Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 03:37

Lecţia de altruism, predată de tinerii voluntari

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 21 iunie 2014

Peste 200 de tineri au învăţat ce înseamnă să fii voluntar, cum le poţi aduce un zâmbet pe buze celor aflaţi în suferinţă şi să le dai un ajutor, oricât de mic ar fi el, dar mai ales cum să îi convingi şi pe alţii că fără prea mult efort pot la rândul lor să ajute.

Lecţia de altruism, predată de tinerii voluntari
 
Ca să putem să îi ajutăm pe cei din jur, trebuie să le dăm puterea propriului nostru exemplu. 
O serie de liceeni braşoveni au început să vadă frumuseţea din spatele voluntariatului, o experienţă care nu doar că scoate ce este mai bun din oameni, dar îi şi învaţă cum să-şi dezvolte atuurile. Chiar dacă nu se plătesc, astfel de activităţi se răsplătesc, iar experienţa voluntariatului le aduce multora şansa să ajungă la o facultate de renume de peste hotare, dar şi să obţină mai uşor un loc de muncă. Această experienţă de viaţă, prieteniile şi încrederea căpătate de pe urma muncii în folosul comunităţii ca voluntar sunt de nepreţuit, iar aceşti tineri ne dau o lecţie valoroasă: altruismul se învaţă exersând.
 
„Nici un gest de bunătate nu e în zadar”
În cadrul proiectului „Şcoala de Voluntariat”, derulat de Consiliul Judeţean Braşov şi Asociaţia Epectasis, peste 200 de tineri au învăţat ce înseamnă de fapt să fii voluntar, să îşi ajute semenii aflaţi în nevoie, şi mai ales cum îi pot determina şi pe alţii să înveţe această „meserie”. „Este o stare firească să fii voluntar, iar acest lucru este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Chiar filosofii antici spunea că este un lucru normal să ajuţi, filosoful grec Esop susţinând că «Nici un gest de bunătate, indiferent cât e el de mic, nu e în zadar». Acest lucru ne învaţă şi Biblia. În Evanghelia după Matei ni se explică de fapt ce ar trebui să facă un voluntar şi ce este eficient să facem pentru a ajuta. Şi Sfântul Vasile cel Mare a spus că «Dumnezeu nu se uită la fapte, ci la dragostea cu care au fost făcute. Nu e nimic mult, când oamenii iubesc puţin, aşa cum nu este puţin, când oamenii iubesc mult». Activitatea voluntarului se referă tocmai la ajutorul pe care îl poţi da unui om aflat în suferinţă. Cât poţi tu, nu trebuie să faci minuni, să îl vindeci sau să îl eliberezi”, a explicat preotul Vasile Goian, preşedintele Asociaţiei Epectasis. 
„Şcoala de voluntari” tinde să devină o pepinieră pentru cei care vor să vină în ajutorul altora, chiar dacă îşi rup din timpul lor liber şi nu primesc bani pentru acest lucru. Proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean Braşov şi Asociaţia Epectasis va continua tocmai pentru ca tinerii să înveţe ce înseamnă să îţi ajuţi aproapele în momente grele.
Pentru a învăţa tainele voluntariatului, în cadrul acestui proiect tinerii au pornit de la zero şi au învăţat cum trebuie să se organizeze şi cum să deruleze astfel de activităţi. 
 
Au învăţat să le aducă zâmbetul pe buze celor suferinzi
Cu sprijinul organizatorilor, tinerii au fost susţinuţi în derularea unui proiect ambiţios „Camera de Joacă”, respectiv o activitate animaţie clinică desfăşurată pe parcursul unei săptămâni, la Spitalul Clinic de Copii. Astfel, voluntarii de la liceele braşovene, le-a făcut mai senine zilele câtorva sute de copii care au fost în spital, chiar înainte de sărbătorile Pascale. 
Să fii spitalizat nu e deloc un lucru vesel, mai ales când eşti doar un copil. Pentru aceşti copii şi pentru părinţii lor, spitalizarea sau un simplu control sunt deseori sinonime cu angoasă, singurătatea şi tristeţea. Prin acţiunea lor, voluntarii şi-au propus să le îndulcească micuţilor experienţa neplăcută a internării şi să coloreze mediul gri din spitale prin aducerea zâmbetului în secţiile de pediatrie. Timp de o săptămână, 22 de tineri voluntari, majoritatea de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, au ales să devină tovarăşii de joacă ai copiilor internaţi şi să-i facă pe aceştia să se desprindă de locul în care se află. Joaca a devenit un fel de terapie pentru cei mici care au trecut astfel mult mai uşor peste perioada în care au fost spitalizaţi. Înainte de a deveni „asistenţi”, toţi voluntarii au fost instruiţi de personalul medical al spitalului, astfel ca să îşi poate face „meseria”. Mulţi dintre ei au avut o pregătire şi prin faptul că au fost pacienţi şi cât de grea este adaptarea într-un spital, mai ales pentru un copil.
„Într-un moment în care copilul îşi construieşte viitoarea personalitate de adult, experienţa spitalizării este crucială. Fie că este pozitivă sau negativă, fericită sau traumatizantă, această experienţă va influenţa în mod semnificativ dezvoltarea vieţii copilului şi atitudinea sa faţă de problemele pe care le va întâlni mai târziu, fie că sunt de ordin fizic său psihologic. Ceea ce ne-am dorit a fost să îi permitem copilului spitalizat să se exprime, să îl facem să participe ludic, să îl implicăm într-o mini-aventură improvizată, să îl ducem într-o lume imaginară, astfel încât elevul - voluntar să îl ajute să continue,  să existe şi să se dezvolte. Acum ni se pare firesc ca Statul să se ocupe de persoanele necăjite, bolnave, dar în orice societate statul a fost cel mai prost administrator şi de aceea este nevoie şi de bonomia oamenilor, să le aducă persoanelor aflate în nevoie o stare de bine”, a precizat preotul Vasile Goian, preşedintele Asociaţiei Epectasis.
Prin joc şi animaţie, tinerii voluntari au reuşit să le distragă atenţia de la realitatea terapiei medicale copiilor bolnavi şi imobilizaţi la pat, şi i-au sprijinit să depăşească mai uşor perioada de spitalizare şi să contribuie la dezvoltarea armonioasă a lor, prin confortul psihic creat. Mai mult decât atât
 
O experienţă de folos
Interacţiunea cu voluntarii le-a crescut moralul micuţilor internaţi şi i-a ajutat să treacă mai uşor peste boală. Şi pentru tinerii voluntari a fost o experienţă utilă mai ales că mulţi dintre aceştia vor să urmeze mai departe drumul Medicinii. Şi-au procurat halate sau chiar şi măşti şi după ce au fost îndrumaţi de personalul spitalului au trecut la treabă. S-au jucat, i-au hrănit pe cei mai mici sau chiar le-au administrat tratamente, dar i-au şi consiliat pe cei apropiaţi vârstei lor.
Acţiunea a fost derulată prin colaborarea cu întreg personalul medical al unităţii, dar şi cu sprijinul managerului spitalului, dr. Liviu Muntean, şi a directorului medical , dr. Marcel Albean, care s-au implicat activ în derularea proiectului. „Aceşti tineri voluntari au învăţat ce este suferinţa şi ce înseamnă o boală. Această perioadă în care eşti nevoit să stai într-un loc nu prea plăcut şi cât de important este să îl sprijini pe un copil aflat în suferinţă.  Pe de altă parte, a fost şi o experienţă de folos, ce poate să schimbe destine, fiindcă au văzut care este ritmul de muncă, dar mai ales cum se fac o serie de proceduri medicale sau cum se administrează unele tratamente şi nu în ultimul râd, cum să se protejeze de bolile transmisibile”, a explicat dr. Maria Mitrică, medic primar în cadrul Secţiei de Terapie Acuţi a Spitalului Clinic de Copii şi şef de lucrări la Catedra de Pediatrie din cadrul Facultăţii de Medicină Braşov. 
Tinerii voluntari au ţinut să le mulţumească cadrelor medicale şi conducerii spitalului că i-au îndrumat, dar mai ales că le-au destăinuit din tainele meserie de medic.
„Am văzut mai de aproape ce înseamnă să fii pacient şi cât de mult înseamnă să stea cineva lângă tine în astfel de momente. Am fost şi eu în spital de câteva ori şi ştiu cât de monoton şi de plictisitor este”, a mărturisit Alina Debu, elevă în clasa a X-a, care a participat la această acţiune de voluntariat. „Am considerat că este şi o ocazie pentru a câştiga experienţă. A fost o oportunitate să îi ajutăm pe micuţii internaţi, să le alinăm suferinţa, fiindcă personalul medical nu are suficient timp şi pentru asta”, a completat şi Andreea Lică, elevă în clasa a X-a.
 
Un exemplu demn de urmat
Aceste acţiuni au fost doar un exemplu pe care organizatorii acestui proiect speră că îl vor urma şi alţii, pentru că de câştigat, câştigă elevii voluntari în mod special, care  din această „lecţie” învaţă să se implice, să dăruiască, să respecte.
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie