Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7381 - 28 ian 17:13

Lucrările privind dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii în zona Feldioara continuă

Autor: Mircea PETRUSE

Publicat la 15 noiembrie 2013

Printre ele se numără canalizarea, construcţia de noi unităţi şcolare, reabilitarea Cetăţii Ţărăneşti medievale

Lucrările privind dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii în zona Feldioara continuă

În ultimele luni, comuna Feldioara şi satele aparţinătoare Reconstrucţia şi Rotbav au devenit o zonă în care s-au deschis mai multe şantiere. Se lucrează intens la introducerea canalizării, se construiesc noi unităţi de învăţământ (şcoli şi grădiniţe), se rabilitează şcoli şi alte obiective de interes public, social şi turistic, cum ar fi, spre exemplu, Cetatea Ţărănească medievală, iar lista investiţiilor nu se opreşte aici.
Un proiect extrem de important pentru dezvoltarea comunităţii îl reprezintă canalizarea. Vorbim de o investiţie ce se derulează în forţă de câteva luni şi care se va realiza prin Programul Operaţional Sectorial POS Mediu, cu fonduri de la Ministerul Mediului, bani europeni, pe o perioadă de minimum un an, perioadă în care se speră că vor fi finalizate lucrările. Săpăturile propriu-zise au început încă de anul trecut, pe o stradă în satul Reconstrucţia, dar şi în satul Rotbav s-a lucrat şi continuă să se lucreze.
În Feldioara, introducerea conductelor de canalizare a început efectiv în luna martie anul acesta, pe strada 1 Mai, stradă situată la extremitatea localităţii, mai exact în imediata vecinătate a Staţiei de epurare a apelor uzate aflată şi ea în construcţie. Şantierul s-a extins apoi rapid pe aproape toate străzile din comună, fiind reluate în ultima perioadă şi în satul Rotbav.
Astfel, Feldioara va avea o reţea extinsă şi completă de canalizare, aceasta urmând să fie conectată la staţia de epurare care se construieşte aici. Cu alte cuvinte, vorbim despre un proiect integrat de introducere a canalizării pentru întreaga zonă, investiţie nu numai foarte importantă, ci şi amplă pentru a putea fi încheiată anul acesta. Fondurile provin de la Uniunea Europeană prin Programul POS Mediu, graţie unui proiect gestionat de Compania RA Apa Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov.   

„Am acordat şi voi acorda o mare atenţie învăţământului şi educaţiei”
Un alt sector căruia primarul Sorin Taus i-a acordat o importanţă crucială în ultima perioadă îl reprezintă învăţământul. Acesta a constituit întotdeauna o prioritate pentru edilul şef, fiind considerat chiar „prioritatea zero”. Şcolile existente au fost modernizate şi dotate cu mobilier şi centrale termice performante, însă numărul mare de elevi şi preşcolari din întreaga zonă, aproximativ 900, a impus necesitatea construirii de noi unităţi: şcoli, grădiniţe şi creşe.
„Mă bucur să văd că în zona noastră sunt foarte mulţi copii, ceea ce mă face să cred că viitorul acestor trei localităţi este asigurat şi pe mâini bune. Învăţământul a fost şi rămâne prioritatea mea. Am acordat şi continui să acord o mare atenţie învăţământului şi educaţiei, deoarece sunt convins că pregătirea şi instruirea reprezintă condiţia de bază a oricărei dezvoltări şi modernizări. De aceea, am investit şi vom mai investi şi în anii următori resurse financiare importante în asigurarea unui proces educaţional modern, precum şi în dezvoltarea infrastructurii şcolare necesare. Voi fi şi de acum încolo atent preocupat de problemele şi nevoile Şcolii, de copii, părinţi, profesori şi educatori”, declara primarul Taus la deschiderea oficială a anului şcolar 2013-2014.

Grădiniţe noi la Reconstrucţia şi la Rotbav
Comparativ cu anul trecut, am observat că în ambele localităţi - Reconstrucţia şi Rotbav - numărul de elevi a crescut simţitor, asta în primul rând datorită strategiei primarului de a le asigura condiţii cât mai bune de studiu şi pregătire, dar şi a politicii de renunţare la naveta dintr-o localitate în alta, lucru costisitor pentru toată lumea. Şcoala primară din Reconstrucţia a fost complet refăcută, modernizată şi dotată cu termopane, gresie, faianţă, grupuri sanitare cu duş, centrală termică etc., iar în imediata ei vecinătate se află în construcţie şi o grădiniţă (foto), imobil care va fi finalizat luna viitoare, graţie unui proiect finanţat din fonduri europene. Noua unitate de învăţământ va avea două săli mari de clasă, o cancelarie, grupuri sanitare dotate cu duşuri, centrală termică fiabilă şi va fi echipată cu întreg mobilierul şcolar necesar.
Copiii din Rotbav învaţă încă de anul trecut într-o şcoală nouă, rezultată din reabilitarea din temelii a unei clădiri mai vechi. Sălile de clasă sunt foarte bine amenajate, fiind dotate după toate standardele de calitate în vigoare. Dar, aşa cum preciza însuşi primarul, „investiţiile în această localitate şi în toată zona Feldioarei nu se vor opri aici”. Trebuie să menţionăm că în Rotbav se va construi o nouă grădiniţă, de care este mare nevoie, lucrările urmând să înceapă în scurt timp.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie