Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6576 RON

1 GBP = 5.9174 RON

1 XAU = 347.5083 RON

1 AED = 1.2680 RON

1 AUD = 3.0788 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8685 RON

1 CAD = 3.3854 RON

1 CHF = 5.2114 RON

1 CNY = 0.6419 RON

1 CZK = 0.2011 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0976 RON

1 HUF = 1.2500 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9651 RON

1 KRW = 0.3364 RON

1 MDL = 0.2589 RON

1 MXN = 0.2503 RON

1 NOK = 0.4360 RON

1 NZD = 2.8549 RON

1 PLN = 1.1388 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0522 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.1360 RON

1 ZAR = 0.2532 RON

Editia 8201 - 14 iun 14:56

La mulţi ani, Braşov! La mulţi ani, Europa! Polonia, Franţa, Italia, Germania, Austria şi Luxemburg salută Braşovul, azi, de Ziua Europei

Autor:

Publicat la 07 mai 2021

La mulţi ani, Braşov! La mulţi ani, Europa! Polonia, Franţa, Italia, Germania, Austria şi Luxemburg salută Braşovul, azi, de Ziua Europei

Pentru polonezi, prima decadă a lunii mai este cât se poate de bogată în evenimente. Luna începe cu Ziua Drapelului Republicii Polone și Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate – sărbătorite pe 2 mai, iar pe 3 Mai polonezii sărbătoresc Ziua Constituției, când a fost votată prima constituție în Europa modernă (1791). Chiar dacă suntem într-o situație austeră, comunitatea noastră a marcat evenimentele așa cum se cuvine prin slujbe religioase și acțiuni culturale.

Nu departe de aceste date, la 9 Mai sărbătorim pacea și unitatea în Europa. 9 mai (1950) nu reprezintă numai momentul declarației ministrului francez de Externe, Robert Schuman, care propunea o construcție europeană bazată pe colaborare, ci este sărbătoarea păcii și unității în Europa. 

Ceea ce a început ca o uniune  economică între 2 țări (Franța și Germania) a evoluat treptat, devenind o organizație care acționează în numeroase domenii de politică diferite, de la politici climatice, mediu și sănătate la relații externe, securitate, justiție și migrație. Această schimbare s-a reflectat în modificarea, în 1993, a denumirii Comunității Economice Europene, aceasta devenind Uniunea Europeană.

De mai bine de jumătate de secol, UE asigură pacea, stabilitatea și prosperitatea, ajută la creșterea nivelului de trai, lansând și moneda europeană unică: euro, deocamdată în 19 țări care bucură de avantajele pe care le oferă aceasta.

A fi cetățean european înseamnă totodată a beneficia de drepturi politice. Fiecare cetățean adult al UE are dreptul de a candida și de a vota în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, fie în țara sa de rezidență, fie în țara de origine.În centrul UE se află cele 27 de state membre care fac parte din UE și cetățenii acestora. Caracteristica unică a UE este aceea că, deși toate statele membre rămân state suverane și independente, acestea au decis să pună în comun o parte din „suveranitatea” lor în domenii în care este util să colaboreze.

La ora actuală, Europa și întreaga lume trec prin una din cele mai mari încercări. Pandemia de COVID-19 a arătat costul uman și financiar al investițiilor slabe în serviciile de sănătate în rândul grupurilor vulnerabile din Europa. Afectate disproporțional de accesul inegal la serviciile de sănătate și prevenție, sănătatea lor precară a dus la o expunere mai mare la efectele medicale și economice ale pandemiei.

În aceste vremuri de criză, peste tot în Uniunea Europeană, țări, regiuni și orașe au dat o mână de ajutor vecinilor lor și celor care au avut și au nevoi și mai stringente. Se donează echipamente de protecție, cum ar fi măștile, se tratează pacienți din zona sau țara învecinată, se repatriază cetățeni blocați în străinătate.

De la debutul pandemiei, nu a fost țară din Uniune care să nu participe la cele 650 de măsuri de ajutor de stat. S-au donat echipamente de protecție, cum ar fi măștile, s-au tratat pacienți din zona sau țara învecinată, s-au repatriat cetățeni blocați în străinătate și aceste acțiuni continuă.

Astfel, Polonia, ca membră a Uniunii, a adus un aport considerabil la nevoile stringente ale acestei epidemii: a oferit dezinfectant, măști chirurgicale, viziere și alte echipamente de protecție individuală Republicii Moldova și Ucrainei.

Centrul polonez pentru ajutor internațional a trimis o echipă specială formată din 15 medici și paramedici polonezi, certificată de OMS, într-un spital mobil din Brescia (regiunea Lombardia), una dintre zonele cele mai afectate din Italia.

Liniile aeriene poloneze LOT au contribuit la repatrierea mai multor cetățeni europeni provenind din 18 țări ale UE.

Polonia a pus la dispoziție trenuri și feriboturi pentru a ajuta cetățeni din Estonia, Letonia și Lituania să ajungă la ei acasă. De asemenea, Polonia a organizat 18 convoaie de peste 800 de vehicule, cu escorta poliției poloneze, pentru a ajuta peste 2 000 de cetățeni din Estonia, Letonia și Lituania să se întoarcă acasă în siguranță.

Exemplele ilustrează rolul esențial pe care îl joacă UE, ca tot și ca parte a acestei comuniuni, de-a lungul crizei provocate de coronavirus care, desigur nu s-a terminat și cere în continuare o atenție sporită atât la nivel individual cât și colectiv.

După cum vedem, sănătatea cetățenilor este o prioritate majoră pentru Uniunea Europeană. Politica de sănătate a UE completează politicile statelor membre pentru a se asigura că toți cei care trăiesc în UE sunt protejați de amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății și au acces la asistență medicală de calitate. Astfel, s-a acționat pentru a face achiziții în comun de echipamente și dispozitive medicale - prin intermediul Comisiei Europene. S-au făcut eforturi pentru a asigura, tot prin intermediul Comisiei Europene și tot de o manieră coordonată, achiziționarea de vaccinuri și asigurarea unui acces coordonat și echitabil al tuturor statelor membre la acestea.

În concluzie, consider că ziua de 9 Mai este de o importanță covârșitoare prin  contribuția pe care o poate aduce civilizației moderne, o Europă organizată și activă, indispensabilă pentru menținerea unor relații pașnice. Prin acest mesaj, noi, diplomații țărilor pe care le reprezentăm în România, nu numai că putem fi mesagerii păcii și unității în Europa, ci avem o obligație morală în acest sens.

 

LA MULTI ANI, EUROPA!         

Janusz SZALINSKI,

Consul Onorific al Consulatului Poloniei la Brașov

Brașov, 9 Mai 2021

 

***

 

Cu ocazia Zilei EUROPEI din 9 mai 2021, mesaj comun:

al Consulului Republicii Federale Germania la Sibiu,

al Consulilor onorifici ai Austriei şi Luxemburgului la Sibiu,

al Consulilor onorifici ai Poloniei, Franței și Italiei la Brașov,

 

Ziua Europei din acest an ne arată încă odată în mod evident că solidaritatea europeană este şi rămâne un element central, chiar salvator de vieţi pentru noi, cetăţenii europeni. Aproape nu a existat perioadă în istoria Uniunii Europene, în care importanţa acestei structuri să iasă atât de clar în evidenţă ca în ultimele luni.

Într-un timp extrem de scurt, cu toţii a trebuit să învăţăm ce repercusiuni devastatoare poate avea o pandemie asupra sănătăţii noastre şi a sistemelor noastre de sănătate. Faptul că atât de mulţi oameni şi-au pierdut viaţa în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, ne provoacă tuturor o durere adâncă. Consecinţele asupra economiilor nu pot fi nici acum cu adevărat estimate. Şi viaţa noastră cotidiană este încă marcată de restricţii cum nu le-am cunoscut nicicând.

Pe de altă parte, acum ne bazăm pe experienţe dobândite mulţumită unor abordări comune, coordonate la nivel european, ca singure răspunsuri corecte la această criză. Rezilienţa este aici noul termen cheie, denumind o abordare flexibilă a unor provocări în continuă schimbare în domenii diferite. A face faţă crizei şi efectelor acesteia, rămâne o mare provocare pentru statele lumii, care va avea consecinţe ample şi atunci când pandemia se va estompa cu mult în cursul acestui an. În timpul crizei provocate de virusul Corona, Uniunea Europeană a dovedit în mod evident că este operaţională. Din cauza pandemiei generate de COVID-19, sistemele medicale si personalul medical au fost şi sunt supuse unor teste de rezistenţă şi eforturi enorme. Totuşi, chiar de la începutul perioadei de criză, statele membre nu au putut fi împiedicate săfacă paşi unele spre altele şi să îşi concentreze resursele într-un scop comun. În acelaşi timp Europa a preluat responsabilitate la nivel international şi a sprijinit în calitate de echipă („Team Europe”) eforturile mondiale de combatere a virusului.

Germania, Polonia şi România au trimis echipe de medici pentru a acorda sprijin în tratarea de pacienţi din spitale din Italia de Nord şi de Sud.

Belgia, Germania, Luxemburgul şi Austria au preluat pacienţi francezi, italieni şi olandezi în stare critică pentru a-i trata în secţiile lor de terapie intensivă.

Germania şi Luxemburgul au trimis avioane pentru misiuni sanitare, piloţi şi personal medical pentru a acorda sprijin la salvarea de vieţi în Franţa, Italia şi Olanda.

În întreaga Europă, dar și la Sibiu și Brasov, munca neîncetată, plină de devotament, a medicilor şi a întregului personalul medical, precum şi a echipelor de intervenţie în cazuri de urgenţă, a personalului de îngrijire din cămine pentru copii şi persoane vârstnice, a pompierilor, dar şi a specialiştilor din domeniul economic, ştiinţific şi cultural nu pot fi suficient apreciate. Lor tuturor le datorăm funcţionarea în continuare a societăţii noastre.

Mulţumiri speciale li se cuvin şi cetăţenilor cărora în continuare li se cere multă disciplină în respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului.

Din punct de vedere financiar, din partea Uniunii Europene s-au pus la dispoziţie pachete uriaşede întrajutorare pentru măsuri de urgenţă în ameliorarea crizei sanitare, în fortificarea sistemelor sanitare şi diminuarea consecinţelor socio-economice ale pandemiei. Pachetul european total în valoare de aproximativ 1.800 miliarde de euronu poate fi privit decât ca unul istoric. Uniunea Europeană dovedeşte printr-un întreg set de măsuri că este operaţională şi se implică pentru o depăşire rapidă a crizei. Fondul de redresare include planurile de măsuri naţionale ale statelor membre. Pilonii principali ai acestui fond sunt reconstrucţia şi depăsirea crizei, măsuri de sprijinire a investiţiilor private, fortificarea pieţei interne pentru accelerarea transformărilor ecologice şi digitale. Fiecare stat membru trebuie să îşi prezinte planurile cu propriile proiecte de investiţii şi reforme, mereu în strânsă corelaţie cu obiectivele mai sus amintite. Datorită noului mecanism de condiţionalitate, plata fondurilor europene se va face pentru prima oară în funcţie de respectarea standardelor statului de drept. Acesta este un pas important, pentru că o Uniune Europeană puternică are la bază o fundaţie de valori viguroasă.

Cine ar fi crezut în urmă cu un an că acum vom fi deja parte a unei campanii de vaccinare demarate simultan şi coordonate la nivel mondial, însă aici mai cu seamă la nivel european COVAX este răspunsul multilateral şi favorabil incluziunii la Covid-19. Cât de îmbucurător şi liniştitor este să ştim că personalul medical, persoanele în etate şi cele aparţinând grupurilor de risc sunt între timp în foarte mare măsură vaccinate în toate statele Uniunii Europene! Populaţia generală va fi de asemenea vaccinată în scurt timp în toate ţările europene, astfel încât cu toţii putem spera cu încredere la o atenuarea pandemieicât mai curând. Şi în anul trecut atât de dificil al crizei cu toate provocările sale complexe, pe continentul nostru „modelul european“ a stat în centrul preocupărilor: Uniunea Europeană a dovedit din nou că este o comunitate de valori, construită pe fundaţia democraţiei şi a statului de drept! Uniunea Europeană este totodată o comunitate a solidarităţii care este unită tocmai în perioadele de criză. Faptul că punerea de acord între membrii uniunii nu este mereu facilă, nu schimbă cu nimic voinţa de nezdruncinat de a întări această comunitate a solidarităţii şi de a funcţiona totodată ca motor pentru o dezvoltare conformă cu cerinţele viitorului. În plus, Uniunea Europeană a dovedit că poate prelua anumite măsuri precum ar fi coordonarea de acţiuni de întrajutorare, pe care statele membre nu le-ar fi putut implementa în acest fel de unele singure.

Modelul european necesită acţiuni comune şi hotărâte din partea noastră, a tuturor. După cum am putut observa cu toţii în ultimele luni, este un privilegiu să fii cetăţean al Uniunii Europene. Din acest motiv ar trebui să fim cu toţii dispuşi să ne apărăm convingerile în ce priveşte democraţia şi statul de drept, libertatea de opinie şi cea a presei şi să le protejăm corespunzător acolo unde sunt în pericol. Doar împreună suntem puternici şi putem să abordăm cu fermitate provocările viitorului.Iar acum toti cetatenii UE se pot implica direct în construcția viitorului nostru comun European, participând la Conferința pentru viitorul Europei: https://futureu.europa.eu/pages/about?locale=ro.

 

La mulți ani, EUROPA !

Hans E. TISCHLER, Consul al Republicii Federale Germania la Sibiu

Andreas HUBER, Consul onorific al Austriei la Sibiu

Daniel PLIER, Consul onorific al Luxemburgului la Sibiu

Janusz SZALINSKI, Consul onorific al Poloniei la Brașov

Ion CIOLACU, Consul onorific al Franței la Brașov

 

+7 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie