Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6535 RON

1 GBP = 5.8883 RON

1 XAU = 353.6146 RON

1 AED = 1.2670 RON

1 AUD = 3.0942 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8532 RON

1 CAD = 3.3984 RON

1 CHF = 5.2157 RON

1 CNY = 0.6409 RON

1 CZK = 0.1996 RON

1 DKK = 0.6674 RON

1 EGP = 0.0975 RON

1 HUF = 1.2521 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9294 RON

1 KRW = 0.3348 RON

1 MDL = 0.2596 RON

1 MXN = 0.2541 RON

1 NOK = 0.4414 RON

1 NZD = 2.8500 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0524 RON

1 SEK = 0.4427 RON

1 TRY = 0.1421 RON

1 UAH = 0.1150 RON

1 XDR = 6.1254 RON

1 ZAR = 0.2598 RON

Editia 8206 - 21 iun 23:02

La şcoală după 6 luni. Prima zi din anul şcolar 2020-2021: bucuria revederii versus frica de necunoscut

Autor: Petra VÂRLAN, Radu COLŢEA

Publicat la 15 sepembrie 2020

La şcoală după 6 luni. Prima zi din anul şcolar 2020-2021: bucuria revederii versus frica de necunoscut

După mai bine de jumătate de an, ieri, curţile şcolilor s-au umplut iar de elevi. Vorba vine, pentru că s-a intrat programat, a lipsit hărmălaia anilor trecuţi şi n-a mai fost un început marcat de sintagma „deschidere festivă”, cu oficialităţi.
Dacă în alţi deschiderea anului şcolar era motiv de mare sărbătoare, cu discursuri şi mulţi părinţi, anul acesta, deschiderea anului şcolar a fost acum una discretă, iar fiecare şcoală a deschis anul şcolar cum a dorit.

Liceul Andrei Mureşanu: mini-festivităţi din jumătate în jumătate de oră
La Liceul Andrei Mureşanu, unde sunt clase începând de la pregătitoare, copiii au fost programaţi, în grupe mai mici, din jumătate în jumătate de oră, pentru întâlnirile cu învăţătoarele şi diriginţii. După o grupă, urma alta, pe terenul de sport din curtea şcolii. Chiar şi în condiţiile distanţării, dezinfectantului şi măştilor de protecţie pe nas şi gură, copiii au fost cei mai încântaţi de prima zi de şcoală, după atâta vacanţă, începând din primăvară. „E un haos tot ce se întâmplă peste tot. Cred că tot o să fie infectări. Şi dacă mergem, după şcoală, să mâncăm ceva împreună riscăm să ne infectăm, nu doar la şcoală. Dar cred că e bine că a VIII-a şi a XII-a au prioritate”, ne-a spus un elev.
„Mă bucur că ne-am întors la şcoală, înveţi mai bine la şcoală, cu colegii, una este când îţi explică profesorii şi alta e când ţi se trimite un document şi tu trebuie să-l înveţi”, a explicat alt elev. „Este neaşteptat de bine, mă bucur mult că sunt aici cu colegii. Nu era bine cu online-ul, n-am învăţat nimic”, a mărturisit o altă elevă.
Şi părinţii spun că e bine că au fost redeschise şcolile, căci, spun ei, şcoala online nu e şcoală. „Copiii au nevoie de şcoală, dar cu măsuri bine puse la punct. Dacă ar fi fost în clasa a VIII-a sau a XII-a, nici nu vreau să mă gândesc la impactul lipsei de măsuri asupra lor. Guvernanţii sau cine trebuia să se ocupe au avut la dispoziţie 6 luni în care nu au reuşit să facă nimic. Şcoala online, mai ales în clasa zero, este imposibilă. Eu aş fi vrut cât mai multă şcoală fizică propriu zis, însă nu am observat un set concret şi coerent pentru reîntoarcerea copiilor la şcoală”, a spus un părinte.
„Ne acomodăm, greu, dar ne acomodăm. Cea mică va avea cursuri de dimineaţă. Fata mai mare, din a VIII-a va avea cursuri prin  rotaţie, online”, a mai spus un alt părinte.
La Liceul Andrei Mureşanu, un corp de clădire este în reabilitare, astfel încât toate clasele, de la ciclul primar până la cel liceal, vor avea ore în celălalt corp. Pentru a putea face faţă, orele vor fi mai scurte, iar on-line vor învăţa inclusiv copii din ciclul primar şi clasele terminale. Cel puţin până se termină lucrările, la începutul lunii octombrie, după cum au fost înştiinţaţi părinţii.

Şcoala 19: „Deschidere simbolică”  şi „clasa din grădină” pentru boboci
Primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat ieri că a mers la Şcoala Gimnazială nr. 19 din Braşov, unde a „deschis simbolic noul an şcolar”. Cu această ocazie, el a prezentat copiilor din clasa pregătitoare şi clasa întâi „primul ghiozdan” oferit de municipalitate şi în acest an, noutatea fiind că în acest an cei mici au primit atât rechizite, cât şi măscuţe şi viziere. Totodată, le-a transmis celor mici, dar şi dascălilor şi părinţilor că „am pregătit şcolile din Braşov cu tot ceea ce trebuie pentru începerea anului şcolar, plecând de la reparaţiile şi igienizările făcute în vacanţa de vară şi continuând cu tot ceea ce este necesar pentru această perioadă de pandemie, de la marcarea şi semnalizarea circuitelor separate de acces în afara şi în interiorul şcolii, la materiale de dezinfecţie şi echipamente de protecţie”.
Printre clasele vizitate de primar au fost şi cele amenajate în etajul finalizat în acest an, unde a stat de vorbă şi cu  „profesorul de nota 10” Dorina Nicoleta Ciocea, profesor de învăţământ primar. Ea a absolvit facultatea cu nota 10.00 şi tot cu aceeaşi notă a obţinut şi titularizarea.  
Directorul Şcolii Gimnaziale nr. 19 a declarat că pentru prima zi a existat şi un scenariu pentru intrarea în clase, care a fost adus din timp la cunoştinţa părinţilor. „S-a intrat etapizat, a existat o planificare pe care toată lumea a cunoscut-o şi a respectat-o. Clasa pregătitoare a intrat întâi în «Clasa din grădină», un spaţiu amenajat ca un foişor deschis, făcut de părinţi în colaborare cu şcoala. Apoi, câte o jumătate de clasă a intrat în sala de curs. Au urmat celelalte clase ale şcolii, doar copiii, fără părinţi. Copiii mai mari au şi întâlniri online, dar majoritatea vin la şcoală”, a explicat Claudia Savu.

„Să fim împreună, să respectăm regulile”
La Şcoala 19 a fost ieri şi şeful UPU - SMURD Braşov, dr. Cristina Vecerdi, care a dat asigurări că autorităţile locale, părinţii, dascălii şi societatea civilă „au depus tot efortul ca lucrurile să decurgă bine. Putem să asigurăm pe toată lumea că din punct de vedere medical şi epidemiologic va exista o monitorizare continuă şi în momentul în care vor exista riscuri, se vor lua imediat măsuri corespunzătoare”.  
De altfel, faptul că s-au făcut toate pregătirile a fost subliniat şi de directorul şcolii, Claudia Savu, care a prezentat şi „reţeta succesului” pentru perioada următoare: „Să fim împreună, să respectăm regulile, pentru că sigur ne pasă unora de ceilalţi”.

3 îmbolnăviri în şcoală, indiferent de clase, va însemna trecerea în scenariul roşu, cu ore online
Reamintim că, în municipiul Braşov, şcolile au fost redeschise în scenariul galben, hibrid. Asta înseamnă că, într-o clasă, se formează 2 grupe, una vine la şcoală, una face ore online. După o săptămână sau două, schimbă. Excepţie de la această regulă  o constituie cei din clasele primare şi terminale, a VIII-a şi a XII-a, care vin la şcoală zilnic. Cel puţin în teorie.
În judeţ, la Ghimbav şcoala a început în online, scenariul roşu, la cum cum tot în scenariul roşu sunt şi 2 grădiniţe din municipiul Braşov. iar în mediul rural, în majoritatea cazurilor, şcoala a început în scenariul verde.

CITEȘTE ȘI: 

 
 
 
 
 

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie