Curs BNR

1 EUR = 4.9430 RON

1 USD = 4.7005 RON

1 GBP = 5.7237 RON

1 XAU = 274.3717 RON

1 AED = 1.2797 RON

1 AUD = 3.2317 RON

1 BGN = 2.5273 RON

1 BRL = 0.8923 RON

1 CAD = 3.6495 RON

1 CHF = 4.9319 RON

1 CNY = 0.7018 RON

1 CZK = 0.1998 RON

1 DKK = 0.6644 RON

1 EGP = 0.2496 RON

1 HUF = 1.2478 RON

1 INR = 0.0595 RON

1 JPY = 3.4468 RON

1 KRW = 0.3620 RON

1 MDL = 0.2440 RON

1 MXN = 0.2332 RON

1 NOK = 0.4789 RON

1 NZD = 2.9230 RON

1 PLN = 1.0556 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0907 RON

1 SEK = 0.4625 RON

1 TRY = 0.2816 RON

1 UAH = 0.1592 RON

1 XDR = 6.2655 RON

1 ZAR = 0.2915 RON

Editia 7727 - 01 iul 08:02

La tribunal cu angajatorul?

Autor:

Publicat la 22 noiembrie 2017

Marea întrebare a revoluţiei fiscale: ce vor spune instanţele de judecată dacă vor scădea salariile nete

La tribunal cu angajatorul?

Angajatorii care vor scădea salariile nete ale angajaţilor începând cu anul 2018, ca urmare a transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ar putea fi chemaţi în instanţă de către angajaţii care se simt nedreptăţiţi. Negocierea salariilor în România se face de regulă pe nivelul salarial net, însă în contractele de muncă se menţionează salariul brut. „Vor fi zeci de mii de procese în instanţă în cazul în care angajatorii nu majorează salariile brute. Angajatorul nici nu trebuie măcar să cheme la negocieri salariaţii, ci trebuie să respecte noua definiţie a salariului brut. Nu se poate crea un dezavantaj salariaţilor. Angajatorul ar trebui să demonstreze că au crescut cheltuielile sale totale cu salariile, ceea ce nu este cazul, ci dimpotrivă, acestea scad cu câteva zeci de lei pe lună la un salariu mediu”, a spus pentru Ziarul Financiar avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. Pe de altă parte, el a menţionat că această măsură distruge ideea de securitate socială aşa cum a fost ea gândită acum 100 de ani, pe trei piloni: statul, angajatorul şi angajatul. „O masă nu poate sta pe mai puţin de trei picioare. Nu poţi să elimini unul dintre pilonii securităţii sociale - angajatorul“, a mai spus el.
Avocaţii specializaţi în dreptul muncii spun că angajaţii ar putea avea câştig de cauză în instanţă dacă pot dovedi că şi-au negociat un anumit nivel salarial net, iar angajatorul nu şi-a respectat înţelegerea. „Ar trebui să se aplice teoria impreviziunii contractelor, care spune că, în măsura în care condiţiile se schimbă, în acel moment în mod automat ar trebui să se actualizeze şi contractele, mai ales în favoarea angajaţilor, dar este cu dus şi întors. Până la urmă, deşi în general se negociază salariul net, în contractul de muncă apare salariul brut şi este greu de demonstrat în instanţă că ai negociat netul. De regulă, negocierea a avut loc între două persoane, angajatul şi persoana de la HR, fără martori“, a declarat pentru sursa citată avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă.
Nu toţi specialiştii sunt însă de aceeaşi părere. „Nu îl poate obliga nimeni pe angajator să crească salariile brute, el are nişte interese economice. Eu cred totuşi că peste 60% dintre companii vor compensa, în mare parte, această intervenţie a legiuitorului. Ce se întâmplă dacă angajaţii din restul de 40% din companii care nu măresc salariile brute se duc în instanţă? Eu cred că nu le dă nimeni dreptate, pentru că angajatorii nu sunt obligaţi să majoreze salariile, ci sunt obligaţi doar să iniţieze negocierea noilor contracte şi pot creşte salariile sau nu ca urmare a negocierii“, a explicat prof. univ. dr. Magda Volonciu, avocat specializat în dreptul muncii şi partener coordonator al SCPA Magda Volonciu şi Asociaţii.
Aceeaşi opinie o are şi expertul în legislaţia muncii Corneliu Benţe, care spune că, individual, salariatul nu este protejat, deoarece nu scrie nicăieri în contractul de muncă salariul net pe care ar trebui să îl primească angajatul. „Angajaţii care vor să dea în judecată angajatorii care nu le-au mărit salariile brute nu au şanse de câştig în instanţă, pentru că angajatorii nu au fost obligaţi să facă această majorare. Ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă această ordonanţă ar fi respinsă şi s-ar întoarce la legislaţia actuală, nu ar rămâne angajatorii care au majorat salariile cu nişte sume pe care nu le-ar putea lua înapoi?“, se întreabă Corneliu Benţe, expert în legislaţia muncii, fondator al companiei de consultanţă Benţe & Asociaţii şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Experţilor în Legislaţia Muncii.

Guvernul a adoptat o ordonanţă care obligă toţi angajatorii să iniţieze negocieri colective pentru menţinerea valorii nete a salariilor
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care obligă toţi angajatorii ca, începând din 20 noiembrie, să iniţieze negocieri colective pentru menţinerea valorii nete a salariilor în plată în urma transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, se arată într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical (BNS).
„Prin OUG 82/2017, printr-o derogare de la prevederile Legii 62/2011, Guvernul obligă angajatorii să iniţieze negocieri colective pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 79/2017. Propunerea urmăreşte în sine să oblige părţile la negocieri colective în vederea menţinerii valorii nete a salariilor în plată, o dată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 79/2017, respectiv 1 ianuarie 2018. OUG 82/2017 impune tuturor angajatorilor, inclusiv celor care au sub 21 de salariaţi (inclusiv celor cu un singur salariat), să înceapă negocierea colectivă în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017. Obligaţia vizează atât angajatorii unde în prezent nu există încheiat un contract colectiv de muncă, cât şi angajatorii care au în vigoare un contract colectiv de muncă. În această a doua ipoteză urmând a se negocia un act adiţional", precizează BNS.
Mai mult, potrivit sursei citate, prevederea care obligă angajatorii să iniţieze negocieri colective în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie, prin derogare de la Legea Dialogului Social, a fost introdusă fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. În context, BNS arată că reglementarea privind negocierile colective „urmăreşte să arunce în responsabilitatea partenerilor sociali ceea ce Guvernul, prin declaraţiile date de reprezentanţi, a garantat, anume menţinerea valorii nete a salariilor după aplicarea măsurilor din OUG 79/2017".
Totodată, Blocul Naţional Sindical atrage atenţia asupra faptului că angajatorii au doar obligaţia iniţierii negocierilor, nu şi a măririi salariilor brute.

+0 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional