Curs BNR

1 EUR = 4.9752 RON

1 USD = 4.5471 RON

1 GBP = 5.9437 RON

1 XAU = 385.5996 RON

1 AED = 1.2380 RON

1 AUD = 3.0630 RON

1 BGN = 2.5438 RON

1 BRL = 0.8144 RON

1 CAD = 3.3028 RON

1 CHF = 5.3043 RON

1 CNY = 0.6434 RON

1 CZK = 0.1966 RON

1 DKK = 0.6668 RON

1 EGP = 0.0936 RON

1 HUF = 1.2412 RON

1 INR = 0.0541 RON

1 JPY = 3.0531 RON

1 KRW = 0.3366 RON

1 MDL = 0.2574 RON

1 MXN = 0.2340 RON

1 NOK = 0.4240 RON

1 NZD = 2.7699 RON

1 PLN = 1.1591 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0474 RON

1 SEK = 0.4378 RON

1 TRY = 0.1326 RON

1 UAH = 0.1104 RON

1 XDR = 6.0872 RON

1 ZAR = 0.2605 RON

Editia 8282 - 11 oct 20:43

Judeţeanul din 2018 sau ce prevede planul de reabilitare a spitalului

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 17 martie 2017

Corpul B va fi complet închis, constructorul urmând să termine lucrările în 14 – 15 luni, nu în 22 de luni cum era prevăzut iniţial

Judeţeanul din 2018 sau ce prevede planul de reabilitare a spitalului

Reprezentanţii administraţiei judeţe se vor întâlni astăzi cu cei ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, pentru stabili detaliile legate de lucrările de reabilitare a Corpului B al unităţii. „Toată lumea a fost de acord că trebuie eliberat întregului corp de clădire în perioada derulării lucrărilor, iar acum trebuie să stabilească cum şi unde se vor muta unele secţii, pentru că ei sunt cel mai în măsură să stabilească aceste detalii. Şi medicii au spus că eliberarea parţială a imobilului ar crea, în primul rând, un disconfort pacienţilor, din cauza zgomotului produs de muncitori”, a declarat Pascu. Totodată, el a precizat că prin eliberarea completă a Corpului B pe perioada lucrărilor se va reduce de la 22 de luni, la 14 – 15 luni, având în vedere că firma va avea front de lucru.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, a precizat că a fost emis ordinul de lucrări pentru demolarea farmaciei din curtea spitalului, în locul căreia ar urma să se realizeze scara de evacuare a Corpului A, iar constructorului care urmează să realizeze reabilitarea i-a comunicat că poate începe organizarea de şantier.
Pe perioada lucrărilor de reabilitare, Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) va funcţiona în fostul ambulator integrat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde au fost amenajate spaţii pentru asigurarea funcţionalităţii UPU. Totodată, accesul cu autoturisme pe strada Octavian Augustus se va face restricţionat pe un singur sens, dinspre Calea Bucureşti spre Strada Traian, şi se va amenaja o parcare pentru ambulanţele care vor deservi UPU.

Ce lucrări se vor efectua în Corpul B
Potrivit Consiliului Judeţean Braşov, aripa B a Pavilionului Central al SCJU va fi consolidată, aducându-se în parametrii de funcţionare normaţi în caz de cutremur. Practic toate finisajele actuale şi compartimentările ce nu fac parte din structura de rezistenţă se vor îndepărta, după care vor fi efectuate lucrări de reabilitare, refuncţionalizare şi recompartimetare.
În proiectul de modernizare se prevede că secţiile de internare şi secţia de primire urgenţe se vor păstra ca funcţiuni, dar vor fi aduse îmbunătăţiri din punctul de vedere al fluxurilor medicale şi al calităţii funcţionale. Subsolul aripii B va fi dedicat în mare parte personalului, unde vor fi amenajate vestiarele.
În zona de internare, principala modificare este amenajarea de grupuri sanitare şi duşuri (în încăperi distincte) în fiecare salon. Numărul de paturi din saloane scade la un maxim de 5, în timp ce numărul de rezerve cu 1 sau 2 paturi creşte, asigurându-se astfel condiţii de internare pentru pacienţi cu nevoi extinse. Cel puţin o rezervă pe nivel va avea toate facilităţile pentru autonomia persoanelor cu handicap locomotor.
Secţia de primire Urgenţe va avea aceleaşi funcţiuni de bază şi nu suferă pierderi de capacitate, urmând a fi făcute îmbunătăţiri la zonele pentru medici şi aparţinători. Aparţinătorii vor avea cameră de aşteptare dedicată şi nu vor mai avea acces în culoarul principal al UPU. Medicii UPU vor avea cameră de odihnă şi vestiar propriu.
Pe lângă saloane şi rezerve de internare, secţiile vor avea în structura minimă o cameră pentru medici cu grup sanitar propriu, una pentru asistenţi (după caz şi birou asistent-şef), una de gardă cu dotări sanitare proprii, una pentru tratamente /pansamente, un cabinet de consultaţii (unde acesta este necesar), oficiu pentru lenjerie curată/murdară, oficiu curăţenie, oficiu pentru deşeuri (periculoase/uzuale/ploscar), oficiu alimentar.
La secţia de Neurologie se va amenaja o sală ATI cu până la 10 paturi, cameră separată de restul saloanelor cu un punct central de supraveghere permanentă şi două desk-uri secundare pentru asistenţi.

Vopseaua va fi antimicrobiană
În toate saloanele şi sălile de tratament se prevede un lavoar dedicat personalului medical, cu mâner acţionabil cu cotul, însoţit de dispenser de soluţii de dezinfectare, astfel încât să nu se transporte eventualii germeni colectaţi la contactul cu pacienţii. Secţiile de Ortopedie şi Cardiologie vor avea saloane „septice” ce beneficiază de o separare a culoarului aferent. Toate spaţiile vor fi tratate cu vopsea antimicrobiană sau se vor monta suprafeţe ceramice uşor de curăţat. Pardoselile vor fi din linoleum antistatic, antiseptic, rezistent la uzură şi la substanţe medicale. În zonele pentru pacienţi nu se prevăd tavane false, cu excepţia mascărilor etanşe ale traseelor de instalaţii. Tavanele false şi în special cele casetate pot favoriza dezvoltarea de germeni.

Toate instalaţiile vor fi înlocuite
Se vor înlocui toate instalaţiile electrice, instalându-se circuite uzuale de alimentare, circuite de alimentare cu sursă neîntreruptă la capul patului, iluminat uzual şi iluminat specific la capul patului. Reţeaua de transport a agentului termic va fi înlocuită, iar centrala termică (unică pentru întreg ansamblul) va fi modernizată. Totodată, în toate saloanele terminale pentru fluide medicale (oxigen, aer comprimat), iar a salonul ATI vor exista terminale duble (redundante). În toate saloanele vor exista şi sisteme de apelare a asistenţilor medicali.

Măsuri pentru securitatea la incendiu
O condiţie esenţială de calitate în exploatare o reprezintă siguranţa în caz de incendiu. Astfel, în Corpul B va fi instalată o centrală inteligentă pentru monitorizarea şi avertizarea în caz de incendiu, se vor instala senzori de fum, sisteme de presurizare pentru împiedicarea inundării cu fum a culoarelor, sisteme de evacuare a fumului din casele de scări. De asemenea, vor fi refăcuţi hidranţii exteriori/interior, se vor instala de sisteme paratrăsnet, uşi antifoc acolo unde acestea sunt impuse prin normele în vigoare şi se va amenaja cea de-a treia scară de evacuare (exterioară) pentru limitarea distanţelor de evacuare, care va va prelua două fluxuri de evacuare cu targa.  Tot în cadrul acestui proiect vor fi înlocuite două lifturi pentru pacienţi cu ascensoare pentru evacuare în caz de incendiu, iar uşile de evacuare vor fi modificate la nivelul terenului. Totodată se vor realiza separări antiincendiu către pavilionul vecin – corpul H.
Chiar dacă iniţial nu au fost programate intervenţii la corpul A, şi aici se vor face lucrări pentru îmbunătăţirea performanţei la incendiu, necesare conform raportului de expertiză tehnică PSI. Astfel, se va realiza o scără de evacuare exterioară care să preia două fluxuri de evacuare cu targa, sistemul de hidranţi exteriori va fi modificat, vor fi montate uşi interioare rezistente la incendiu în subsol (tronson A şi către bucătărie), goluri de faţadă învecinate cu blocul operator vor fi închise, se va construi un perete antifoc între recepţie şi blocul operator. De asemenea vor fi realizate sisteme de presurizare, acolo unde culoarele nu beneficiază de iluminat natural. Aceste lucrări au fost absolut obligatorii pentru obţinerea avizului ISU, care a fost obţinut în 8 august 2016.

Administraţia judeţeană ia în calcul construirea unui nou corp
Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 28,30 milioane de lei, inclusiv TVA, iar anul trecut Consiliul Judeţean Braşov a înaintat o solicitare la Compania Naţională de Investiţii (CNI) în sensul de a preda lucrarea de reabilitare a spitalului către CNI. În de 27 decembrie 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a emis Ordinul nr. 3285 cu privire la unităţile sanitare din mediul urban incluse în Programul Naţional de construcţii de interes public sau social, pe listă fiind incluse şi lucrările de reabilitare şi consolidare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. „În cazul în care CNI va prelua această lucrare, inclusiv finanţarea acesteia, Consiliul Judeţean Braşov va realoca fondurile disponibilizate pentru construcţia unui corp nou de clădire în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, astfel încât să fie mărită capacitatea existentă cu un număr de aproximativ 200 de paturi. Totodată se fac demersuri pentru obţinerea unei finanţări de la Banca Mondială, astfel încât să putem extinde suprafaţa de desemnată Unităţii de Primiri Urgenţe”, se arată în comunicat.

Ce secţii vor funcţiona în viitorul Corp B

+1 -0

Comentarii

CityZen

2017-03-17 23:07:17


Jegul dracu'.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional