Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 13:52

Legea pentru Braşov

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 24 februarie 2017

Pentru noul spital al Braşovului, Ministerul Dezvoltării a transmis că nu poate da Ordonanţă de Guvern, Ministerul Justiţiei a cerut o lege. Pentru a promova acest act normativ, Consiliul Judeţean, Primăria Braşov şi societatea civilă au solicitat sprijinul parlamentarilor

Legea pentru Braşov

Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, George Scripcaru, primarul Braşovului, şi dr. Dan Grigorescu, preşedintele Asociaţia Noul Spital al Braşovului, au reluat ieri demersurile privind proiectul construirii unui nou spital clinic judeţean de urgenţă în municipiu.
Mai exact, conducătorii celor trei instituţii au semnat un apel adresat tuturor parlamentarilor de Braşov, prin intermediul căruia le solicită sprijinul pentru promovarea unui proiect de lege având ca obiect transmiterea unei suprafeţe de teren de 11,45 hectare din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, în domeniul public al Municipiului Braşov, în vederea realizării obiectivului de investiţii „Construire Spital Clinic de Urgenţă” în municipiul Braşov. Documentul a fost transmis deja parlamentarilor braşoveni.  
„Avem nevoie de acest proiect de lege care să reglementeze transferul terenului pe care vom putea construi un nou spital. La nivelul municipiului şi judeţului Braşov avem capacitatea financiară să susţinem realizarea acestui proiect care va satisface nu numai necesităţile de servicii medicale ale locuitorilor judeţului Braşov, ci şi ale pacienţilor din judeţele limitrofe”, a afirmat Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.  
La rândul său, primarul Braşovului, George Scripcaru a declarat că „am reluat demersul pentru construcţia noului spital clinic judeţean de urgenţă. Le solicităm tuturor parlamentarilor braşoveni, instituţiilor şi persoanelor implicate, dincolo de culoarea politică, să facem un efort comun pentru a reuşi în acest demers, având în vedere că Braşovul are nevoie de un nou spital care să asigure condiţii de asistenţă medicală conforme cu normele europene”.
Totodată, dr. Dan Grigorescu, completat: „Comitetul Director al Asociaţiei Noul Spital al Braşovului consideră că acest apel este o iniţiativă cu un pronunţat caracter civic şi care în niciun caz nu trebuie privită în cheie politică, deoarece are ca scop asigurarea interesului cetăţenilor Braşovului, care au dreptul la asistenţă medicală de cea mai bună calitate. Sperăm că reprezentanţii în Parlament ai braşovenilor vor percepe importanţa acestui moment şi că vor susţine cu toată forţa promovarea actului normativ într-un interval de timp cât mai scurt, ca bază a materializării construcţiei acestui spital”.
Acest demers survine după ce în data de 29 august 2016 a fost promovat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) un proiect de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Consiliul Judeţean Braşov şi Instituţia Prefectului, pe baza notei de fundamentare realizate de Primăria Braşov, având ca obiect transferul suprafeţei de teren menţionate anterior. Pe 14 octombrie 2016, CJ Braşov a revenit cu o adresă la Ministerul Dezvoltării pentru urgentarea promovării proiectului de OUG. Răspunsul MDRAP a fost transmis pe 5 ianuarie 2017, în care se arată că, potrivit punctului de vedere solicitat Ministerului Justiţiei, este nevoie de promovarea unui proiect de lege pentru rezolvarea situaţiei juridice a terenului.
Necesitatea şi importanţa construirii unui nou spital au fost înţelese pe deplin de autorităţile publice locale. Acestea au dat curs iniţiativei lansate de Asociaţia Noul Spital al Braşovului  privind încheierea unui Protocol de Cooperare pentru acest proiect. Astfel, pe 3 ianuarie 2017, protocolul a fost semnat de către ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, preşedintele CJ, Adrian Veştea, primarul Braşovului, George Scripcaru şi preşedintele Asociaţiei Noul Spital al Braşovului, dr. Dan Grigorescu. Pe 9 ianuarie 2017, documentul a fost aprobat în şedinţa Consiliului Judeţean, iar pe 28 ianuarie 2017, în şedinţa Consiliului Local Braşov.

Multe argumente pentru proiectul noului spital
În documentul transmis parlamentarilor se arată că „situaţia de fapt a asistenţei medicale spitaliceşti la nivelul judeţului Braşov este una critică. Structura pavilionară în care sunt dispuse spitalele din municipiul Braşov creează de ani de zile disfuncţionalităţi în prestarea unui act medical de calitate. Numeroase locaţii au o situaţie patrimonială incertă, imobilele nefiind în proprietatea Judeţului Braşov, fapt care nu permite finanţarea unor investiţii în clădirile respective. În consecinţă, multe dintre ele au ajuns într-o stare avansată de degradare. Actuala structură spitalicească la nivelul judeţului Braşov este dezavantajoasă atât din punctul de vedere al calităţii actului medical, cât şi al criteriilor de cost-eficienţă şi face dificilă tratarea bolnavilor în conformitate cu protocoalele în vigoare şi cu normele europene de acreditare”.  
În aceste condiţii, în apelul către parlamentari se mai arată că „se impune construirea unui nou spital clinic universitar de urgenţă, de interes judeţean, care să respecte normele europene, corect organizat şi dimensionat conform nevoilor comunităţii. Aşadar, avem nevoie de un proiect de act normativ privind transmiterea suprafeţei de teren de 11,45 hectare, din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, în domeniul public al Municipiului Braşov, în vederea construirii noului spital. Avem nevoie de sprijinul Dumneavoastră şi al tuturor parlamentarilor de Braşov în promovarea proiectului de lege care să dea o şansă reală sănătăţii braşovenilor prin asigurarea unor condiţii de asistenţă medicală la nivel european”.  
De asemenea, parlamentarilor li s-a transmis faptul că „în urma corespondenţei derulate la sfârşitul anului trecut între Consiliul Judeţean Braşov şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi a punctelor de vedere formulate de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, concluzia este că numai  printr-olege  (nicidecum   ordonanţă   de   urgenţă)   un   teren   poate   fi   scos din administrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din agricultură şi silvicultură”.



 

+0 -0

Comentarii

CityZen

2017-02-24 14:10:16


mai bine sa scrie pe banerele propuse de dl. Lazar ca inca nu s-au inteles la furat nu sa dea vina unii pe altii

Lazar

2017-02-24 08:19:45


D-lor Vestea si Scripcaru,numai prin lupta si munca veti putea realiza spitalul.Nu va puteti puteti baza pe sprijinul parlamentarilor pesedisti obedienti brasoveni care nu au cerut nici un ban pentru investitiile judetului Brasov.Au manipulat numai electoratul care l-a votat.Ce ar fi daca ati monta benere mari la toate intrarile din Brasov in care sa spuntei ca PSD-ul a promis spital si acum refuza sa o construiasca.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie