Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 01:15

Maşina (şi nevasta) nu se împrumută: dacă o faci, răspunzi

Autor:

Publicat la 17 decembrie 2021

MAI vrea să acopere un gol legislativ: e maşina mea, dar nu vă spun cine a condus

Maşina (şi nevasta) nu se împrumută: dacă o faci, răspunzi

Conducătorii auto care încrediţează maşina altor persoane vor risca o sancţiune mult mai dură în situaţia în care nu comunică, la cererea poliţiei rutiere, datele respectivilor „şoferi de ocazie”, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului rutier.
Aşadar, înainte de a da cheile unei rude sau prieten, trebuie să ştii că persoana care deţine maşina va suferi din perspectiva factorului bonus/malus în cazul în care cel aflat la volan este implicat într-un accident sau dacă este prins conducând sub influenţa alcoolului. Mai mult, autorităţile vor stabili un termen minim de răspuns la solicitare şi, totodată, ce date trebuie comunicate efectiv. Conform acestora, lipsa unui termen minim de răspuns şi a indicării precise a datelor personale care trebuie comunicate sunt deficiente în legislaţie şi trebuie corectate.
„Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât şi în ceea ce priveşte folosirea efectivă a acestuia. Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaşte persoana care îi conduce vehiculul”, a explicat Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Această măsură ar urma să fie aplicată pentru a depista persoanele care au săvârşit contravenţii rutiere conducând maşinile altora, atunci când identificarea n-o poate face personal un poliţist. Ca să se aplice, proiectul de OUG, iniţiat de MAI, trebuie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Fără „plata la jumătate”
„În primul rând, pentru cei care vor ignora solicitările poliţiei rutiere de a comunica datele şoferului de ocazie, amenda va trebui achitată integral. Adică, în acest caz, nu se va mai aplica regula de acum a plăţii, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Ci se va plăti exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenţie.
Amenda pentru faptă este din clasa a patra de sancţiuni (între 9 şi 20 de puncte-amendă). În prezent, deoarece punctul-amendă este de 145 lei, sancţiunile se pot ridica la sume cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei. Astfel, dacă un proprietar poate scăpa acum cu o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, în viitor acesta va plăti cel puţin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult”
, potrivit AvocatNet.ro.

Cum motivează MAI solicitarea
Măsura este necesară deoarece, în prezent, proprietarii de maşini tind să ignore solicitările poliţiei sau să transmită date greşite. „S-a constatat faptul că, în practică, scopul normei (…) nu este atins, respectiv identificarea în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment, în principal fie pentru că proprietarul/ deţinătorul mandatat al vehiculului nu comunică datele conducătorului, fie pentru că sunt comunicate date eronate, motiv pentru care este necesară adoptarea unei măsuri suplimentare care să responsabilizeze proprietarul/ deţinătorul mandatat al vehiculului şi să asigure eficienţă normei, constând în introducerea unei excepţii de la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cazul săvârşirii acestei contravenţii”, potrivit MAI.

În minim 20 de zile
În al doilea rând, autorităţile vor stabili un termen minim în care proprietarii vor trebui să transmită poliţiei rutiere datele personale ale celui căruia i-au încredinţat maşina.
„La solicitarea poliţiei rutiere, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Termenul indicat în cuprinsul solicitării (…) nu poate fi mai mic de 20 de zile, calculat începând cu ziua imediat următoare celei în care se transmite solicitarea”, dispune proiectul.
De asemenea, se va stabili exact şi ce date personale ale şoferului de ocazie trebuie comunicate poliţiei rutiere – prenumele, numele şi codul numeric personal sau numărul permisului de conducere.

Când proprietarul riscă dosar penal
În acest moment, nu sunt precizate exact datele care trebuie trimise, ci scrie doar că trebuie comunicată identitatea persoanei care a condus maşina.
Mai mult, actualmente, conform Ordonanţei nr.15/2002, rovinieta se achiziţionează şi se acordă pe numele persoanei înscrise în certificatul de înmatriculare.
Totodată, fapta de a circula fără rovinietă va duce la sancţionarea persoanei care deţine autoturismul, fie ca proprietar, fie în baza unui alt drept (această persoană fiind înscrisă în certificatul de înmatriculare, a mai detaliat avocatnet.ro. Şi în cazul RCA este la fel, excepţie făcând cazul în care deţinătorului din acte i se fură autovehiculul.
De asemenea, proprietarul poate răspunde penal pentru încredinţarea maşinii sale unei alte persoane, mai precis, dacă şoferul de ocazie nu are permis de conducere, are un permis de conducere necorespunzător sau suspendat, persoana are probleme cu alcoolul, persoana care a primit maşina a consumat substanţe psihoactive.
În această situaţie, deţinătorul maşinii riscă pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă penală.

+8 -1

Comentarii

'Stercalau cop'

2021-12-18 11:08:33


'1)rovigneta se plateste de proprietar deci daca nu este platita si masina circula sa plateasca proprietarul.2 ) daca da masina altuia sa suporte el toate penalitatile(puncte,amenzile).treaba lui cui a incredintat-o.'

'Drozan Paul'

2021-12-17 18:17:00


'Masina a fost verificata la ITP si nu proprietarul, deci itp este valabil pt masina nr.si nu pt proprietarul( numele). Rovinieta este o taxa pt circulatia unui auto pe drumurile publice si nu a unei persoane. Chestia cu \" nu se stie cine a condus este\" o exagerare la fel ca aia cu \"n-ai voie sa iei in masina persoane straine\" Plus ca este o ordonanta si nu o lege.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie