Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:43

Mai puţini cu liceu, mai mulţi cu profesională. A început „reforma” la Braşov

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 04 iunie 2019

Primele 11 licee din judeţ pierd câte o clasă de elevi. 7 primesc, în compensare, câte o clasă de învăţământ profesional. Vot secret la IŞJ pentru desemnarea tăierilor

Mai puţini cu liceu, mai mulţi cu profesională. A început „reforma” la Braşov

În următorul an şcolar, în liceele din judeţul Braşov vor fi cu patru clase mai puţin. În fapt, sunt 11 licee care pierd câte o clasă de liceu, dar 7 dintre ele primesc, în compensare, câte o clasă de profesională. Anunţul a fost făcut, ieri, de prof. Ariana Bucur, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov. Câte o clasă de elevi în minus va fi la „Doamna Stanca”, din Făgăraş, „Şt. O. Iosif”, din Rupea, Colegiul Economic „Andrei Bârseanu” şi Liceul cu Program Sportiv, din Braşov. Chiar şi aşa, toţi absolvenţii de gimnaziu vor avea loc asigurat la liceu sau profesională.

Ar fi trebuit să dispară 25 de clase de liceu, dar să apară 10 clasele de profesională în plus
„Data comunicării cifrei de şcolarizare este mult depăşită. Şi, pentru că au venit atât de târziu, nu avem încă broşura admiterii, care conţine specializările, codurile lor, ultimele medii. Săptămâna trecută, Braşovul a primit cifrele aprobate şi trebuie spus că, iniţial, era vorba de o reducere a 25 de clase la liceu, dar o suplimentare a claselor de învăţământ profesional. În acest condiţii, la nivelul Inspectoratului, am constituit o comisie, care să analizeze, în baza unor criterii, unde vor fi făcute reducerile şi câte clase reducem”, a precizat, ieri, Ariana Bucur (foto).

Sub observaţie de 3 ani
Potrivit şefei IŞJ, tăierile s-au făcut luând în considerare procentul de promovare la examenul de Bacalaureat, numărul de locuri rămase libere la licee după prima etapă de repartizare computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a, numărul notelor sub 5 la evaluarea Naţională pentru candidaţii admişi la respectivele licee, numărul de clase propuse de conducerile liceelor pentru următorul an şcolar, dacă mai sunt sau nu licee în zonă. Toate acestea au fost analizate pe ultimii trei ani, conform sursei citate.
Potrivit Arianei Bucur, după analize, în Consiliul de Administraţie al IŞJ s-a votat secret care sunt cele 11 colegii care vor pierde câte o clasă de liceu începând cu anul şcolar viitor, dar şi cele 7 care primesc, în compensare, câte o clasă de profesională.

Populaţie şcolară în scădere. Plus fenomenul de „părăsire timpurie” a şcolii
Potrivit reprezentanţilor IŞJ, un alt criteriu luat în considerare este şi numărul de elevi existenţi în baza de date SIIIR (Sistemul informatic din învăţământ). „Vorbim despre o diminuare a populaţiei şcolare de la an la an. Dar, mai vorbim şi despre fenomenul de părăsire timpurie a şcolii. De exemplu, am văzut elevii din clasele a VII-a, înscrişi în SIIIR. Anul acesta, când ei sunt clasa a VIII-a, aproximativ 150 nu se mai regăsesc în aplicaţie. Nu este vorba despre abandon şcolar, ci părăsire timpurie a şcolii”, a explicat Valentin Bucur, informatician în cadrul IŞJ.

Toţi copiii vor avea loc la liceu
În ciuda diminuărilor, toţi absolvenţii claselor a VIII-a vor avea loc la liceu sau şcoala profesională, a dat asigurări Ariana Bucur. Reprezentanţii IŞJ se aşteaptă la aproximativ 4370 de absolvenţi de clasa a VIII-a care să fie admişi la liceu şi au fost luaţi în considerare inclusiv copiii care vin din alte judeţe să studieze la Braşov. „Avem obligaţia să asigurăm un loc tuturor celor înscrişi în clasa a VIII-a, un loc în învăţământul secundar superior, că e liceu sau învăţământ profesional sau profesional dual. Deci vor avea un loc în care să-şi termine învăţământul obligatoriu”, a subliniat şefa IŞJ.
De asemenea, nici cadrele didactice nu vor fi afectate de reducerea claselor. „Însă, probabil, plata cu ora va dispărea”, a mai spus Ariana Bucur.

Modificări pentru cei care termină în clasele cu predare în altă limbă decât română
 O schimbare survenită din acest an, la admitere, îi vizează pe absolvenţii claselor a VIII-a, care vin din clase unde se învaţă în limbile minorităţilor naţionale şi vor dori să intre în clase cu predare în limba română. „Dacă ei vor opta pentru învăţământ în limba română, mai departe, nu li se va mai lua în considerare nota de la proba de limbă maternă, de la Evaluarea Naţională. Va fi făcută media între probele de română şi matematică. Ceilalţi care vor continua cu învăţământul în limba maghiară şi germană vor avea medii în care va fi luată în considerare nota de la proba de limbă maternă”, a explicat Ariana Bucur.
În rest, se menţine prevederea conform căreia, media de admitere se va calcula ca medie ponderată între notele obţinute la Evaluarea Naţională, în proporţie de 80%, iar 20% va reprezenta media celor 4 ani de gimnaziu.

Broşura admiterii, de săptămâna viitoare, mai întâi pe site-ul IŞJ
Pe de altă parte, dat fiind că, în 2019, cifrele de şcolarizare pentru liceu au fost aprobate cu întârziere la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, broşura admiterii va apărea abia săptămâna viitoare, mai întâi în online, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (isjbrasov.ro), apoi în format print, au mai anunţat, ieri, reprezentanţii IŞJ. Broşura conţine specializările oferite de fiecare liceu în parte, codul specializărilor, ultima medie cu care s-a intrat în anul trecut la respectiva specializare. Fişele de admitere vor fi completate de copii, însoţiţi de părinţi, în perioada 3-7 iulie. Repartizarea computerizată va fi în data de 12 iulie.


Colegiile de la care s-au tăiat clase de liceu, dar au primit în compensare clase de profesională
1.  Colegiul „Aurel Vijoli” Făgăraş
2.  Colegiul Tehnic „Mircea Cristea”
3.  Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov
4.  Colegiul Tehnic „Simion Mehedinţi” Codlea
5.  Colegiul Tehnic Transilvania
6.  Liceul Tehnologic „Malaxa” Zărneşti
7.  Colegiul Tehnic „Alexandru Bărbat” Victoria


Colegiile care pierd câte o clasă de liceu, fără compensări
1. Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu” (aici erau propuse iniţial 8 clase de liceu)
2. Colegiul Naţional „Doamna Stanca” Făgăraş
3.  Liceul cu Program Sportiv
4. Liceul „Şt. O. Iosif” Rupea  

 

+2 -2

Comentarii

Kiki

2019-06-06 14:09:14


Nu este adevărat ce spune d-na inspector! Colegiul Național Economic din Brașov a avut în fiecare an procent bun de promovabilitate la bacalaureat iar locurile la liceu s-au ocupat mereu din prima repartizare cu medii peste 6 ! Sunt minciuni sfruntate !!!

Elena

2019-06-04 18:09:07


Si ce fac profesorii care raman fara ore? Bine ca la Fagaras funstioneaza un liceu cu profil teologic. Exista piata a muncii pentru ei?

rammstein

2019-06-04 08:21:45


priviti si va minunati !!!...asta da femeie !!..de prin anii '50!!!.reforma asta nu poate fi si-n institutie ??>..cat timp o mai vedem pe aceasta dragnea in fusta???..

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie