Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 13:55

Legea privind separarea copilului de familie, pro sau contra

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 17 mai 2023

Legea privind separarea copilului de familie, pro sau contra

Tot mai multe organizaţii atrag atenţia că, aşa cum a fost adoptat de Parlament, PL-x nr. 145/2023, noul Proiect de Lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, lasă loc pentru abuzuri.
„Cum se pregăteşte Statul Român să vă ia copiii din familie? Un proiect de Lege aiuristic, subiectiv, abuziv şi aberant, cu prevederi care încalcă grav drepturile omului, a trecut de Senat în luna martie 2023. A primit votul şi în Camera Deputaţilor. Legea urmează să fie promulgată de Preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial al României. Redăm mai jos câteva prevederi din acest proiect de Lege halucinant. Situaţii în care se poate lua copilul din familie şi să fie aruncat într-un orfelinat, în acele instituţii nocive, mizere, denumite Protecţia Copilului”, spune preşedintele Asociaţiei pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM) Braşov, Ionel Spătaru.
Legea spune că un copil este în risc de separare şi Protecţia Copilului trebuie să intervină dacă minorul nu este vaccinat, dacă nu este înscris la un medic de familie, dacă are persoane cu boli cronice sau dizabilităţi în familie, dacă are părinţi cu un grad scăzut de educaţie, dacă are performanţe şcolare slabe, dacă familie nu dispune de suficient spaţiu locativ şi în multe alte situaţii.
Este adevărat că în toate aceste situaţii copilul nu trebuie să fie separat de familie. Protecţia Copilului trebuie să intervină şi să sprijine familia să remedieze problemele constatate şi micuţul să fie în deplină siguranţă. Numai că, în realitate, de multe ori, prin „intervenţie”, asistenţii sociali înţeleg preluarea copilului.
Imediat după adoptarea votul din Camera Deputaţilor, o tânără din judeţul Bacău a dat o declaraţie la DGASPC că nu se simte în stare să îşi crească băieţelul în vârstă de trei luni şi ar vrea ca acesta să fie preluat de instituţie. Multe mame se confruntă cu această problemă, însă, de cele mai multe ori, este ceva trecător. Uneori este nevoie de consiliere şi mama îşi va iubi din nou bebeluşul.
Mama din Bacău a declarat că nu are bani să îl crească pe micuţ, iar DGASPC Bacău nu a stat pe gânduri, ci a preluat copilul! A doua zi, mama şi-a revenit şi s-a interesat ce are de făcut să-şi primească înapoi bebeluşul, dar nu mai este atât de simplu.
Toate s-au întâmplat deşi, potrivit noii legi (chiar dacă încă nu a intrat în vigoare, dar şi vechea legea vorbea despre acelaşi lucru), mama ar fi trebuit consiliată şi chiar sprijinită. Era exact una dintre situaţiile despre care vorbeşte legea, în care copilul se află în situaţie de risc.
Asistenţii sociali au trecut peste toate etapele şi au ajuns direct la final, adică la preluarea micuţului în sistem. Totul în doar câteva ore! Chiar dacă mama recunoaşte că ea a insistat să îi fie luat copilul, legea spune altceva, iar o instituţie de stat trebuie să o respecte.
Sau poate că pretenţiile noastre sunt prea mari, din moment ce ministrul Familiei, Gabriela Firea, a postat pe pagina proprie de Facebook: „NIMENI nu va lua copiii românilor şi nici nu-i va înscrie în baze de date pentru a-i scoate din ţară!!! ADOPŢIILE INTERNAŢIONALE SUNT INTERZISE DE 22 DE ANI în România”.
Or, România este semnatară a Convenţiei de la Haga. Prin aceasta, toate statele semnatare se obligă să transpună în legislaţia naţională faptul că permit adopţia internaţională între ele. Toate statele respectă documentul pe care l-au semnat, mai puţin România şi asta o spune fără niciun fel de problemă chiar ministrul de resort.
Oficiul Creştin pentru Drepturi şi Libertăţi (OCDL), care a luptat alături de ministrul Gabriela Firea în câteva cazuri în care copii de români au fost recuperaţi de la autorităţile din alte state, care i-au luat printr-un exces de zel, atrage şi el atenţia asupra legii.
„Am solicitat  Avocatului Poporului să formuleze obiecţii de neconstituţionalitate în faţa Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte PL-x nr.145/2023. Am conceput un  chestionar  de autoevaluare, care are rolul de conştientizare a opiniei publice asupra efectelor proiectului, dacă ar fi să se aplice aşa cum a fost adoptat. Vom pregăti un  amicus curiae  (cerere de intervenţie) la Curtea Constituţională a României în cazul în care aceasta va fi sesizată de Avocatul Poporului. Vom pregăti o adresă motivată către Preşedinţia României pentru a nu promulga proiectul de lege în versiunea adoptată de Parlament. Vom continua o campanie de informare şi conştientizare a publicului larg asupra carenţelor şi efectelor proiectului de lege”, au transmis reprezentanţii OCDL.
Ministrul Gabriela Firea a arătat că unele dintre situaţiile în care se consideră că un copil este în situaţie de risc au fost eliminate. Toate organizaţiile sunt, însă, de acord că scăpările din lege trebuie corectate în urma discuţiilor şi exclud acţiunile în forţă.

+2 -0

Comentarii

'Willy'

2023-05-17 05:02:27


'Se aplica si la puradei? Unde cazeaza atatia? Ca aia cand nu sunt neglijati sunt exploatati. Dar politia si Protectia Copilului nu vad. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie