Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 18:01

BUCĂTARII BRAŞOVENI, ÎN ELITA MONDIALĂ

La Stuttgart s-a gătit „made in Braşov”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 24 februarie 2020

Echipa Braşov a adus cele mai multe medalii României, la Olimpiada Culinară. Totul a fost local - materie primă, uniforme, până la vesela de lut făcută de un meşter de lângă Braşov

La Stuttgart s-a gătit „made in Braşov”
Chefii români participanţi la Jocurile Olimpice Culinare de la Stuttgart, Germania, ce s-a desfăşurat în perioada  14 - 19 februarie, au ajuns acasă cu 6 medalii de argint şi una de bronz. Cele mai multe dintre premii au ajuns la Echipa Regională Belvedere Braşov, formată din Ioan Florescu (căpitan), Cornelia Ghişoiu, Cristina Ciobanu, Daniel Buzea, Sabina Gabor, Paul Holhoş şi Corina Balazs. Ei au concurat atât ca echipă, la categoria Regional Teams, cât şi individual, la categoria Culinary Art.
 
2.000 de concurenţi, din 60 de ţări
Competiţia a fost una acerbă, în concurs fiind înscrişi peste 2.000 de bucătari din 60 de ţări, iar preparatele lor au fost admirate de peste 25.000 de persoane. Bucătarii braşoveni s-au prezentat la competiţie cu un concept bine gândit, prin care a pus în valoare ce are mai bun Braşovul. 
 
 
Au fost 40 de ore consecutive fără somn”
„Materia primă a fost românească. Am încercat să folosim produse din Braşov şi împrejurimi, de la păstrăv sau vânat, la brânză de capră sau de oaie. De asemenea, pentru prezentare am folosit obiecte de lut, realizate manual de un meşter de lângă Braşov. Şi vestimentaţia a fost una originală, noi fiind singurii care au avut uniforme cu trese.  Munca a fost una intensă. Au fost 40 de ore consecutive fără somn”, a precizat chef Ioan Florescu, căpitanul echipei Braşov. 
El a dezvăluit şi secretul succesului: „A contat foarte mult spiritul de echipă, disciplina şi faptul că fiecare ştia ce are de făcut. De altfel, tresele de la uniforme demonstrează faptul că suntem o echipă şi că avem o disciplină strictă, fără de care nu se pot obţine performanţe”. 
 
Totul unic - făcut manual, fără matriţe
Modul în care au fost prezentate meniurile a fost explicat de chef Cornelia Ghişoiu, care a precizat că nici o farfurie nu semăna cu alta. 
„Toate au fost realizate manual, fără matriţe. De asemenea prezentarea a avut şi un concept: povestea picăturii de rouă. În decor am avut o rădăcină adusă din vârf de munte şi muşchi, iar picăturile de apă curgeau uşor. Juriul a fost impresionat de această prezentare. De altfel, noi ne-am adaptat unei tendinţei actuale, care presupune folosirea materialelor reciclabile pentru veselă, cum este şi lutul”, a povestit Cornelia Ghişoi. 
 
 
Membrii juriului au evaluat fiecare detaliu 
Bucătarii braşoveni au spus că juriul a fost extrem de exigent. „Cred că diferenţa dintre noi şi cei care au obţinut aurul nu a fost mare”, a spus căpitanul echipei, care a precizat că au fost jurii pentru mai multe secţiuni, iar punctajul a reprezentat media punctajelor acordate de fiecare dintre jurii. El a fost completat de Cornelia Ghişoiu, care a precizat că, printre altele, „se jurizează armonia din farfurie. Trebuie să fie un echilibru între proteine şi legume. De asemenea, sunt extrem de importante sosurile. Sunt extrem de multe detalii importante care trebuie luate în calcul”
 
Palmaresul bucătarilor braşoveni 
Încă din prima zi a competiţiei, chef Ioan Florescu a uimit juriul cu preparatele sale, fiind astfel medaliat cu argintul la categoria Culinary Art – probele individuale.
Tot la aceeaşi categorie, chef Cornelia Ghişoiu a primit două medalii de argint, iar chef Cristina Ciobanu a ocupat a doua poziţie a podiumului la categoria Individual Pastry Art.
Echipa naţională de juniori s-a întors acasă cu medalia de argint la proba „Restaurantul Naţiunilor”, pentru care echipa de seniori a obţinut bronzul.
 
Chefii din România, tot mai prezenţi pe „arenele” internaţionale 
Dacă în trecut, la Olimpiada Culinară de la Stuttgart (desfăşurată o dată la 4 ani) numărul bucătarilor era destul de mic, anul acesta, Cornelia Ghişoiu a declarat că în competiţie s-ai înscris şi alte echipe regionale  sau chefi din România, atât la juniori, cât şi la seniori. „Acest lucru este în avantajul României. Cu cât sunt mai mulţi participanţi dintr-o ţară, cu atât şansele acesteia de obţine un loc bun sunt mai mari”, a explicat aceasta. 
 
+5 -3

Comentarii

AS.

2020-02-24 07:04:18


Felicitari !...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie