul a suplimentat efectivul şi s-a ajuns la peste 60 de muncitori. De asemenea, au apărut şi unele surprize, cum ar fi faptul că au trebuit consolidate anumite plafoane care nu erau prevăzute în proiect, iar în unele cazuri, deşi în proiect era specificat că trebuie executată o consolidare de 3 cm cu beton, a trebuit efectuată o consolidare de 3 metri”, a explicat dr. Valeria Badea, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Dr. Ioan Aurel Sbârcea.
Lucrările sunt realizate de societatea Victor Construct din Botoşani, o firmă cu experienţă în ceea ce priveşte lucrările de modernizare în spitale, pentru suma de 16.820.000 de lei. Cu fonduri la dispoziţie din 2010, proiectul a demarat numai anul trecut şi din cauza faptului că imobilul era în proprietatea Bisericii Evanghelice, iar CJ Braşov a trebuit să îl cumpere pentru ca finanţarea să fie alocată de Minister. Corpul vechi al Maternităţii a fost cumpărat cu 3,4 milioane de euro, bani care sunt plătiţi în rate anuale începând de anul trecut. De asemenea, în 2010 a mai fost organizată o licitaţie câştigată de o firma braşoveană ICCO, însă Ministerul Sănătăţii nu a fost de acord cu preţul şi nici constructorul nu a vrut să-l diminueze, astfel că a fost necesară reluarea procedurii.



Prelungirea termenului de finalizare nu este posibilă
Ținând cont că banii sunt alocaţi prin minister, acesta are şi responsabilitatea de a supraveghea lucrările, însă conducerea spitalului, dar şi a Consiliului Judeţean Braşov, care administrează proiectul, au decis, la rândul lor, să monitorizeze îndeaproape lucrările pentru a-l mai împinge de la spate pe constructor, fiind organizate săptămânal şedinţe cu acesta. „Termenul iniţial pentru finalizarea lucrărilor este 8 august 2016 cu posibilitatea de prelungire până în luna octombrie. Dacă nu se respectă acest termen, există riscul pierderii finanţării, ceea ce va fi şi în detrimentul constructorului, care va trebui să suporte unele penalităţi”, a subliniat vicepreşedintele CJ Braşov Adrian Gabor. Acesta a precizat că în momentul de faţă nici 10% din proiect nu este finalizat, dar speră că întârzierea va fi recuperată ţinând cont că până acum s-a lucrat la partea cea mai grea, respectiv la consolidări.
„În nici un caz nu poate fi vorba de o prelungire a termenului, fiindcă proiectul de la Braşov este ultimul dintr-un program mai mare al Ministerului Sănătăţii care a obţinut  o finanţare de la Banca Mondială pentru modernizarea infrastructurii spitaliceşti, dintre care componenta privind modernizarea şi reabilitarea a 19 maternităţi a fost cea mai importantă”, a precizat Mihai Pascu, director al CJ Braşov.
Și activitatea unităţii sanitare a fost redusă pe anumite secţii, ţinând cont că activitatea medicală s-a mutat cu totul în corpul nou. După amenajarea noilor saloane vor fi disponibile în total 275 de paturi pentru spitalizare, de la 202 câte sunt în prezent. „Anul acesta, spitalul intră în proces de acreditare şi vom fi nevoiţi să obţinem această acreditare pe termen limitat doar pe noul corp şui după ce se finalizează modernizarea vechii clădiri, să depunem o nouă documentaţie, dar acest lucru va însemna şi alte costuri”, a spus dr. Badea. Maternitatea braşoveană este de fapt un spital regional, aici fiind direcţionate şi cazuruile mai special din judeţele Covasna, Harghita şi chiar Prahova. Anul trecut, au înregistrate 4.040 de naşteri, iar în urmă cu doi ani 4.300.



Saloanele vor fi redimensionate, se va aplica sistemul de spitalizare „mamă-nou născut”
Interiorul clădirii arată în prezent ca după război, ţinând că pereţii tavanele şi pardoselile au fost decopertate pentru a putea fi consolidate.
După renovare însă, pacientele vor avea la dispoziţie de saloane cu două şi trei paturi, cu grupuri sanitare proprii şi toate dotările necesare. Sălile de operaţie vor fi şi ele modernizate şi vor fi utilate cu echipamente moderne. Se va realiza o restructurare funcţională şi tehnologică a secţiilor de obstetrică şi neonatologie, care va consta în: corectarea fluxurilor şi circuitelor funcţionale necesare desfăşurării activităţii secţiilor cu respectarea normelor de igienă spitalicească; aplicarea sistemului de spitalizare rooming-in (mamă-nou născut); reabilitarea instalaţiilor de încălzire-ventilaţie pentru realizarea unui microclimat optim şi a unei presurizări corespunzătoare în spaţiile ATI; introducerea la nivelul necesar actualmente a aerului aseptic şi fluidelor medicale necesare; reabilitarea instalaţiilor electrice şi dimensionarea lor în raport cu consumul de energie electrică necesară echipamentelor medicale şi de utilităţi; reabilitarea instalaţiilor sanitare, inclusiv a celor aferente aducţiei de apă sterilă; reabilitarea şarpantei şi a învelitorii clădirii; construcţia unui ascensor, cel existent fiind de pe vremea medicului Aurel Ioan Sbârcea (care a condus Maternitatea braşoveană în perioada 1949 - 1966), al cărui nume în poartă în prezent. Chiar dacă are o vechime considerabilă, liftul încă funcţionează fiind utilizat acum pentru transportul materialelor către etajele superioare.

Câţi bani a alocat CJ Braşov Maternităţii în 2016
CJ Braşov a alocat în acest an 1.668.000 de lei Maternităţii pentru achiziţia unor echipamente, dar şi pentru obţinerea unor autorizaţii. Una dintre cele mai importante investiţii cu bani de la bugetul judeţului este achiziţia a două centrale termice, al căror cost este estimat la peste 500.000 de lei, şi care sunt necesare pentru a asigura încălzirea şi apa caldă pentru întreaga unitate sanitară, acestea nefiind prevăzute în proiectul derulat de către Ministerul Sănătăţii. Restul sumei va fi folosit pentru achiziţia de aparatură medicală pentru secţiile ATI şi neonatologie, dar şi pentru achiziţia unor ecografe moderne 3 D şi 2 D, dar şi pentru autorizarea clădirii la incendiu. Tot pentru aparatura medicală vor fi direcţionate şi 460.000 de lei din excedentul bugetar pe care l-a avut Maternitatea anul trecut.

 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie