Curs BNR

1 EUR = 4.9699 RON

1 USD = 4.5984 RON

1 GBP = 5.8083 RON

1 XAU = 303.5750 RON

1 AED = 1.2520 RON

1 AUD = 2.9910 RON

1 BGN = 2.5410 RON

1 BRL = 0.9251 RON

1 CAD = 3.3865 RON

1 CHF = 5.1913 RON

1 CNY = 0.6387 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.1488 RON

1 HUF = 1.2619 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.0581 RON

1 KRW = 0.3442 RON

1 MDL = 0.2577 RON

1 MXN = 0.2699 RON

1 NOK = 0.4340 RON

1 NZD = 2.8030 RON

1 PLN = 1.1507 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4444 RON

1 TRY = 0.1467 RON

1 UAH = 0.1205 RON

1 XDR = 6.0994 RON

1 ZAR = 0.2393 RON

Editia 8133 - 01 mar 15:19

Judecătorii de la Braşov, „maimuţoi” care „emit inepţii”

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 07 decembrie 2023

Scandal în CSM! A fost sesizată Inspecţia Judiciară

Judecătorii de la Braşov, „maimuţoi” care „emit inepţii”

Consiliul Superior al Magistraturii  (CSM) a luat foc după ce în presă au apărut ştiri conform cărora angajaţii de la CNSC îi numeau pe judecătorii de la Tribunalul Braşov maimuţoi.
Judecătorii sunt „maimuţoii de la Tribunalul Braşov”, decizia lor este „o inepţie” şi „o aberaţie”, în consecinţă „avem de luat o decizie care să combată efectele hotărârii judecătoreşti”, spuneau angajaţii, conform înregistrărilor publicate de SpotMedia.ro. Scandalul a început după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a revocat-o din funcţie pe preşedintele Florentina Drăgan, care a introdus pontajul electronic. Instanţa a desfiinţat decizia.

CSM a punctat că asemenea afirmaţii pot afecta independenţa justiţiei
Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media din cadrul CSM a transmis următoarele:
„Având în vedere apariţia în spaţiul public la data de 06 decembrie 2023, prin intermediul mass media, a unui articol de presă ce cuprinde redarea unor afirmaţii formulate de către funcţionari din cadrul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor cu referire la judecători din cadrul Tribunalului Braşov, Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenţia că exprimările utilizate au potenţialul de a încălca independenţa judecătorilor care au pronunţat hotărârile judecătoreşti faţă de care criticile formulate au fost exprimate într-un limbaj reprobabil.
Consiliul subliniază că afirmaţiile formulate de către angajaţii instituţiei anterior amintite, într-un context de interes public, cu referire la modul de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale de către judecătorii Tribunalului Braşov, precum şi cu privire la forţa obligatorie a hotărârilor judecătoreşti pronunţate, sunt contrare respectului cuvenit puterii judecătoreşti într-un stat de drept şi depăşesc limita admisibilă a unor critici obiective care sunt permise în discursul public.
În acest context, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la posibila încălcare a independenţei judecătorilor din cadrul Tribunalului Braşov. Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii asigură întregul corp al magistraţilor că îşi va exercita constant prerogativa constituţională a apărării independenţei acestora conform statutului constituţional al judecătorului şi procurorului, în raport de orice intruziune sau presiune nepermisă”.


De la ce a plecat scandalul
Pe scurt, pe 27 iunie 2023 consilierii din plenul CNSC au revocat-o din funcţia de preşedinte CNSC pe Florentina Drăgan, aleasă de ei în 2019 şi realeasă în 2022. Erau furioşi pentru că aceasta a emis un ordin care introducea pontajul electronic pe baza amprentei biometrice, sistem deja folosit din 2007 pentru acces în instituţie, din motive de securitate. Că acesta este principalul motiv al revocării constată hotărârea judecătorească.
Florentina Drăgan a contestat revocarea în instanţă şi a cerut şi suspendarea acesteia până la soluţionarea definitivă. Tribunalul Braşov a suspendat revocarea şi i-a dat zdrobitor dreptate în motivare.
Instanţa constată „aparenţa de nelegalitate a Hotărârii Plenului CNSC din 27.06.2023” şi faptul că „aparent, măsura revocării din funcţie pentru acest motiv este una abuzivă (…) nu s-a dovedit la dosar de către pârâtă că managementul reclamantei a fost unul defectuos, respectiv nu s-a dovedit în ce măsură emiterea Ordinului nr. 33 a afectat negativ activitatea instituţiei”, se arată în hotărârea executorie emisă  pe 17.08.2023 de judecătorul Mihaela Lupşor, vicepreşedintele Tribunalului Braşov. Între timp, hotărârea a rămas definitivă prin respingerea recursului.

Hotărârea Tribunalului Braşov, încălcată
După o zi, pe 18 august 2023, plenul CNSC se reuneşte din nou şi decide să încalce hotărârea Tribunalului Braşov şi să o revoce din nou pe dna Drăgan. În cadrul şedinţei, însă, câţiva dintre consilierii CNSC se lansează în acuzaţii şi insulte şocante la adresa judecătorilor de la Braşov. SpotMedia.ro a intrat posesia înregistrării audio a discuţiilor din şedinţa CNSC de pe 18 august care reflectă un dispreţ total faţă de judecători, hotărâri judecătoreşti şi actul de justiţie în general.
Dl consilier Cătălin Popescu este cel mai vehement şi conduce ostilităţile:
- „Tina a reuşit să convingă maimuţoii de la Tribunalul Braşov că există pagube serioase care s-ar putea întâmpla din actele administrative, ceea ce este o inepţie. De câte ori se va întâmpla o chestie ca asta vom reveni cu o nouă (revocare, n.red.)”.
- „Probabil că procesul n-a fost privit cu destulă atenţie din partea noastră, poate că vom fi mai atenţi ca să nu se mai întâmple astfel de inepţii juridice să ne perturbe activitatea”.
–  „Invalidarea votului nostru e o aberaţie. Noi avem de luat o decizie care să combată efectele hotărârii judecătoreşti de la Tribunalul Braşov”.
Înainte de a fi consilier CNSC, Cătălin Popescu a fost om politic, consilier în cadrul CJ Prahova. Soţia e consilier local PNL la Primăria Ploieşti. Dl Popescu mai are câteva luni până la împlinirea vârstei de pensionare.
Dl consilier Dorel Eugen Cojoacă este la fel de hotărât:
- „Exact cum a spus şi Cătălin. De aici se conduce! Nu de la Tribunalul Braşov se conduce CNSC şi nu oricine intră cu bocancii în această instituţie poate să conducă din afară”.
- „Susţin şi eu ce a spus şi Cătălin. Trebuie să mergem mai departe. Mai luăm o decizie de revocare şi cu asta basta.”
Dl Dorel Cojoacă a fost detaşat pentru 6 luni la Prefectura Bucureşti.
În cadrul şedinţei, două consiliere au pus în discuţie faptul că o nouă revocare reprezintă o încălcare a unei hotărâri judecătoreşti, deci o potenţială infracţiune.
Dl consilier Daniel Şerban a găsit rapid soluţia de nepedepsire:
- „Nu se pune în discuţie nerespectarea hotărârii judecătoreşti. În definitiv, votul e secret, n-o să se ştie cine ce votează, nu pot să fiu eu acuzat că nu respect hotărârea judecătorească”.
Dl Şerban este doctor în drept. A fost sancţionat disciplinar în 2016 prin decizia premierului Cioloş în urma unei sesizări semnată inclusiv de Florentina Drăgan.
O altă consilieră a cerut ca măcar să fie aşteptat rezultatul recursului CNSC la suspendarea revocării (ulterior recursul a fost respins).
Dl consilier Bogdan Boghiu a formulat explicit respectul deplin pentru ce ar avea de spus instanţa:
- „Aşteptaţi vreunul recursul, vă interesează soluţia în recurs sau pe fond?”.
 

+3 -4

Comentarii

'VAX POPULI'

2023-12-07 19:05:50


'Asa e CNSC ! Ca adevar mare ai grait ! Dar acolo nu sunt doar maimutoi.Mai sunt si petarde care mai ieri isi dadeau sesiunile prin paturile profesorilor de la birturile gen Spiru Haret sau Baritiu.Mare PUSCARIE mai e Justitia din haznaua asta de Romanie !'

'Ariciul'

2023-12-07 16:27:54


'Sa nu ne mai ascundem dupa deget: majoritatea populatiei dispretuieste judecatorii si sistemul juridic din Romania: legi strambe, decizii aiurea, amanari pana la prescriera faptelor, lipsa raspunderii judecatorilor, etc.'

'Eu'

2023-12-07 10:46:46


'Barbu Gh. e o greseala. '

'Barbu Gh.'

2023-12-07 05:21:56


'Care e greșeala?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie