Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:53

La Zărneşti, ca la Suceava?

Autor: Marius BOERIU, Petra VÂRLAN

Publicat la 06 aprilie 2020

Coronavirusul a intrat la Psihiatrie, Secţia Bolnavi Cronici, Zărneşti. Acuze şi contra-acuze între fosta şi actuala conducere

La Zărneşti, ca la Suceava?
Un pacient internat în Spitalul de Psihiatrie Cronici Zărneşti a fost confirmat vineri, 3 aprilie, pozitiv, pentru Covid-19. Fiind secţie de bolnavi cronici, unitatea nu era considerată cu risc, ceea ce nu ar exclude şi deficienţe ale măsurilor de protecţie luate de la izbucnirea pandemiei.  
Pacientul nu este sursa 0 din spital, după cum a declarat dr. Simona Simion, medic în unitate.
Pacientul a avut simptome de pe data de 1 aprilie, care au debutat cu febră, a fost imediat testat, iar rezultatul, pozitiv, a venit pe 3 aprilie.
 
Întreg personalul, testat sâmbătă şi duminică. Anchetă epidemiologică în curs
Nicuşor Bîgiu (foto), directorul Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, de care aparţine secţia Zărneşti, a confirmat sâmbătă cazul, precizând că ancheta epidemiologică a fost imediat făcută.
2 asistente şi 8 infirmiere au intrat în carantină, fiind identificate ca fiind în contact direct cu cazul de coronavirus identificat vineri. Întreg personalul va fi testat, operaţiune pentru care a fost trimisă o firmă privată. Directorul spitalului a declarat că ancheta epidemiologică va continua deoarece până acum nu s-a identificat o legătură cu cazurile din Bran, Codlea sau Braşov. „Este clar că avem un purtător sănătos undeva care transmite acest virus”, a precizat acesta. Unitatea de la Zărneşti are 85 de angajaţi şi 158 de pacienţi.
 
 
(Ne)Vinovatul din 1 aprilie
Duminică, reproşurile au început să curgă. Pe de o parte, dinspre unii angajaţi ai secţiei de la Zărneşti au apărut reproşuri că vinovată de situaţie este conducerea spitalului (dar care a fost numită de câteva zile, pe 1 aprilie, în ziua când Pacientul 0 prezenta deja simptome şi a fost testat), care nu a luat măsurile de protecţie necesare. 
„Inevitabilul s-a petrecut! Spitalul de Psihiatrie Cronici Zărneşti are primul caz confirmat de COVID-19. Iar gravitatea situaţiei este extremă, din lipsa de direcţie a managerului Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, de care aparţine secţia Zărneşti: dl dr. Nicuşor-Florin Bîgiu!”, susţine dr. Simona Simion, fost medic coordonator al Pavilionului Zărneşti, ea fiind cea care a criticat faptul că Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov a fost inclus pe lista unităţilor suport pentru pacienţii cu COVID-19.  
 
Contaminarea s-a produs înainte de 25 martie, spune managerul spitalului 
De cealaltă parte, actuala conducere a spitalului spune că fostul coordonator (respectiv dr. Simona Simion) nu a aplicat măsurile necesare. De altfel, printr-un comunicat de presă, managerul spitalului, Nicuşor Bîgiu, spune că „decizia de înlocuire a medicului coordonator al Secţiei de Psihiatrie din Zărneşti s-a luat în contextul aprobării modificărilor de structură – conform adresei primite la data de 30 martie - ce presupun relocarea Compartimentului Psihiatrie Cronici situat pe strada Mihai Eminescu în cadrul Secţiei Psihiatrie din Zărneşti, dar şi pentru a înlătura o oarecare «laxitate» în aplicarea protocolului de lucru privind supravegherea, controlul şi limitarea infectării cu COVID-19 la Secţia Psihiatrie din Zărneşti. Prevederile protocolului au fost comunicate personalului, sub semnătură, în data de 3 martie, cu triaj obligatoriu al personalului de cel puţin două săptămâni. Numirea noului medic coordonator, Tiberiu Szasz, s-a făcut la data de 1 aprilie, pacientul menţionat în materialele de presă ca fiind infectat cu noul coronavirus prezentând febră încă din data de 31 martie. Cazul a fost identificat şi investigat de noul coordonator al secţiei. Data probabilă a contaminării  este anterioară zilei de 25 martie”. 
De asemenea, managerul spitalului a precizat că  „ancheta epidemiologică realizată pentru acest caz a constatat, similar situaţiei din Suceava, lipsa de aderenţă a unei părţi a personalului (8 persoane) în privinţa folosirii măştilor şi mănuşilor în data de 30 martie, dar şi anterior, în contextul în care restul personalului (36 de persoane) purta măşti şi mănuşi. Până la acest moment nu a fost identificat un link epidemiologic cu clusterele de vecinătate, fiind vorba, cel mai probabil, de un purtător sănătos al virusului. 
Nu în ultimul rând, Bîgiu anunţat că în 6 aprilie vor începe testările PCR-RT pentru personalul Secţiei Psihiatrie din Zărneşti, la un laborator privat. Testarea pacienţilor-contacţi, în număr de doi, este la acest moment în curs. 
 
Tiberiu Sasz: „Personalul era nepregătit”
La rândul său, noul coordonator al Secţiei din Zărneşti, Tiberiu Sasz, a precizat că la sosirea lui la  Secţia Cronici Zărneşti a constatat că „personalul este nepregătit în privinţa măsurilor de protecţie şi nu purta echipament minimal de protecţie”, motiv pentru care a dispus ca toţi angajaţii să poarte măşti şi mănuşi de protecţie. De asemenea, el susţine că dispus să fie limitat accesul între secţii. „Poarta de acces a spitalului era deschisă, am dispus să fie închisă, să nu intre nimeni, să se facă control strict la uşa de intrare în spital. Am dispus să se limiteze accesul între etajele şi aripile etajului, supravegherea pacienţilor, a circulaţiei acestora, având în vedere particularităţile patologiei psihiatrice (lipsa conştientizării pericolului actual, colaborarea refractara a unor pacienţi) în contextul afecţiunilor severe pe care la prezintă. Am subliniat în repetate rânduri importanţa măsurilor de igienă şi aplicarea lor strictă şi consecventă”, a spus Tiberiu Szasz. 
Nu în ultimul rând el a spus că a refăcut graficul de lucru al personalului astfel încât personalul să lucreze în ture mai lungi, aceasta pentru a scădea numărul de intrări şi ieşiri din spital şi a reduce astfel riscul de contaminare. 
Pe de altă parte, el a spus că în momentul în care a preluat conducerea secţiei, i-a convocat pentru câteva minute pe salariaţi, pentru a le explica noile măsuri de protecţie. „Întâlnirile cu personalul au acoperit doar câteva minute”, a explicat Tiberiu Sasz, răspunzând reproşurilor care i s-au adus în acest sens. 
 
Foto 1: caracter ilustrativ
+2 -0

Comentarii

'Olaru Lenuta '

2020-11-03 10:10:48


'Incompetenti. Tatal meu a fost International acolo si a fost infectat cu covid.Acest virus l-a facut o leguma .'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie