Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7218 - 29 mai 20:03

Mai e o săptămână până când Braşovul va fi gazda artei digitalizate

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 28 august 2015

Timp de trei zile, Festivalul AMURAL va transforma promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Braşov.

Mai e o săptămână până când Braşovul va fi gazda artei digitalizate
În weekendul 4-6 septembrie, va avea loc în Braşov primul festival din România dedicat artelor vizuale contemporane. Timp de trei zile, Festivalul AMURAL va transforma promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Braşov, ocupând fortificaţiile medievale, pădurea Warthe şi pârâul Graft. Evenimentul, unic în România, face parte din programul oficial al candidaturii Braşovului la titlul de Capitală Culturală a Europei.
Organizatorii festivalului lansează Manifestul AMURAL, o declaraţie de intenţie cu privire la viitorul artei contemporane şi relaţia oamenilor cu creaţia artistică. „Arta s-a schimbat cu viteza istoriei. A rupt ştreangul de care atârna pe pereţi alb-sterili şi, năvălind prin gift shop, a evadat din muzee. Arta a ieşit în stradă şi refuză să plece, să ne lase în pace, în apatie, în puful nostru de zi cu zi. Apoi s-a lăsat tăiată şi atârnată pe ziduri virtuale sub formă de #artă, pentru a provoca, demitiza, destabiliza gândirea şi privirea, realul şi adevărul. Arta s-a digitalizat, s-a demonetizat, s-a democratizat”, spune Răzvan Pascu, coordonator AMURAL.
 
Ce artişti vin la festival
Câţiva artişti renumiţi şi-au anunţat prezenţa la festivalul braşovean. Astfel, la secţiunea video-mapping vor fi prezenţi obişnuitul VJ al scenei de muzică electronică Cote Visuals,  dar şi artistul cunoscut pentru colaborarea cu Silent Strike - Dan Basu, alături de Alin Lepădatu, Mihai Matei Visuals, Inkspektive, Schultz, Pink Alien, Rhmio, Vloop. Proiecţiile se vor face pe Zidul Cetăţii, Bastionul Graft, Turnul Alb, Turnul Negru, pe coroanele copacilor şi în alte locuri surpriză.
Pentru instalaţii de lumină colectivul Laborazon a adunat peste 10 lucrări ce vor fi expuse în pădurea de După Ziduri, printre care şi una realizată de Asociaţia de Servicii Sociale SCUT Braşov numită „Aparenţe”. Câteva dintre ele sunt - Holo-piramida, o piramidă ce conţine o hologramă a unui turn în miniatură, Masa Tactilă - o masă ce îşi schimbă materialitatea de la apă la reţele interconectate, Podeaua Interactivă - pe care se poate juca fotbal cu obiecte virtuale, Mega-Lamp, Inimi etc.
Expoziţia de ilustraţie din Turnul Alb, cea de fotografie din Turnul Negru şi cea de design din Poarta Ecaterina pregătesc lucrările pentru vernisajele din 4 septembrie. Vizitatorii vor putea vedea fotografii de Mihai Barabancea, Lucian Bran, Mihai Neon, Mihai Sovaiala. Printre ilustratorii prezenţi se vor număra Kitra, Alina Marinescu, Ilinca Seda. 
Kitra va realiza un experiment inedit, o încrucişare a ilustraţiei cu proiecţiile video. ArtMURAL se va numi proiecţia live a picturii murale efemere ce va aşterne pentru doar câteva ore pe zidul medieval, altfel imposibil de pictat.
Pictura murală permanentă va fi realizată pe zidul vechiului şi ruinatului Cinematograf Popular. Pentru această lucrare ce va rămâne mărturie a festivalului îşi vor uni forţele Pisica Pătrată, Irlo şi RobertObert. 
 
Artă şi tehnologie
În programul deosebit de divers, vor avea loc şi evenimente ludice, menite să ne amintească faptul că tehnologia oferă doar mijloacele, oamenii rămânând creatorii, indiferent de vremuri - GIF Festival, o expoziţie-eveniment ce aduce în afara mediului online faimoasele animaţii repetitive, şi DiaFilm Festival va aduce poveştile analogice ale copilăriei derulate în acelaşi timp pe diafilm şi pe vinil, oferind audienţei o dublă povestire. 
Două cinematografe vor străjui festivalul la cele două capete - înspre Livada Poştei, la Cinematograful Popular, vor rula filmele aduse de Cinemateca Braşov, iar la Poarta Ecaterina animaţii.
Fiecare seară se va încheia în poiana de la baza Turnului Negru cu câte un concert însoţit în permanenţă de proiecţii video. Faimosul proiect audio-video al lui Silent Strike şi Dan Basu va ţine capul de afiş vineri. Li se vor alătura Danaga şi braşovenii RoundSound în deschidere.
Seara de sâmbătă va fi dedicată muzicii tehno alături de Moduler şi crew-ul său din Bucureşti. Duminica va fi a braşovenilor, cu Silver Mountain, Nemo şi Grand la butoane. În fine, Visual Poetry coordonat de Robert Elekes este încercarea organizatorilor de a face poezia multi-senzorială. 
AMURAL - Festival vizual După Ziduri este o iniţiativă privată a unui grup de tineri creativi originari din Braşov. Miza lor este de a conecta oraşul cu cele mai noi şi mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un festival cultural de dimensiune europeană ce aduce împreună arta alături de cele mai noi forme de creaţie şi tehnologie care să transforme oraşul în centrul cultural regional şi naţional pe care şi-l doresc atât braşovenii, cât şi vizitatorii.
+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional